13 °C Budapest
Scary insect taiga mite crawling on human skin close up.

Ezek a Lyme kór tünetei: tudd meg, mik a Lyme kór fázisai, hogyan történik a Lyme kór kezelése!

2022. szeptember 11. 11:31

Egész ősszel aktívak a kullancsok, amelyek a vírusos agyhártyagyulladás mellett olyan veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, mint a nyúlpestis vagy a Lyme kór. Milyen betegségről van szó, mik a Lyme kór fázisai és hogyan azonosíthatóak a Lyme kór tünetei? Létezik házi Lyme kór teszt, amivel kimutathatóvá válik a betegség? Hogyan történik a Lyme kór kezelése, gyógyítható a Lyme kór?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a Lyme kór nevű, kullancsok által terjesztett, fertőző betegségről: tudd meg, mi az a Lyme kór, a Lyme kór hogyan fertőz, a Lyme kór milyen antibiotikum alkalmazásával gyógyítható? Lyme kór teszt hol kapható, mi a teendő, ha úgy véljük, valaki elkapta a Lyme kórt?

Mi a Lyme kór?

A Lyme-kór (orvosi szakkifejezéssel Lyme Borreliosis) egy bakteriális eredetű fertőző betegség, melyet a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok okoznak. Ezek a baktériumok a közönséges kullancsok bélrendszerében élnek, kullancscsípés útján jutnak be az emberi szervezetbe. A Lyme kór nem csak ránk, hanem a háziállatainkra is ugyanolyan veszélyes, érdemes náluk is figyelemmel kísérnünk, hogy jelentkeznek-e a Lyme kór tünetei.

A Lyme kór az érdekes elnevezést az amerikai Connecticut állambeli Lyme városról kapta, ugyanis itt írták le először a komplett betegséget, 1976-ban, magát a baktériumot pedig 1982-ben izolálták a kullancsokban. Fontos kiemelnünk, hogy a Lyme kórt és más betegségeket nem maga a kullancs okozza (önmagában ártalmatlan bőrfelszíni parazita), hanem a kullancs emésztőrendszerében hordozott egysejtűek, vírusok és baktériumok.

A Lyme kór hogyan fertőz?

A Lyme kór terjesztője Közép-Európában a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). A kullancsok életük során két- vagy három gazdatestből táplálkoznak (nevezzük őket kétgazdás és háromgazdás kullancsoknak is), trópusi éghajlaton egygazdás kullancs fajták is előfordulnak. Ha az életciklusukat nézzük, a petéből kikelő kullancs először lárvaállapotban él (ez még egy hatlábú, nem szaporodóképes életforma); melyet a kullancs vedlése(i) után a nimfa-stádium követ (ekkor már 8 lábuk van, de még szintén nem szaporodóképesek). A közönséges kullancs nimfa- és imágó állapotában is veszélyes az emberre!

Amit a kullancscsípésről tudni kell

Ha ránk talált egy kullancs (a legnagyobb veszélyben erdei kirándulás, sport esetén vagyunk, növeli a kullancscsípés valószínűségét, ha növényekkel sűrűn benőtt területen sokáig várakozunk), igyekszik minél hamarabb a vérszíváshoz alkalmas helyet keresni (ez kb. 30 percen belül megtörténik), ahol vékony a bőr és észrevétlen maradhat. A kullancs kedveli a testhajlakokat (pl. hónalj, ágyék), gyakran bújik a fülek mögé, sőt, a hajban is keresendő. Amikor a kullancs a szájszervével sebet ejt a bőrön, érzéstelenítő váladékot juttat a nyílásba, ezért csak ritkán vesszük észre azonnal a támadót.

Ha a kullancs sikeresen megszívta magát, elhagyja a gazdatestet (elengedi a bőrfelszínt és leesik). Miután távozott, a csípés helye gyakran gyulladttá válik, bedagad, fájhat és nedvedzhet is. Szerencsés esetekben a kullancsot még a rögzülés előtt megtalálhatjuk, ám ha már a bőrben van, haladéktalanul el kell távolítani. Ha 24 órán belül megtaláljuk és megtörténik a kullancs kiszedése, akkor a fertőzés esélye minimális, ám ha 3 napig bent marad, akkor már igen kockázatos.

Ha megtaláltuk a kullancsot (sokszor a Lyme kór tünetei úgy jelentkeznek, hogy a kullancsot egyáltalán nem észleltük, ami megtévesztő lehet), csipesszel távolítsuk el, közvetlenül a bőrfelszínnél rögzítve. Semmi esetre se nyomkodjuk, piszkáljuk vagy tegyünk az állattal olyat, ami a kiszívott – könnyen lehet, hogy fertőzött – vér visszaöklendezésére késztetné, ugyanis, ha időben elkaptuk a parazitát, nagyobb a valószínűsége, hogy egészségesek maradunk.

A Lyme kór tünetei

A Lyme kór tünetei közt a legjellegzetesebb a kullancscsípés helyén kialakult Lyme-folt (kokárdaszerű/céltáblaszerű, gyűrűformájú, lassan terjedő bőrpír), aminek az átmérője a 10 centimétert is elérheti, ezt követően égető ízületi fájdalom jelentkezik. Amennyiben nem jelentkezett a Lyme-folt, a Lyme kór könnyen félrediagnosztizálhatóvá válik. A beteg kezdetben fáradékony, étvágya lecsökken, görcsöl, ám ha hosszabb ideig nem történik meg a Lyme kór kezelése, súlyosabb szövődmények is jelentkeznek. Érdekesség, hogy a Lyme kórra nem jellemző tünet a láz, az csak ritka esetekben fordul elő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Lyme kór szövődményei közé tartozik a szívizomgyulladás (szívritmuszavart okoz); idegi és ízületi gyulladások mellett – előfordulhat arcidegbénulás, agyhártyagyulladás is – minél kevésbé jellegzetesek a tünetek, annál nagyobb az esélye, hogy a Lyme kór krónikussá válik. A Lyme kór tünetei között kifejezetten gyerekeknél fordul elő a fülcimpán megjelenő, lilásvörös színű nyiroksejtes bőrcsomó, ami akár cseresznyeméretűre is duzzadhat. A kezeletlen Lyme kór bénulást, súlyos állapotromlást okoz!

A Lyme kór fázisai

  • A Lyme kór első stádiuma: a Lyme kór tünetei jellemzően a kullancscsípés után 10-14 nappal jelentkeznek (ám néha a betegség évekig lappang), ekkor jelenik meg a jellegzetes bőrpír, ami nem fáj, nem viszket, mellette általános, influenza-jellegű tünetek jelentkeznek: gyengeség, izomfájdalom, rosszullét, fejfájás, ritkán láz.
  • A Lyme kór második stádiuma: az első fázis utáni 4 hónap során a Lyme kór megtámadja az idegrendszert és a kardiovaszkuláris rendszert (idegrendszerrel összefüggő tünetek esetén neuroborreliosisnak nevezzük). A Lyme kór előidézheti a gerincidegek és az agyhártya gyulladását, a szívritmuszavart, de alvászavarral, memóriaproblémákkal, hangulatzavarral is együtt járhat.
  • A Lyme kór harmadik stádiuma: a Lyme kór okozta tünetek hónapokkal, évekkel a csípés után is jelentkezhetnek, immár krónikus idegrendszeri problémák formájában (pl. végtagzsibbadás, érzékelési problémák, lesántulás, ízületi duzzanatok), illetve szívizom- vagy szívburokgyulladás formájában, mindez a beteg szorongásával, depressziójával járhat együtt.

Lyme kór teszt hol kapható?

A Lyme kór diagnosztizálásához nincs „házi teszt”, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, ahol szerológiai vizsgálatot végeznek el a betegen, a vérkép nem mutatja ki a fertőzöttséget. A teszteredmények (pl. ELISA), nem túl megbízhatóak, mintánként több mérés elvégzésével lehet következtetni a Lyme kór fennállására. Alkalmazzák még a Western blot vizsgálatot is, ahol saját termelésű Lyme-baktériumokat elemeznek, ehhez mérik az ellenanyagok mennyiségét.

A Lyme kór kezelése

Nem hiába rettegünk tőle, hiszen a Lyme kór kezelése esetében jelenleg nincs biztos protokoll. A Lyme kór kezelése antibiotikumokkal, antibiotikum-kombinációkkal történik, amit a kezelőorvosok a Lyme kór tüneteihez, a betegség súlyosságához igazítanak. A kezelés több héten, sokszor hónapokon át tarthat, eredményessége nem garantált; a Lyme kór szövődményeit külön kezelni kell. Ha a Lyme kór okozta súlyos megbetegedések krónikussá válnak, a teljes felépülésre az esély igen alacsony. Az állatokat ugyanúgy kezelik, mint az embereket.

A Lyme kór milyen antibiotikum hatására múlik el?

Mivel nincs a Lyme kór kezelése kapcsán egységes séma, többféle antibiotikummal is kezelhetik a megbetegedést. A hatásos antibiotikumok közé tartozik az amoxicillin, a cefuroxim, a ceftriaxon és a doxycyclin. Európában legalább 8 különféle Borrelia baktériumot hordoznak a kullancsok, melyek mind másképp reagálnak az antibiotikumokra, tehát nem mindegy, hogy a Lyme kór kezelése milyen tünetek és súlyossági fok esetén, milyen gyógyszerrel történik.

Előzzük meg a kullancscsípést!

Lyme kór ellen a tudomány jelenlegi álláspontja szerint nem létezik biztos védelem, védőoltással sem védekezhetünk a betegség támadásával szemben. A legjobb védekezés a Lyme kór megelőzése: a kullancsok aktivitási időszakában célszerű kerülni a vízpari, erdős, vagy magas fűvel borított területeket, illetve, ha mégis ilyen helyre merészkedünk (kirándulás, sport, horgászat, vadászat stb.), azt tegyük zárt ruházatban, a kritikus helyeken kullancsriasztó spray-vel befújva. Hazatéréskor nézzük át a testünket alaposan, fordítsunk extra figyelmet a hajlatokra és a hajas fejbőrre, ugyanis ezeket a helyeket kedvelik leginkább.

Szánjunk időt bundás társaink átvizsgálására is, hiszen a kutyák, macskák is veszélyeztetettek a Lyme-kórral szemben, kullancsszezonban használjunk rajtuk kullancs elleni megelőző készítményeket! Minden esetben figyeljünk oda a kullancs kiszedése során a szakszerű technikára és a higiéniára, illetve amennyiben a fenti tünetek valamelyikét érzékeltük magunkon, minél hamarabb forduljunk orvoshoz!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm