21 °C Budapest
Mycoplasma bacteria, 3D illustration showing small polymorphic bacteria which cause pneumonia, genital and urinary infections

Ezt kell most tudni a Kínában terjedő új betegségről: a "sétáló" tüdőgyulladás tünetei, kezelése

2023. november 28. 16:02

Újabb járvány ütötte fel a fejét Kínában. A főként gyermekek körében terjedő, tüdőgyulladást okozó fertőzés kórokozója a Mycoplasma pneumoniae, amely mellett terjed az influenzavírus, az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid-19-et okozó koronavírus is. A "sétáló" tüdőgyulladásnak is nevezett új betegség a WHO figyelmét is felkeltette. Lehetséges, hogy új pandémia küszöbén állunk? Összegyűjtöttük, mit tudunk eddig a Kínában most terjedő betegség tüneteiről, kezeléséről. 

A kínai Egészségügyi Minisztérium vasárnap felszólította a helyi hatóságokat, hogy növeljék a járványklinikák számát, miután múlt héten szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ország koronavírus-járvány korlátozásainak enyhítése óta először számolt be a légzőszervi megbetegedések számának növekedéséről. Pénteken a WHO tudatta, hogy a kínai hatóságok nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket az érintett területeken, hozzátéve, hogy a gócokat olyan, már ismert patogének okozták, mint az influenzavírus, a jellemzően gyerekeket érintő mycoplasma pneunomiae, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid-19-et okozó koronavírus - közölte az MTI. A szervezet hangsúlyozta, hogy szerinte nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a Kínába készülök esetében, de aki légúti betegségek tüneteit észleli magán, az lehetőleg tartózkodjon az utazástól.

Aggodalomra tehát egyelőre nincs ok, a mycoplasma pneunomiae egyelőre csak Kínában okoz megbetegedéseket. A kórokozó sem új, már korábban ismert volt. Mit tudunk eddig a kérdéses baktériumról?

Milyen kórokozó mycoplasma pneumoniae?

A mycoplasma pneumoniae egy baktériumokhoz mérten is kisméretű kórokozó, mely a Mollicutes baktériumok osztályába tartozik. Az ilyen típusú baktériumokat a sejtfal hiánya jellemzi, ez a tulajdonság pedig rezisztenssé teszi a kórokozót számos antibakteriális szerrel szemben. A kórokozó nem ismeretlen, ami most ráirányította a figyelmet, hogy Kínában jelenleg élénkebben terjed, mint korábban.

A WHO figyelmét a felsőlégúti tüneteket okozó megbetegedések emelkedő száma keltette fel, azonban ezek mögött nem kizárólag a "sétáló" ("walking") tüdőgyulladást okozó mycoplasma pneumoniae áll, hanem az influenza, a koronavírus és egyéb kórokozók is. A WHO adatokat kért a megbetegedésekkel kapcsolatban a kínai Egészségügyi Minisztériumtól, viszont egyelőre nem találtak szokatlan vagy új kórokozókat vagy kórképeket az érintett területeken.

Hogyan terjed a kórokozó?

A kórokozó bárkit megfertőzhet, azonban gyermekek és fiatal felnőttek körében a leggyakoribb az előfordulása. A mycoplasma pneumoniae egész évben fertőz, azonban leggyakrabban nyár végén és ősszel fordul elő. A betegség cseppfertőzés útján terjed, általában szükséges hozzá közeli és hosszabb ideig tartó kontaktus fertőzött személlyel. A fertőzés ezért leginkább iskolákban, óvodákban, családi körben és munkahelyeken terjed. A fertőzőképes időszak általában legfeljebb 10 nap.

Mik a mycoplasma pneumoniae fertőzés tünetei?

A tünetek általában 2-3 héttel a fertőzés után jelennek meg. Jellemző tünetei a láz, köhögés, hörghurut, torokfájás, fejfájás és a fáradtság. A fertőzés gyakran okoz tüdőgyulladást, azonban mivel enyhe, "lábon kihordható" tüneteket okoz, "sétáló" tüdőgyulladásnak is nevezik. Előfordulhat az is, hogy a mycoplasma pneumoniae középfülgyulladást okoz, ez azonban ritka. A fertőzés általában nem igényel kórházi kezelést, de a tünetek néhány naptól több mint egy hónapig is fennállhatnak.

Hogyan kell kezelni a "sétáló" tüdőgyulladást okozó fertőzést?

Mivel a legtöbb betegnél nem okoz súlyos tüneteket a fertőzés, ezért tüneti kezelés javasolt. Láz- és fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító, torokfertőtlenítő alkalmazása javallott a tünetektől függően, pihenés, sok folyadék. Egyes esetekben szükség lehet antibiotikum kúrára is, ha a tünetek nem enyhülnek, illetve rosszabbodnak.

Hogyan lehet megelőzni a mycoplasma pneumoniae fertőzést?

A baktérium ellen egyelőre nincs vakcina, ezért a fertőzés megelőzése érdekében érdemes kerülni a kontaktust beteg személyekkel. Akárcsak a koronavírus esetében, a terjedést akadályozza a szociális távolságtartás, a higiénés javallatok betartása (pl. gyakori kézmosás, kézfertőtlenítő használata, zsebkendőbe tüsszentés, köhögés), és a maszkviselés olyan helyeken, ahol nagy a megfertőződés esélye (pl. zárt terek, tömegközlekedési eszközök).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miért éppen Kína?

Felmerülhet a kérdés, miért megint Kínában ad okot aggodalomra egy fertőzés, amely eddig nem okozott számottevő problémát. Jelenlegi tudásunk szerint Kína az egyetlen ország, ahol a mycoplasma pneumoniae járvány fenyeget, míg Európában és az USA-ban az influenza, RSV és koronavírus terjed. A Time magazin szerint a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedések egy időre visszaszorították Kínában a mycoplasma pneumoniae fertőzéseket. Ezeket az intézkedéseket időközben azonban feloldották és emiatt a baktérium újult erővel támadhat. 

Az országos lezárások, szigorúbb egészségügyi szabályok a pandémia alatt nemcsak a covid, hanem más kórokozók terjedését is gátolták. Kínában ezek az intézkedések jellemzően jóval szigorúbbak voltak, és hosszabb ideig fennálltak, mint más országokban. Miután a máskülönben egész évben fertőzéseket okozó vírusok és baktériumok jelenléte csökkent, nem is alakult ki immunitás a fertőzésen átesetteknél. Így amint most megjelennek ezek a kórokozók közösségekben, könnyebben fertőznek nagy tömegben. Ezenfelül a fertőzés korábban is kezdett terjedni idén, mint az megszokott.

A Nature azt írta, hogy a mycoplasma pneumoniae által okozott tüdőgyulladást általában makrolid antibiotikumokkal kezelték. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy a túlzott támaszkodás ezekre a gyógyszerekre rezisztenssé tették a kórokozót. A baktérium makrolidokkal szembeni rezisztenciája Pekingben 70% és 90% között van, mely hozzájárulhat a kórházi kezelések elhúzódásához. 

Várhatóan Kínán kívül is terjedni fog?

A megbetegedések számának növekedése egyes esetekben korábban érkezett a szokásosnál, de nem váratlan, tekintettel a Covid-19 miatti korlátozások feloldására, és más országokban is lehet hasonlóra számítani

- közölte a WHO pénteken, viszont hangsúlyozták, hogy nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a Kínába készülők esetében, de aki légúti betegségek tüneteit észleli magán, az lehetőleg tartózkodjon az utazástól. Emellett az Egészségügyi Világszervezet mindenkinek azt javasolja, hogy oltassa be magát a koronavírus és az influenza ellen, maradjanak távol beteg emberektől, különítsék el magukat, ha megbetegszenek, szükség esetén viseljenek maszkot, biztosítsák a megfelelő szellőztetést és mossanak kezet rendszeresen.

A fertőzés nagyszámú terjedését más országokban sem lehet kizárni, azonban erre az évben Amerikában és Európában inkább az influenza, koronavírus, RSV, adenovírusok okoznak megbetegedéseket nagyobb számban. Inkább ezeknek a kórokozóknak a terjedésére lehet a továbbiakban is számítani. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem