12 °C Budapest
Bacteria dangerous to humans. Virus molecules under a microscope. 3D render concept bacteria for science and research.

Aggasztó, ami Kínában történik: sorra telnek a kórházak, küszöbön az újabb világjárvány?

2023. november 25. 08:26

Egyre több kínai gyerekkórház telik meg a tüdőgyulladást okozó megbetegedések következtében. A WHO hivatalosan is tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól a megbetegedésekről. Rusvai Miklós szerint arról lehet szó, hogy a járványkorlátozások feloldása óta (Kínában csak május körül került erre sor) ez az első téli betegségszezon, a gyerekek jó ideje nem találkoztak ezekkel a kórokozókkal a korlátozások miatt, így nem alakult ki immunitásuk.

Több kínai gyermekkórházban is megteltek a fekvőhelyek egy rejtélyes, tüdőgyulladást okozó járvány következtében, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan is tájékoztatást kért a kínai hatóságoktól a megbetegedésekről. Rusvai Miklós virológus az Inforádiónak beszélt arról, kell-e tartani egy újabb világjárványtól.

A szakember szerint főleg Észak-Kínában és Pekingben regisztráltak rendkívül sok tüdőgyulladásos esetet, és súlyos légzőszervi problémák is előfordultak, elsősorban gyermekek között. Mint emlékeztetett, Kínában csak május-június folyamán oldották fel teljesen a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, és éppen most kezdődött el a légzőszervi betegségek szezonja, ami hozzájárulhatott az újabb megbetegedések elterjedéséhez.

Így azok a gyerekbetegségek és légzőszervi fertőzések, amelyek a korlátozások ideje alatt nem jelentkeztek nagyobb számban Kínában, most széles körben terjednek.

Rusvai szerint a WHO kínai irodájának magyarázata hihető, hiszen Magyarországon is az idei év elején sok gyermek betegedett meg RSV- és mycoplasmafertőzésben, influenzában, metapneumovírusban, rinovírusokban és egyéb hasonló betegségekben. Ennek oka itthon is az lehetett, hogy a gyerekek nem találkoztak ezekkel a kórokozókkal korábban a korlátozások miatt, így nem alakult ki immunitásuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm