22 °C Budapest
Portrait of an elderly woman at her home

Ezt a tünetet semmiképp sem szabad félvállról venni: már fiatalon súlyos kórt jelezhet

2023. november 24. 10:03

A népszámlálási kérdőív először a tavalyi évben mérte fel a lakosság mentális állapotát. Megvizsgálva a friss adatokat, látható, hogy a magyarok kényes témának érzik az emlékezési, koncentrálási nehézségekkel kapcsolatos kérdéseket. 1000 lakosból nagyjából 73-an számoltak be ilyen jellegű gondokról. Az adasorból kiderül, hogy az életkor előrehaladtával rohamosan emelkedik a memóriazavarral élók aránya, a 65 év felettiek esetében már minden ötödik idősnek van kisebb-nagyobb gondja az emlékezéssel, koncentrációval. Ez a tünet pedig olykor súlyos betegséget is jelezhet.

Nagyjából egy éve ért véget a 2022-es Népszámlálás kitöltési időszaka, a Központi Statisztikai Hivatal pedig azóta szakaszonként hozta nyilvánosságra a felmérésből kinyert adatokat. Mára már minden adat nyilvános, ezek pedig sokat elárulnak a magyar háztartásokról és lakásállományról. Tavaly először mérték fel a lakosság egészségi állapotának bizonyos aspektusait, mint a korlátozottságot emlékezésben, koncentrálásban. A Pénzcentrum most ezt az adatsort elemezte, a statisztikák azt mutatták: a magyar lakosság 7,3 százalékának  vannak kisebb vagy nagyobb nehézségei az emlékezésben vagy a koncentrálásban. A 65 év felettiek körében ez az arány 19,7 százalékos!

A jelenkor egyik legrettegettebb betegsége a demencia, illetve az Alzheimer-kór, melyek főb tünetei a mentális zavarok, emlékezetvesztés, dekoncentráltság. Becslések szerint 2050-re Magyarországon is csaknem 300 ezren élnek majd demenciával, a világon pedig több mint 150 millió beteget érint majd a probléma. Ez a lakosságnak egyéni és társadalmi szinten is nagy kihívás jelent már most, és még nagyobbat fog a jövőben: előrehaladott szakaszban a betegek már képtelenek az önellátásra és 24 órás felügyeletet igényelnek, mely a családokra, valamint az egészségügyi rendszerekre, szociális hálózatokra is nagy terhet ró.

Általában, ha az emlékezés vagy koncentrálás nehézséget okoz, gyakran tart az ember demenciától, vagy Alzheimertől, pedig valójában a memóriazavar rendkívül gyakori panasz és nem feltétlenül jelent nagy problémát. Az életkor előrehaladtával természetes, hogy emlékezőtehetségünk rugalmatlanabb, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Az NNGYK tájékoztató oldala, az Egészségvonal azt írja: az emlékezőképesség egyénenként eltérő, sőt egy adott személy esetében is széles határok között változhat, ezért a memóriával kapcsolatos panasz nem minden esetben jelent kóros állapotot, de vezető tünete lehet egyes központi idegrendszeri betegségeknek.

A memóriazavar hátterében leggyakrabban korfüggő feledékenység, enyhe kognitív zavar, vagy demencia áll. A korfüggő memóriazavar az egészséges idősödés és a kóros állapotok között helyezkedik el. Általában negyven éves kor körül kezdődik, és egyetlen tünete a feledékenység - főleg a nevek felejtése, ami az érintetten kívül másoknak fel sem tűnik. A meglévő ismeretek idős korra történő maximum 15%-os memóriavesztését nevezzük így. A normál, életkorral járó memóriavesztés többnyire ártalmatlan jelenség, fontos elkülöníteni a valódi szellemi hanyatlástól - írja az Egészségvonal.

Az enyhe kognitív zavar nem önálló betegség, hanem egy tünetegyüttes. Bár tünetei a mindennapokban nem okoznak nagyobb nehézséget, de az Alzheimer-kór figyelmeztető jelei lehetnek (az esetek 10-12%-ában) vagy akár krónikus magasvérnyomás-betegség szövődményeként is kialakulhatnak. Ezért fontos mielőbbi felismerésük, hogy megelőzhessük vagy lassíthassuk a betegség súlyosbodását. A feledékenység mellett tünet lehet a a figyelem, a koncentráció csökkenése; a beszéd, a gondolkodás romlása (pl. bizonyos szavak felidézésének nehézsége); valamint a bonyolult feladatok megoldásának nehézsége.

Fontos, hogy a memóriazavar lehet átmeneti is! Egyes betegségek, vírusfertőzések okozhatnak időszakos zavart az emlékezésben, mint ahogyan a koronavírus is bizonyos esetekben. Általános rossz egészségi, trauma, stressz vagy szorongás, depresszió, túlhajszoltság, alkohol- vagy drogfogyasztás vagy erős migrén is okozhat nehézségeket az emlékezésben. Más krónikus betegségek tünete is lehet a memórizavar, nemcsak a demenciáé, Alzheimeré. Például a pajzsmirigy alulműködés is okozhat ilyen tüneteket.

Amennyiben viszont a memóriazavar nyugtalanító méreteket ölt, különösen ha figyelemzavarral is társul, akkor kérjen segítséget háziorvosától, vagy szakorvostól!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden ötödik magyar idősnek gondjai vannak az emlékezéssel

A KSH népszámlálási adatbázis szerint a 9,14 millió válaszadóból 547 ezer lakosnak (6%) vannak kisebb nehézségei és 122 ezernek (1,3%) nagyobb gondjai az emlékezéssel. Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy a megkérdezettek 28,1 százaléka (2 millió 571 ezer fő) nem válaszolt erre a kérdésre, ami elég jelentős szám. (Összevetésképpen a nemzetiségre vonatkozó kérdésre 9,6 millióból 1,09 millióan nem válaszoltak, míg a vallásra vonatkozó kérdésre 3,85 millióan. Az egészségi állapot tehát kevésbé szenzitív kérdés, mint a vallás, de érzékenyebb téma mint az etnikai hovatartozás.) A 65 év feletti korosztályban pedig csaknem minden ötödik megkérdezettnek vannak saját bevallása szerint kisebb-nagyobb gondjai:

A korcsoportok tekintetében az adatokból egyértelműen látható, hogy minél magasabb az életkor, annál meredekebben emelkedik a memóriazavarral élők aránya. 55 éves korig még 5 százalék alatt marad az érintettek aránya, utána viszont jelentős ugrások láthatók. A 85 éves korosztályban már 10 idősből 4-nek kisebb-nagyobb gondjai vannak az emlékezéssel, koncentrációval.

Ami pedig a nemek arányát illeti: az összes válaszadó közül a nők 8,1, a férfiak 6,5 százaléka válaszolta, hogy vannak gondjai az emlékezéssel, koncentrációval. Azonban ha megnézzük korcsoportos bontásban is, hogy a férfiak és nők aránya hogyan alakul, látható, hogy egészen a 75 évesekig bezárólag a férfiak körében gyakoribb a memóriazavar, magasabb életkorban veszik át a vezetést a nők:

Területileg is megvizsgálva az adatokat az látható, hogy Budapesten valamivel kevesebb (7%) a kisebb vagy nagyobb nehézségekkel küzdők aránya az emlékezés vagy a koncentrálás tekintetében, mint országosan. Ha a régiókat nézzük, a Közép-Dunántúlon (6,9%) és Nyugat-Dunántúlon (6,8%) még ennél is jobb az arány. A Dél-Dunántúlon viszont eléri a 8 százalékot is, Észak-Magyarországon a 7,9 százalékot. Az észak-alföldi régió (7,4%) nagyjából hozza az átlagot, a legnagyobb arányt viszont a Dél-Alföld mutatja fel (8,2%). Vármegyék közül a legkisebb arányban Győr-Moson-Sopronban (6,5%), Vasban (6,69%), Komárom-Esztergomban (6,71%), Pest vármegyében (6,74%) okoz gondot az emlékezés, koncentráció.

Ha a településtípusokat nézzük, alig mutatkozik eltérés: a fővárosban a legjobb a helyzet (7,02%), a megyei jogú városokban (7,31%) az országos átlaghoz közelít, a községekben egy hajszállal rosszabb (7,39%) az arány, ahogy a megyei jogú városokon kívüli más városok aránya is (7,43%). Ez a statisztika inkább azt mutatja, hogy a lakóhely településtípusa elég kevés hatással lehet arra, hogy hányan élnek ott memóriazavarral.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem