Lyme disease, Borreliosis or Borrelia, typical lyme rash, spot. A person, leg bitten by a deer tick. Selective focus.

Életveszélyes betegség fertőz 2023 nyarán Magyarországon: nincs ellene oltás, ezek a tünetei

2023. június 18. 15:31

Júniusban és júliusban a legaktívabbak a kullancsok Magyarországon, ekkor regisztrálták korábban a legtöbb Lyme-kóros esetet is. A veszélyes betegséget nehéz felismerni, mert a kiütéseken kívül gyakorlatilag influenzaszerű tünetek jelentkeznek kezdetben - védőoltás pedig nincs ellene. A szakértők most felsorolták, miről leht felismerni a Lyme-kórt és hogyan lehet védekezni ellene. Azt ajánlják, hogy ha már belénk kapaszkodott a kullancs, akkor a régi kiszedési praktikákat felejtsük el, mert azok sokszor többet ártanak, mint használnak.

Bár a nyár lehetőséget ad arra, hogy több időt töltsünk a kertben heverészve vagy erdei túrákon, nem mi vagyunk az egyetlenek. De nem lehet teljesen önfeledten élvezni a jó időt, hiszen a kullancsoktól nagyonis tartani kell, mivel áprilistól szeptemberig a legaktívabbak, és komoly betegséget terjesztenek.

Ezek a mákszem méretű bogarak felelősek a Lyme-kór terjedéséért, ez a leggyakoribb emberi betegség, amelyet egy parazitát terjesztő csípő rovar okoz. Bár antibiotikummal kezelhető, ha időben észreveszik, kezelés nélkül a Lyme-kór tünetei átterjedhetnek az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre, ezért fontos, hogy időben észleljük (vagy ideális esetben egyáltalán ne kapjuk el).

Dr. Tammy Lundstrom, a michigani Trinity Health fertőző betegségek specialistája és Dr. Sarah Park, a honolului Karius nevű vállalatnál dolgozó klinikus a HuffPost kérdésére azt javasolta, hogy figyeljünk oda a Lyme-kór korai jeleire.

Fura kiütés

A hivatalosan "erythema migrans"-nak nevezett, bikaszemre vagy céltáblára emlékeztető kiütés a leggyakoribb korai Lyme-kór tünet Lundstrom szerint. Ez azonban nagyon halvány is lehet, az esetek 20-30 százalékában meg sem jelenik, és a sötétebb bőrtónusúkon nehéz észrevenni. Ez a kiütés jellemzően a kullancscsípést követő három és 30 napon belül jelenik meg.

Influenzaszerű tünetek

Ha fájó ízületekkel, hidegrázással, lázzal, fejfájással vagy más influenzaszerű tüneteket tapsaztalunk, akkor nem biztos, hogy elsőre a Lyme-kór jut eszünkbe.

Ezek a tünetek könnyen összetéveszthetők egy közönséges vírusfertőzéssel, például megfázással vagy influenzával. Azonban ezeknek a tüneteknek a kialakulása, párosulva a kullancsokkal való találkozással - például ha erdős területeken vagy magas fűben jártunk -, jelezheti a Lyme-kórt - általában pár napon belül jelentkeznek. Mindenképpen forduljunk orvoshoz, különösen akkor, ha a kiütést is azonosítjuk

- mondta Lundstrom.

Fáradtság

A fáradtság egy korai jel, amelyet gyakran nem vesznek komolyan az emberek, és azt feltételezik, hogy a kevés alvás vagy a rendszeres mindennapi tevékenységek, például az edzés miatt jelentkezik - sorolta Park.

Kisebb kiütések

Más kiütések, amelyek nem tűnnek céltáblának, szintén a Lyme-kór korai jelei lehetnek.

A bikaszemre hasonlító kiütés először kis piros dudorként vagy egy tömör piros foltként jelenhet meg, amely fokozatosan kiterjed, de nem mindenkinél alakul ki. Más tünetek, például csalánkiütés vagy napégéshez hasonló kellemetlen érzés is előfordulhat

- hívta fel a figyelmet Park.

Hogyan előzhető meg a Lyme-kór?

A betegség megelőzése érdekében kulcsfontosságú, hogy védekezzünk a kullancsok ellen, legyünk tisztában a Lyme-kór korai tüneteivel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A betegséget nem a kifejlett egyedek okozzák, fontos, hogy a szabadtéri tevékenységek után alaposan ellenőrizzük magunkat. Ez magában foglalja a bőrredőket és a hajunkat is. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú az olyan krónikus tünetek megelőzésében, mint az ízületi gyulladás, fejfájás, nyakmerevség és az arc petyhüdtsége

- magyarázta Lundstrom, aki azt javasolja, hogy túrázáskor hosszú nadrágot és hosszú ujjú inget viseljünk.

Sétáljunk az ösvények közepén, hogy kevésbé érintkezzünk a bozóttal és a fűvel, és mindig alaposan vizsgáljuk meg a bőrünket és a ruházatot, és a túráról visszatérve zuhanyozzunk le, hogy lemoshassuk a meg nem ragadt kullancsokat

- tette hozzá. Fontos tudni, hogy a legtöbb esetben a kullancsnak 36-48 órán keresztül kell a testéhez tapadnia ahhoz, hogy a Lyme-kór átterjedjen az embeerre, ezért a kullancsok gyors ellenőrzése és eltávolítása sokat számít a megelőzésben. A lap hozzáteszi, hogy bár a Lyme-kór elleni vakcina valamikor a jövőben elkészülhet, egyelőre nincs ellene védőoltás.

Most jön a legveszélyesebb időszak

Korábban a Pénzcentrum beszámolt róla, hogy az NNK adatai szerint a legveszélyesebb hónapok a június és a július, ilyenkor szaporodnak el igazán a kullancsok. 2021-ben az összes Lyme-kóros eset 47,3 százalékát június-július hónapokban találták, azonban ettől függetlenül még augusztusban és ősszel is érdemes óvatosnak lenni a természetben.

Sőt, mint felhívták a figyelmet, nem csak a természetben fordulnak elő a veszélyes kullancsok!

A városi környezetben is lehet velük találkozni, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, a magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken és a települések határában. A kertekbe a háziállatok, elsősorban a kutyák és macskák, különböző madarak és vadon élő kisemlősök révén kerül be.

A Heim Pál Kórház pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a régi kullancskiszedő praktikákat felejtsük el, mert azok többet ártanak, mint használnak:

a kullancs eltávolítására ne használjuk azokat a régebben ajánlott módszereket, amelyek a kullancs légzését akadályozzák! Nem célszerű olajat, vietnami kenőcsöt, alkoholt vagy bármilyen más anyagot a kullancsra csepegtetni, mert az oxigénhiánnyal küzdő kullancsból még több vírus juthat az ember vérkeringésébe.

Mint hangsúlyozták: nem szabad a kullancs potrohát semmivel sem bekenni, sőt megfogni sem, megnyomni, mert lehet, hogy ekkor “köpi” a kórokozót szervezetünkbe! Legjobb, ha kullancskiszedő-csipesszel közvetlenül a bőrfelszínen fogva kivesszük, de ha ez nem áll rendelkezésre meg lehet próbálni hosszabb körmű hüvelyk és középső ujjal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm