A tick removed by a specialist tick removal device. Climate change has lead to warmer winters and better survival rates for ticks. As a result they have become far more common and widespread in the UK. The rates of Lymes disease which the ticks carry have increased dramatically in recent years. One of many health issues that climate change poses.

Veszélyes kullancsok terjednek Magyarországon: bármelyik lakásban fészkelhetnek, komoly betegséget terjesztenek

2023. november 27. 09:37

Nagyon veszélyes a kutyákra az új kullancsfajta, de pánikolni nem kell, mert a bevált módszerek hatásosak ellenük.

Százával lepheti el az a kullancsfajta a magyar lakásokat is, amelynek megjelenését most jelzik a tudósok - erről a 24.hu számol be. A lapnak nyilatkozó szakember azonban megnyugtat: bár valóban jól megélnek ezek a vérszívók lakáskörülmények között, a most széles körben ismert és használt kullancs elleni szerek hatásosak ellenük.

A kutyakullancsnak elnevezett vérszívók elterjedési területe egyre északabbra tolódik a klímaváltozás miatt. Dr. Földvári Gábor, a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa azt mondta: kutyára és emberre egyaránt veszélyes a vérszívó.

Ezek az ízeltlábúak a kutyákra halálos veszélyt jelentő Babesia és a Hepatozoon egysejtű élősködők vektorai, embereknek pedig Rickettsia baktériumokat adhatnak át

- fogalmazott a szakember. Hozzátette viszont azt is: pánikra semmi szükség, mert az ismert és használt kullancs ellleni szerek elégségesek ellenük. Az azonban rendkívül fontos, hogy házikedvenceinket ezeket használjuk is, és még a kenneleket is érdemes takarítani, sőt, akinek van, az disznóperzselővel "átlángszórózhatja", ettől ugyanis a tapasztalatok szerint jobban elpusztulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem