Human hand taking mineral water from shelf in supermarket

Hiába iszol eleget, mégis mindig szomjas vagy? Több súlyos betegség jele lehet, rengeteg embert érint

2024. március 8. 06:45

Az elmúlt években a vízfogyasztás növelésére irányuló globális kampányok hatására jelentősen megnőtt a nagyobb vizes palackok iránti kereslet, melyből az egészségtudatos magatartás erősödésére lehet következtetni. Szakértők mindeközben arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott vízfogyasztás egészségügyi problémákat idézhetnek elő, ezért fontos az egyensúly megtalálása ezen a téren.

Az elmúlt négy évben több mint 80 százalékkal nőtt a kereslet a 40 unciás (kb. 1 liter) vizes palackok iránt, amivel az eladások összértéke meghaladta a 750 millió dollárt. Ez a tendencia egy globális kezdeményezésnek köszönhetően alakult ki, melynek célja az emberek vízfogyasztásának növelése volt, hiszen becslések szerint az amerikai és brit lakosság fele nem fogyaszt elegendő mennyiségű vizet. Szerencsére a magyarok e tekintetben jól állnak: miközben a 80-as években az egy főre jutó vízfogyasztás még évente mindössze 3 liter körül mozgott, addig ma már meghaladja a 130 litert.

De mit jelent, ha valaki - bár gyakran néz a vizespohara fenekére - folyamatosan szomjasnak érzi magát? A DailyMail cikke szerint ez alapvetően egészségügyi problémákra utalhat, a túlzott só- vagy cukorfogyasztás, új gyógyszerek mellékhatása, vagy súlyosabb betegségek jele lehet.

  • Ilyen a cukorbetegség, mely szájszárazsággal járhat, ami fokozott vízfogyasztásra ösztönözhet. A betegség egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható: 6,5% feletti A1C érték cukorbetegséget jelent.
  • A túlzott szomjúság emellett veseproblémákra is utalhat. Ilyen lehet például a nefrogén diabetes insipidus, amikor túlzott mennyiségű vizelet termelődik a szervezetünkben. Ez az állapot is vérvizsgálattal, valamint vizeletvizsgálattal diagnosztizálható.
  • A túlzott szomjúság érzése lehet a vérszegénység jele is. Ebben az esetben a vér nem képes elegendő mennyiségű egészséges vörösvértestet termelni, amitől a betegek gyengeséget és fáradtságot tapasztalhatnak. A vérszegénységet szintén vérvizsgálattal, pontosabban egy teljes vérkép (CBC) segítségével lehet diagnosztizálni.

A lap megkereste Nick Hird hidratációs szakértőt, a ViDrate társalapítóját, aki elmondta: bizonyos ételek és italok - mint mondjuk a feldolgozott húsok és cukros italok - kiszáradást okozhatnak. A hidratáltság megőrzése érdekében ezért ajánlott naponta nagyjából 8 pohár vizet fogyasztani, ugyanakkor az egyéni igényeket is érdemes figyelembe venni. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a túlzott vízfogyasztástól hyponatremia alakulhat ki, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért óránként maximum 1 liter víz fogyasztható el biztonságosan.

Súlyos dolog derült ki a magyar csapvízről

A közelmúltban a Pénzcentrum több cikke is foglalkozott a hazai ivóvíz és az ivóvíz szolgáltatás minőségével. A legfrissebb adatok szerint az ország dél-keleti részén a csapvízben található arzén mennyisége meghaladja a normál szintet. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint pedig fennáll a kockázata annak, hogy az ivóvíz szolgáltatás jelenlegi formájában hosszú távon nem lesz fenntartható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sokan éppen a csapvíz rossz minősége miatt vásárolnak palackozott ásványvizet, azonban a műanyag palackokból ma már egyértelműen tudható, hogy szintén károsítják az egészségünket. Hiszen például a palackok eldobálása erősen környezetszennyező hatású, és az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy az így keletkező mikroműanyagok a táplálékláncba is bekerülnek. Többek között ezekkel a kérdésekkel és témákkal foglalkozik a Pénzcentrum videblogjának friss epizódja, a CashTag, ami az alábbiakban tekinthető meg:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem