21 °C Budapest
doctor injection needle on arm to collect blood for test the health selective focus syringe

Rég elfeledett, rettegett népbetegség térhet vissza: kezelés nélkül súlyos következményei lehetnek

2023. augusztus 22. 15:28

Bár sokáig visszaszorulóban volt, ismét egyre jobban terjed az egyik legrégebben ismert szexuális úton átvihető megbetegedés. „Nagy utánzó” – így is nevezik, mert hajlamos arra, hogy más fertőzések tüneteit utánozza; éppen ezért a korai tüneteket nem könnyű elkülöníteni. Pedig célzott szűrővizsgálattal már időben fel lehet ismerni – derül ki az A-Lab Pharma Egészségügyi Monitorából.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy ezt a betegséget nem lehet gyógyítani, ami nem igaz, viszont kezelés nélkül súlyosak lehetnek a következményei. A fertőzést a Treponema pallidum nevű baktérium okozza, s a tünetek négy szakaszra oszthatók. A legkorábbira az érintkezés helyén jelentkező fájdalommentes seb vagy kiütés jellemző. A fertőzés kezelésének leghatékonyabb módja az intramuszkuláris adagolt penicillin. Vagyis a betegség könnyen kezelhető, a kezelés széles körben elérhető.  Kezeletlenül hagyva azonban a szifilisz hosszú távú neurológiai, és szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet. 

2023 tavaszán az Egyesült Államok közzétette a szexuális úton terjedő fertőzésekről szóló legfrissebb adatait. Legnagyobb mértékben a szifilisz növekedett: 2020 és 2021 között az esetek száma egyharmaddal ugrott meg, és ezzel hetven év óta a legmagasabb bejelentett esetszámot érte el. Nőtt a gonorrheában (kankó vagy tripper) megbetegedettek száma is, 4 százalékkal.

A jelenség a nagyvilágban is tapasztalható: az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint 2020-ban világszerte 7,1 millió új szifiliszes esetet regisztráltak. Az Egyesült Királyságban a szifiliszes megbetegedések aránya 2020 és 2021 között 8,4 százalékkal ugrott meg, és 2022-ben 1948 óta a legmagasabb szintet érte el – olvasható a BBC írásában. Kanadában 2011 és 2019 között csaknem megnégyszereződött a szifilisszel megfertőződtek száma. Ausztráliában az esetszámok 90 százalékkal emelkedtek 2015 és 2020 között.

A korábbi évtizedekben a legtöbb szifiliszes eset még a meleg, biszexuális és egyéb, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében fordult elő. A világ egyes részein – Kanadában, az Egyesült Államokban – a férfiak körében már csökkenőben van a szifiliszes esetek száma, azonban emelkedik a nőknél. Ez egyben a veleszületett szifilisz magasabb arányához is vezet. Az Egyesült Államokban a veleszületett szifiliszes esetek száma – amikor az anya a terhesség alatt adja át a fertőzést gyermekének, gyakran azután, hogy a partnerétől elkapta – 2020 és 2021 között 32 százalékkal, 2016 és 2020 között pedig a három és félszeresére nőtt. Az amerikai kontinensen 2021-ben 30 ezer esetben fordult elő szifilisz-átvitel terhes anyáról magzatra, amit a szakemberek kiemelkedően magasnak tartanak. Ez súlyos következményekkel járhat: vetéléssel, halvaszületéssel, koraszüléssel, alacsony születési súllyal, a baba röviddel a születés után bekövetkező halálával. 

A nemi úton terjedő betegségek, köztük a szifilisz fertőzöttség növekedése valószínűleg összefügg a megelőzésükre szolgáló forrásoknak a világjárvány idején bekövetkezett elapadásával is – véli Maria Sundaram, a wisconsini Marshfield Clinic Kutatóintézet munkatársa. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A HIV elleni antiretrovirális terápia megjelenésével a HIV-fertőzés kockázata már nem ösztönzi az embereket óvszerhasználatra vagy a nemi úton terjedő betegségek elleni egyéb megelőzési stratégiák alkalmazására, ezért is nőhet ennyire a szifiliszes esetek száma – érvel Leandro Mena, az amerikai CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) szexuális úton terjedő betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének igazgatója.  

Japán kutatók napjaink szexuális gyakorlatának megváltozásában vélik felfedezni az okokat. Vizsgálatukban arra a következtetésre jutottak, hogy a társkereső alkalmazások használata és a védekezés nélküli alkalmi szex gyakorisága markánsan összefügg a szifilisz előfordulási gyakoriságával. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem