12 °C Budapest
Close up of a pharmacist hand measuring temperature with non-contact thermometer.

Kegyetlen koronavírus statisztika látott napvilágot: rengeteg fiatal magyar is áldozatul esett

2022. május 12. 10:32

Itthon a koronavírus halálozási statisztikáival kapcsolatban szinte minden alkalommal elhangzott, hogy többségében idős, krónikus betegek hunytak el. Ha viszont a többlethalálozást nézzük, akkor abból az derül ki: nem is a legöregebbek voltak a legnagyobb veszélyben a járvány alatt –írja a Népszava.

Tegnap mutatták be a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézete (KTI) által készített Fehér Könyvet, mely a COVID-19 járvány társadalmi és gazdasági hatásairól elemzi. Ebből többek között az derül ki, hogy itthon regionális szinten óriási eltérések voltak a többlethalálozásban: a legtöbb megyében 4000–4500 körül volt az egymillióra jutó többlethalálozás, de Pest és Fejér megyében csak 2000–2500 volt ez a szám. Békésben és Szabolcs-Szatmár-Beregben megyében viszont 5500 volt ez az adat.

A tanulmánykötet azt emeli ki a korábbi kutatásokhoz képest, hogy nálunk kiugróan magas volt a többlethalálozás a fiatalabb korosztályok körében. Mivel a halálozási adatok vezetése és a tesztelési gyakorlat országonként változik, így a kutatók a többlethalálozási adatokat az elemzésük alapjául. Négy korcsoport adatainak az értékeléséből az derült ki, hogy nálunk arányosan sokkal többen haltak meg a fiatalabb korosztályokból a járvány alatt, mint a legveszélyeztetettebb idősek közül. Ettől még a 60–79 közöttieknél is sok volt a többlethalálozás: nálunk egymillió főre 8500 haláleset jutott ebben a korosztályban, míg máshol az EU-ban csak 2–3 ezer. Ráadásul a járvány alatt az egészségügy leterheltsége miatt visszaesett az egyéb betegek ellátása is, illetve az emberek a fertőzésveszély miatt ritkábban fordultak orvoshoz.

A kutatáshoz készült egy szociológiai felmérés is, ami arra mutatott rá, hogy az emberek közösségi kapcsolatait keményen megviselte a járvány utóbbi két éve, a lelki teherről nem is beszélve. Emellett a járvány miatt a munkájukat elvesztők körében sokan váltottak foglalkozást, illetve a távmunka valójában csak keveseknek, főként a diplomásoknak volt elérhető.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm