18 °C Budapest
Portrait of a Diverse Group of Relatives and Friends Sitting Together Behind a Dining Table with Tasty Meals and Festive Decorations. Guests Telling Funny Stories, Creating a Joyful Holiday Mood

Életet menthet idén karácsonykor ez az egyszerű fogás: sok magyar még csak nem is hallott róla

2023. december 21. 07:15

A karácsony hagyományosan a szeretet és az öröm ünnepe, azonban számos veszélyt is tartogathat. Sokszor éppen karácsonykor történnek olyan egészségügyi vészhelyzetek, balesetek, amelyre az ember nincs felkészülve. Ilyen például az is, amikor félrenyeljük az ételt: ilyenkor az emberen általában úrrá lesz a pánik, nem tudja mit tegyen. Most megmutatjuk, hogyan lehet segíteni a fulladozón, vagy mit tehetünk, ha félrenyeltünk, de nincs senki a közelben, aki segíthetne.

Az év utolsó pár hetében különösen sok baleset szokott történni a magyar otthonokban: megcsúszunk a jeges járdán, elesünk, leesünk a létráról fadíszítés vagy takarítás közben, megégetjük vagy megvágjuk magunkat a konyhában, a fa talpba faragása pedig különösen véres balesetekhez vezethet. A karácsonyi menü ugyancsak veszéyes lehet, a nehéz vagy rosszul elkészített ételek emésztési panaszokhoz vezetnek, és fulladás is előfordulhat. A nyelési nehézséggel (dysphagia) küzdő betegek, idősek különösen veszélyezetettek. Általában persze hogyha nem habzsolunk, eszünk és iszunk egyszerre, rendesen megrágunk minden falatot, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a bajt. De mit tegyünk, ha félrenyelünk, vagy a vendégeink közül valaki fulladozik?

A fulladásveszély akkor lép fel, amikor valami beszorul a torokba vagy a légcsőbe, és elzárja a levegő áramlását. A felnőtteknél ennek leggyakoribb oka, hogy ételt nyelnek félre, gyerekek esetében más tárgyak is okozhatnak akár fulladást. A fulladás életveszélyes is lehet, mivel az agy nem jut oxigénhez, így ha a fulladás jeleit tapasztaljuk a környezetünkben lévőkön, vagy önmagunkon, azonnal cselekednünk kell!

A fulladás tünetei lehetnek:

  • a torkot markolászó kéz
  • pánik, sokk, zavarodott tekintet
  • tágra nyílt, dülledő szem
  • beszédképtelenség
  • szapora, hangos levegővétel, sípoló hang
  • gyenge, vagy erős, erőltetett köhögés
  • elkékülő, vagy elszürkülő bőr, száj, köröm
  • eszméletvesztés

Amikor valaki fulladozik, de erőteljesen köhög, akkor hagyni kell köhögni - tanácsolja a Mayo Clinic. Az erős köhögés képes a beszorult dolgot eltávolítani az útból, ezt segíthetjük a hát veregetésével, mely ilyen esetben többnyire hatékony a probléma megoldásában. Viszont ha valaki képtelen beszélni, köhögni, elsősegélyt kell alkalmazni. Mit tegyünk ilyenkor? Alkalmazzuk a Heimlich-fogást, vagy más néven vagy Heimlich-manővert!

  1. Álljunk a fulladó mögé, fél kézzel karoljuk át és tartsuk, majd mérjünk 5 erőteljes ütést a hátára.
  2. Majd kulcsoljuk át a has felső részénél a fulladót és rántsuk a kezünket 5-ször hátra és felfelé. Ez összepréseli a tüdőt.
  3. Ismételjük ezt, amíg a fulladást okozó dolog nem távozik a torokból, légcsőből.
  4. Amennyiben a fulladozó eszméletét veszti, akkor fektessük a földre, próbáljuk meg eltávolítani a fulladást okozó dolgot a szájába nyúlva, ha tudjuk, majd kezdjük meg az újraélesztést az ismert módon.

Mit tegyünk, ha fulladozunk és nincs senki a közelben?

Olyan eset is előfordulhat, hogy mi magunk nyelünk félre valamit. Próbáljuk megőrizni a lélekjelenlétünket, és jelezzük a környezetünknek, hogy bajban vagyunk - ha nem tudunk beszélni, mutogassunk! Ha asztalnál, társaságban nyelünk félre, pattanjunk fel, próbáljunk köhögni, és magunkra irányítani a figyelmet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben egyedül vagyunk, akkor se essünk pánikba!

Először is hívjuk a mentőket. Mivel gyakran megesik, hogy a fulladozó egyáltalán nem tud beszélni, különösen hasznos lehet, ha telepítve van az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő App. Ennek segítségével úgy is jelezhető az egészségügyi vészhelyzet, hogyha nem tudunk beszélni, akár a chatbotnak is írhatunk.

Ez legyen az első lépés, de ne várjunk a mentők kiérkezéséig! Próbáljuk kiköhögni, ami a légzésünket akadályozza. Ha ez nem működik, próbáljuk elérni a torkunkon akadt dolgot, és eltávolítani a kezünkkel! Ha ez sem sikerül, akkor alkalmazzunk önmagunkon a Heimlich-fogást! 

  1. Kulcsoljuk át az egyik kezünkkel a másikat a has felső részén!
  2. Az öklünket nyomjuk a hasnak és dőljünk neki valamilyen bútornak, amivel nyomást helyezhetünk rá és nem fog elmozdulni (konyhapult, asztal, komód, fotel támlája, stb.)
  3. Rántsuk meg többször a kezünket felfelé és belefé, ezzel összepréselve a tüdőt!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem