20 °C Budapest
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open

Óriási változások élesedtek a magyar patikákban: sok beteg örülhet, ezek a gyógyszerek olcsóbbak lettek

2024. január 17. 09:43

A bérnővérek alkalmazásának megszüntetése fontos lépés volt, mert ez egy szürke zónás foglalkoztatás volt – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjújában Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Mindezek mellett beszélt arról is, hogy két év után új gyógyszerek kerültek állami támogatásba, de kifejtette gondolatait az új háziorvosi ügyeleti rendszerről és a várólisták hazai helyzetéről is.

Takács Péter szerint két év után azért volt szükséges az államilag támogatott gyógyszerek bővítése, mert ez idő alatt sokat fejlődött a gyógyszergyártás, így olyan termékek jelentek meg a piacon, amik hatásosak, de drágák. Az államtitkár kifejtette azt is, hogy a bérnővéri rendszer felszámolása szükségszerű volt, mivel ez egy szürke zónás foglalkoztatás volt, és szerinte kizsákmányolták ezzel a szakdolgozókat. Igaz, a felszámolás átmenetileg okozhat fennakadások, de véleménye szerint hamarosan minden helyreáll.

A szakember beszélt az új ügyeleti rendszerről is, ahol már átálltak, azt mondta a lakosság általában véve elégedett az új rendszerrel. Kevesebb az indokolatlan mentőkivonulás, és csökkent az orvos-beteg találkozások száma is, azoké amelyeknek eddig sem kellett volna személyen megtörténnie. Az államtitkár szerint a nemzetgazdaság teljesítőképességéhez képest az orvosi bérek rendben vannak. A szakdolgozói béremelést pedig, amelynek első lépése tavaly júliusban történt, folytatják idén márciusban. Szóba kerültek a várólisták is, erről azt mondta Takács Péter, hogy mára csupán három műtétcsoport (térdprotézis, csípőprotézis, gerincstabilizáló műtétek) van, ahol a várólisták átlagosan hosszabbak 60 napnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm