Close up shot pharmacist holding nasal spray medicine at the drugstore.Seasonal health issues cimlapi

Hatalmas változás élesedhet a webes patikákban: nem győzik majd teljesíteni a rendeléseket?

2021. október 15. 09:31

Úgy módosítanák a gyógyszertörvényt egy új javaslat szerint, hogy a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnének házhoz. Bár a vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott, a vény nélküli termékeket a páciensek gyógyszertárak webshopjaiból is megrendelhették. A kiszállítást már csomagküldő szolgáltatók végezték, így a betegek akár 30-60 percen belül gyógyszerhez juthattak.

Sokak számára jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését egy, az országgyűlésnek minap benyújtott törvénymódosítás - írja a Népszava. Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz.

Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság. A vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testülethez (HENT) ugyanakkor nem érkezett olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást - mondta el a lapnak a gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Ilku Lívia. A Sipo Patika tulajdonosa, Harmattha Levente szerint felelőtlen magatartás a negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek. Azt is hozzátette, hogy egy patikai vállalkozás nem elég felkészült ilyen logisztikai feladatokra, a járvány alatt naponta 20-30 vényköteles gyógyszer kiszállításával kapcsolatos kérés érkezett a gyógyszertáraiba, amelyet jelenleg is csak szakember vihet házhoz. Még ezeket is nehéz volt teljesíteniük, de „társadalmi felelősségvállalásból, tisztességből" megoldották. Viszont napi rutinként alkalmazni sem olcsó, sem egyszerű feladat nem lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem