White pills laid out on a light gray surface. Medical supplies.

Óriási a baj az új antibiotikumokkal: megszólalt a magyar kutató, sötét jövőt vázolt fel

2024. április 15. 15:31

A kórokozók világszerte ellenállóbbak lesznek a gyógyszerkészítményekkel szemben, sőt a hatásukra még fertőzőbbé is válhatnak. Pál Csaba negyedszer nyerte el az Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatását melynek kapcsán a sikeres pályázat részleteiről, a szuperbaktériumokról, a hatásos antibiotikumok ismérveiről, illetve a kozmetikumok és az állattenyésztés a globális problémára gyakorolt szerepéről beszélt az MTA-nak adott interjúban.

Az Európai Unió legjelentősebb, felfedező kutatásokat támogató szervezetének zsűrije a vezető kutatóknak szóló Advanced Grant kategóriában ítélte támogatásra érdemesnek Pál Csaba, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadójának pályázatát. A kutató az eddigi eredményeikről, illetve az uniós szervezet támogatásával megvalósuló ötéves programról beszélt, miután elmondta, a jövő nem sok jóval kecsegtet ebben a témában.

Az akadémikus biológus szerint az eddig kirajzolódó kép több mint aggasztó, hiszen a korábbi vizsgálatok alatt a szerek többségével szemben szinte azonnal ellenállóvá váltak a kórokozók, illetve már eleve is jelen volt ez a képességük a természetben. Az eddig folytatott és a jövőbeli vizsgálatok azért fontosak, mert a segíthetnek felismerni, és megtalálni, hogy mi teszi működőképessé az antibiotikumokat, akár tartósan is.

Az előzetes eredmények viszont arra utalnak, hogy az új antibiotikumok egy része nem csak hogy hosszú távon hatástalan lesz, de még veszélyessé is válhatnak, mert olyan baktériumokat hoznak létre, amelyek amellett, hogy ellenállóak, még a fertőzőképességük is nagyobb. Az előző 10-15 év kutatásai arról szóltak, hogy Pál Csaba és kutatótársai olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel gyors és rutinszerű módon tudják feltérképezni a kórokozók ellenálló képességét.

Az eddig bevált modell szerint mindig újabb antibiotikumokat vetnek be a gyártók, ha már nem elég hatékonyak, jöhet a következő, de ez folytonos versenyfutást eredményez, valamint óriási gazdasági terhet jelent. Mindemellett ez a típusú eltúlzott antibiotikum-használat a jövőbeli fejlesztéseket is megnehezíti, hiszen a kísérletek során nem ritka, hogy a régi antibiotikumok ellen kialakult ellenállás bizonyos mértékben már az új, még be sem vezetett készítményekkel szemben is létezik, pedig a kórokozók még nem is találkozhattak a velük – magyarázta a kutató. Pál Csaba ennek dacára kiemeli, a mostani helyzetért nem egyedül a felelőtlen antibiotikum használat okolható, hiszen egészen más típusú szerek és stresszfaktorok kialakíthatják a baktériumok ellenálló képességét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A teljes interjú itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?