24 °C Budapest
A packet of birth control pills.

Felfüggesztette az ismert fogamzásgátló forgalmazását a gyógyszerhatóság: ezek a tabletták érintettek

2023. október 17. 12:15

Határozatot hozott október 12-én a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Laurina filmtabletta 211799 gyártási számú tételének forgalmazásának felfüggesztéséről. 2023. október 9-én  OGYÉI/61013/2023. ügyszámon az Aspen Pharma Trading Limited vonatkozásában, gyógyszer minőségi hibájának kivizsgálása iránt, hivatalból indult eljárás, az NNGYK a kivizsgálás lezárásáig az érintett gyártási számú tétel forgalmazásának felfüggesztéséről döntött - olvasható a gyógyszerhatóság honlapján. 

Figyelmeztették a céget, hogy haladéktalanul gondoskodjon a biztonsági elemekre vonatkozó információk tárolására szolgáló adattároló rendszerben lévő, jelen döntéssel érintett egyedi azonosítók státuszának megfelelő módosításáról. Az indoklás szerint 2023. október 9. napján, a Laurina filmtabletta (OGYI-T-8556/01-02) elnevezésű gyógyszer 211799 gyártási számú tételével kapcsolatos minőségi hiba bejelentés érkezett az Aspen Pharma Trading Limitedtől, az NNGYK-hoz. A bejelentés szerint az Ügyfél kivonta a német piacon található termékét (Novial Tab BL 21 N1 batch number 210827), mert specifikációs nem megfelelőséget állapítottak meg a termékkel kapcsolatban, a magyar piacon a 211799 gyártási számú tétel érintett ezzel a problémával. A vizsgálati jegyzőkönyv alapján a sárga és a piros tabletta hatóanyag szintje a specifikációs határérték alatt van.

A határozatban azt írják: "Ezzel párhuzamosan Rapid Alert bejelentés is érkezett a Hatósághoz, mely szerint több ország is érintett az adott gyártási számú készítményből. Az értesítés szerint a hatóanyag-tartalom nem megfelelő és a szennyezők mennyisége is meghaladja a megengedett határértéket az adott készítmények esetén." Ugyanakkor az Aspen Pharma Trading Limited benyújtott egy orvosi értékelést, amely szerint a készítménynek a hiba ellenére megmaradt a fogamzásgátló hatása.

Az NNGYK 2023. október 9-én, a gyógyszer feltételezett minőségi hibájának kivizsgálása iránt hivatalból eljárást indított. Tekintettel arra, hogy az érintett tétel esetén minőségi hiba gyanúja áll fenn, az NNGYK a
kivizsgálás lezárásáig a rendelkező részben feltüntetett gyártási számú tétel forgalmazásának felfüggesztéséről döntött - írták a honlapon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem