Tired businesswoman in the office headache migraine pain work coffee

Ez a különbség a migrén és a fejfájás között: az ilyen tünetek lehetnek árulkodók, hogy nagyobb a baj

2022. december 5. 19:03

A migrén sokkal gyakoribb, mint a legtöbben gondolják, miközben igen kevesen vizsgáltatják ki fejfájásukat és választanak szakorvossal közösen megfelelő terápiát. Ha összetévesztjük a hétköznapi fejfájást a migrénnel, sokszor feleslegesen vesszük be a fájdalomcsillapító szereket, melyek nem jelentenek megoldást. Minél előbb fedezik fel, és kezdik el a migrén kezelését, az életmódváltást, annál könnyebb teljes életet élni a tünetekkel együtt is. Ehhez azonban fel kell ismerni a különbségeket a migrén és a fejfájás között. Ha úgy érezzük, nem egyszerű fejfájástól szenvedünk, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Bár magyar adatok nem állnak rendelkezésre, általánosságban elmondható korábbi tanulmányok alapján, hogy a migrén elég gyakori, 8-12 százalékos az előfordulása. A migrénhajlam öröklődhet, gyerekkorban ritkább, de előfordul, leggyakrabban 20 és 50 év közötti nők esetében fordul elő minden ötödik, negyedik nő szenvedhet élete során migréntől - írja a Healthline. Viszont férfiak esetében gyakoribb a kezeletlen migrén, mivel ritkábban gyanakszanak erre, így kevésbé gyakran ismerik fel. 

Migrén vagy fejfájás?

Egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy valaki migrénre panaszkodik, illetve általánosságban kezd népbetegséggé válni a rendszeresen jelentkező fejfájás. Ezt könnyen előidézheti a mozgásszegény életmód, a stressz, a szorongás, a kialvatlanság, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás, a rendszertelen étkezés vagy külső körülmények is. Azonban sokan nem tudják, hogy a migrénes fejfájásnak is több fajtája van, illetve hogy hogyan lehet megkülönböztetni ezeket az egyszerű fejfájástól.

Pedig fontos, hogy különbséget tudjunk tenni migrén és fejfájás között, hiszen a kiváltó okok és a kezelés is eltérhet. Azért, hogy hatékonyan szabaduljunk meg a kínzó tünetektől, előbb azt kell tudni, pontosan mi is váltja ki azokat. A migrén olyan idegrendszeri zavar, mely egész életen át kísérheti a betegeket, visszatérő súlyos fejfájást okozva, melyet további kellemetlen tünetek kísérnek. A kezelés során a meglőzésnek nagy szerepe van, valamint a célzott gyógyszeres terápiával lehet a fájdalmat kordában tartani. A szimpla fejfájás gyakran evés, ivás, pihenés hatására is enyhül, elmúlik, kezelése pedig történhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal is.

A fejfájás típusai, tünetei

A hétköznapi fejfájás fájdalom és/vagy nyomásérzés a fejben, többnyire minkét oldalon egyidőben jelentkezik. Jellemzően a homlok, halánték és hátul a nyak környékén jelentkezik. Az időtartama 5 perctől akár 4 óráig terjedhet (míg a migrén akár napokig is eltarthat).

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa, melyet kiválthat feszülség, szorongás, izomgörcs, a szem megerőltetése.

A cluster fejfájás féloldalasan, a fej egyik oldalán jelentkezik, a fájdalom a szem mögött és a halánték táján érezhető a leggyakrabban. A rohamokat a fájdalom megszűnése, majd visszatérése jellemzi ciklikusan. A cluster fejfájás viszonylag ritka, főként felnőtteket, azon belül is férfiakat érint. 

A sinus fejfájás fertőzések, gyulladások következtében alakul ki. A láz, orrdugulás, köhögés, az arc nyomásérzékenysége mellett jelentkezhet orrmelléküreg- vagy arcüreggyulladás tüneteként. Gyakran tévesztik össze súlyossága miatt a migrénnel.

Fejfájást kiválthatnak különféle más betegségek, sérülések is. Egy-egy influenza, koronavírus vagy más vírusok tünete lehet a fejfájás, de a fejet ért ütés, sérülés is kiválthat fejfájást, főként ha agyrázkódás is történt. Megnövekedett koponyaűri nyomás szintén fejfájást idézhet elő, melyet okozhat aneurizma, agytumor, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, idiopátiás intracranialis hipertónia, vagy fejlődési rendellenesség is. Azonban mivel az ilyen betegségeknek más tüneteik is vannak, ha csak fejfájást érzünk, nem kell rögtön pl. agytumorra gondolni.

A thunderclap fejfájás, ahogy erre a neve is utal, villámcsapásszerűen jelentkező éles fájdalom. Rendkívül ritka, és nagyon súlyos fájdalommal jár, hátterében komoly betegség - pl. aneurizma, sztrók - állhat. Ha ilyen fejfájást tapasztal az ember, vagy valaki a környezetéből, akkor orvosi segítségre lehet szükség!

