24 °C Budapest
Close up of a pharmacist hand measuring temperature with non-contact thermometer.

Kegyetlen koronavírus statisztika látott napvilágot: rengeteg fiatal magyar is áldozatul esett

2022. május 12. 10:32

Itthon a koronavírus halálozási statisztikáival kapcsolatban szinte minden alkalommal elhangzott, hogy többségében idős, krónikus betegek hunytak el. Ha viszont a többlethalálozást nézzük, akkor abból az derül ki: nem is a legöregebbek voltak a legnagyobb veszélyben a járvány alatt –írja a Népszava.

Tegnap mutatták be a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) Közgazdaságtudományi Intézete (KTI) által készített Fehér Könyvet, mely a COVID-19 járvány társadalmi és gazdasági hatásairól elemzi. Ebből többek között az derül ki, hogy itthon regionális szinten óriási eltérések voltak a többlethalálozásban: a legtöbb megyében 4000–4500 körül volt az egymillióra jutó többlethalálozás, de Pest és Fejér megyében csak 2000–2500 volt ez a szám. Békésben és Szabolcs-Szatmár-Beregben megyében viszont 5500 volt ez az adat.

A tanulmánykötet azt emeli ki a korábbi kutatásokhoz képest, hogy nálunk kiugróan magas volt a többlethalálozás a fiatalabb korosztályok körében. Mivel a halálozási adatok vezetése és a tesztelési gyakorlat országonként változik, így a kutatók a többlethalálozási adatokat az elemzésük alapjául. Négy korcsoport adatainak az értékeléséből az derült ki, hogy nálunk arányosan sokkal többen haltak meg a fiatalabb korosztályokból a járvány alatt, mint a legveszélyeztetettebb idősek közül. Ettől még a 60–79 közöttieknél is sok volt a többlethalálozás: nálunk egymillió főre 8500 haláleset jutott ebben a korosztályban, míg máshol az EU-ban csak 2–3 ezer. Ráadásul a járvány alatt az egészségügy leterheltsége miatt visszaesett az egyéb betegek ellátása is, illetve az emberek a fertőzésveszély miatt ritkábban fordultak orvoshoz.

A kutatáshoz készült egy szociológiai felmérés is, ami arra mutatott rá, hogy az emberek közösségi kapcsolatait keményen megviselte a járvány utóbbi két éve, a lelki teherről nem is beszélve. Emellett a járvány miatt a munkájukat elvesztők körében sokan váltottak foglalkozást, illetve a távmunka valójában csak keveseknek, főként a diplomásoknak volt elérhető.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?