26 °C Budapest
Óriási a baj a magyar szülészeteken: magukra hagyták a kismamákat?

Óriási a baj a magyar szülészeteken: magukra hagyták a kismamákat?

2022. június 24. 14:15

A lényeg, hogy a kismamák biztonságban érezzék magukat, legyen bizalmuk a kórház és a szülést levezető stáb iránt, ha már nem választhatnak orvost maguknak - mondta a szakértő.

Bizonytalanságban vannak hagyva a kismamák Rékassy Balázs szerint, miután már lassan másfél éve kivezették az egészségügyből a hálapénzt, ami azzal is jár, hogy a nők már nem dönthetnek arról, melyik orvossal szülnek. A helyzet rendezésére azonban lennének megoldások az egészségügyi szakközgazdász szerint, ezeket ismertette a Reggeliben.

A szakértő felvázolta: korábban általában az történt, hogy a kismama terhesgondozásra járt, ott bizalmi viszony alakult ki közte és az orvosa között, ezért hozzá ment szülni. Ebben természetesen az orvos is érdekelt volt, mert a szülés után zsebre tehette a borítékot – tette hozzá. Rékassy Balázs szerint mindenképpen üdvözlendő, hogy a hálapénzt kivezették, de gond, hogy a nők már nem választhatnak orvost maguknak. 

A lehetséges megoldások között említette a szülésznők és a szakszemélyzet bérének emelését, „hogy számukra is vonzó legyen ez a szakma”, másrészt, hogy a kórházak teremtsék meg annak lehetőségét, például nyílt napok által, hogy a kismamák megismerjék a szülészeti osztályokat, és lehessen kapcsolat a terhesgondozást végző orvos és a szülészeti osztály között. Kiemelte még a szakmai protokollok összeegyeztetését, mert most más a protokoll például egy fővárosi egyetemi klinikán, és más egy vidéki kórházban. 

Rékassy Balázs hozzátette: jó ötletnek tartaná azt is, hogy a magánegészségügyi ellátáshoz hasonlóan az állami kórházakban is lehessen plusz pénzt kérni plusz szolgáltatásokért. Legyen nagyobb ára annak, ha a kismamának más igényei vannak, és ez máris többletbevételt jelentene a kórházaknak, amiket fel lehetne használni különböző célokra. A szakértő célszerűnek látná azt is, hogy az orvosokat ne az egészségügyi rendszerben ledolgozott évek után fizessék, hanem differenciált bérek legyenek, teljesítmény alapon legyenek kifizetve. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?