A migrén tünetei

A migrén súlyos fejfájással jár, melyet leggyakrabban egyéb tünetek is kísérnek. Megkülönböztetünk aurás és aura nélküli migrént. Az aura nélküli migrént kísérheti többek között nyak- valamint vállfájdalom, hányinger, hányás, fájdalom a szem vagy fül mögött, fájdalom a halántékon, fény-, hang- és szagérzékenyég, izomfájdalom, görcsök. Ezek csak a gyakoribb tünetek, még számos "mellékhatása" lehet a migrénnek. A különbség a fájdalom minőségéből is adódik: lehet metsző, lüktető fájdalom, erős nyomásérzet is. 

A migrénes fájdalom a halénték, homlok, szemek és nyak tájékon jelentkezik leggyakrabban.

Általában a migrénes fejfájás csak a fej egyik oldalán jelentkezik, előfordul azonban olyan migrénes epizód, amely az egész fejet érinti. Egy-egy migrénes roham akár olyan súlyos is lehet, hogy a beteg ügyeletre kényszerül menni miatta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az aurás migrén esetében bizonyos jelek már a roham előtt 10-30 perccel jelentkeznek. Ilyen aurás érzések lehetnek, ha valaki nehézségeket tapasztal a gondolkodásban; villogó fényeket, csíkokat lát - káprázik a szeme -; bizsergést, zsibbadás érez az arcán, kezén; szokatlanná válik az íz-, szag- és tapintásérzékelése. Egyes esetekben már a migrén előtt egy-két nappal jelentkezhetnek olyan tünetek, mint székrekedés, depresszió, ásítozás, ingerlénység, sóvárgás bizonyos ételek után.

Mi váltja ki a migrént?

Azon túlmenően, hogy az alapvető hajlamnak nagy szerepe van a migrén kialakulásában, a migrén hátterében sokféle dolog állhat. A frontok, hirtelen magasságváltoztatás (pl. repülés esetén), légnyomás változás, hormonális változások, ingerlő hangok, fények, szagok, vagy akár ételintolerancia is állhat a hátterben. Az életmód is nagyban felelős lehet azért, hogy milyen sűrűn és milyen súlyos migrén alakul ki. 

A migrént kiválthatja, súlyosbítja alváshiány, stressz, szorongás, étkezések kihagyása, alkoholfogyasztás, fogamzásgátlók szedése, túlzott koffein bevitel. A hormonális változásokra érzékenyek esetében jelentkezhet kifejezetten menstruációs migrén is. 

Hogy mulasszuk el a fejfájást, migrént?

A tenziós fejfájás többnyire kezelhető acetaminofen, aszpirin és ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítókkal. Érdemes meggyőződni a fejfájás gyógyszeres kezelése előtt, hogy nem a szomjúság, éhség, a mozgás hiánya, oxigénhiányos környezet váltja-e ki. Együnk pár falatot, igyunk egy nagy pohár vizet, szellőztessünk, nyújtózkodjunk, ha tehetjük sétáljunk kicsit, mielőtt gyógyszert vennénk be. A fájdalomkezelésben segíthet a melegítés - pl. melegítőpárna helyezése a nyakra -, a masszázs, meditáció, a nyakizmok nyújtása, nyaktorna, relaxáció is.

A migrén kezelése már nehezebb feladat, melyben nagy szerep jut a megelőzésnek. Aki migrénes, tudja milyen fontos, hogy hogyan ismerje fel a legelső apró jeleit a migrénes roham közeledésének, és még időben be tud venni gyógyszert, illetve olyan körülményeket tud teremteni, amelyek enyhítik a roham súlyosságát. Aki arra gyanakszik, hogy migrénes, érdemes kivizsgáltatnia magát neurológussal, vagy fejfájás ambulancián. 

A migrén diagnózis felállítása során először kizárják az egyéb lehetőségeket, amelyek kiválthatják a fejfájást különféle vizsgálatokkal, fejfájásnapló vezetését kérik a pácienstől. Ha bebizonyosodik, hogy migrénről van szó, elkezdik vizsgálni a lehetséges kiváltó okokat - pl. hormonális migrén, frontérzékenység, ételintolerancia - és ennek megfelelő kezelést választanak.

A súlyos migrének kezelésében fontos szerep juthat továbbá társbetegségek kezelésének, könnyen társulhat hozzá depresszió is, illetve elkélhet a pszichológus támogatása is a terápiában. A migrén - bár ugyanúgy megnehezítheti a mindennapokat - családi életet és munkát egyaránt - mint más betegségek, a társadalmi elfogadottsága alacsony. Így a migréneseknek nincs egyszerű dolga a munkában, hiszen nem szokás táppénzre menni "csak fejfájás" miatt, így állandó magyarázkodásra kényszerülhetnek állapotuk miatt családi körben, és a munkában. Ez nehezítheti az együttélést a betegséggel. 

Amikor tehát felmerül a migrén gyanúja, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat, hiszen a diagnosztizált migrént célzott terápiával könnyebb kordában tartani, mintha nem veszünk tudomást róla, elbagatelizáljuk a problémát. Másrészt érdemes tudatosítani, hogy mivel jár ez a betegség és hogy lehet az életmódváltással minimálisra csökkenteni a tüneteket, valamint azt, milyen nehezítő körülményekkel találkozhat egy beteg. Már az önmagában sokat segíthet a betegséggel való együttélésben, ha tudjuk, mire kell felkészülnünk, jobban odafigyelnünk, hogy ne rontsa jelentősen az életminősget a migrénes fejfájás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18