17 °C Budapest
Letaglózó adatok érkeztek: egyetlen ábrán az igazi magyar COVID-tragédia

Letaglózó adatok érkeztek: egyetlen ábrán az igazi magyar COVID-tragédia

2021. november 18. 14:32

A viszonylag nyugodt nyár végére ismét emelkedni kezdett a többlethalálozás a kontinensen: a júliusi minimum 5 százalék után augusztusban 8, ezt követően szeptemberben már 12 százalékra emelkedett a mutató. A csúcsot 2021 áprilisában regisztrálták Európában, akkor 20 százalékos növekedés történt a halálozásokban.

Tombol a járvány Európa-szerte, az Eurostat pedig friss számokat közölt az uniós tagállamok halálozási adatairól. Rengetegen hunytak el, viszont nem csak koronavírusban, éppen ezért az új mutató ezeket a számokat is figyelembe veszi.

Ezzel a friss kimutatással rávilágítanak az egészségügyi válság nagyságára, hiszen nem csak összehasonlítást nyújtanak az európai országok között, időrendben is, hanem a halálozás okát is elemzik. Az összesítés minden halálesetet vizsgált, a mutatót 2020-ban hozták létre, és a járványhelyzetre is dinamikusan reagál.

A mutató a többlethalálozást az egy hónapon belüli halálozások százalékos arányát fejezi ki, összehasonlítva a járvány által még nem érintett időszak „alapértékével”. Az elfogadott alapérték a 2016–2019 közötti időszak 12 hónapjában bekövetkezett halálesetek átlagos száma, minél magasabb az érték, annál nagyobb a további halálozások száma az alapvonalhoz képest.

Berobbant a járvány

A koronavírus világjárvány kezdeti szakaszában Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában regisztrálták a legmagasabb többlethalálozási arányt. Ezt követően négy másik ország is meghaladta a 35 százalékos halálozási növekedést áprilisban, Olaszország, Svédország, Írország és Franciaország.

2020-ban viszont már más hónapokban is megugrott a halálozás a tagálamokban, többek között Máltán, Cipruson és Szlovéniában is 10 százalékon felül volt ez az arány. Ezekben az országokban a nyári időszak stabilnak volt mondható, ezt követte egy meredek emelkedés, olyan országokban is, akiket a tavaszi csúcsok elkerültek.

2020 júliusában Romániában, augusztusban Lengyelországban, szeptemberben pedig Csehországban és Görögországban regisztráltak a kiindulási értékhez képest 10 százalékos növekedést.

A 2020-as növekedés novemberi csúcsokhoz vezetett, Lengyelországban 97, Bulgáriában 94,4, Szlovéniában 93,2, Csehországban 75,5, Romániában 62,6 míg Magyarországon 59,2 százalékkal ugrott a többlethalálozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2021-ben sem volt ez másként, hiszen tavaszra ismét egy kisebb kiugrás következett, a többlethalálozás elérte a 20,6 százalékot az alapidőszakhoz képest. Egyes országokban ez mintegy 50 százalékos növekedést is mutatott, Lengyelországban 65,3, Csehországban 61,5, Szlovákiában 54,9 Magyarországon pedig 50,6 százalékos növekedés következett be.

A nyári időszakban ismét stagnáltak a számok az EU-ban, míg végül 2021 júliusában az uniós többlethalálozási szám elérte a legkisebb, 5,1 százalékos arányt, azonban őszre ismét növekedni kezdtek a mutatók, térségenként ismét változó számokkal.

A magyar hullám

Az Eurostat által felvett adatokból azt láthatjuk, hogy hazánkban a 2020 novemberi időszak volt a legnehezebb, ekkor ugyanis a többlethalálozási szám megugrott 59,2 százalékka. Az idei év szintén változó volt halálozás tekintetében, 2021-ben az évet növekedéssel kezdtük, tavaszra ismét 50,6 százalékoz értünk el, míg a nyári időszakban visszaesett 10 százalékra az alapadatokhoz, tehát a 2019-es évhez képest.

Az Eurostat mellett más szervezetek is tragikus adatokat jelentettek Magyarországról: a Johns Hopkins Egyetem Koronavírus Központja naponta frissülő adatai alapján 2021-ben harmadikak lettünk halálozási arányokban, világszerte. A felmérésről és az akkor tomboló harmadik hullámról mi is írtunk, hiába az oltottság, az akkori adatok alapján élen jártunk a halálozási adatokban is: 100 ezer lakosra vetítve a harmadik legrosszabb eredményt produkáltuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem