12 °C Budapest
Germany, Bavaria

Láz, fejfájás, hidegrázás: nem biztos, hogy a Covid jelei nyáron, sokkoló, mi állhat a tünetek mögött

2021. július 30. 13:29

Láz, fejfájás, hidegrázás – sokan azonnal a legrosszabbra gondolnak, pedig a koronavírus-fertőzéshez hasonló tüneteket napégés is okozhatja. Dr. Kelen Ákos szerint ugyanis a nem megfelelő napvédelem nemcsak néhány napon át tartó kínzó kellemetlenségeket okozhat, de évtizedekkel később akár súlyos bőrbetegségekhez is vezethet. A naptejeket és fényvédő készítményeket fejlesztő gyógyszerész most elárulja, hogyan élvezhetjük kockázatok nélkül a felhőtlen vakáció örömét.

Ejtőzés a parton, önfeledt fürdőzés a kellemesen langyos vízben, korzózás a felfedezésre váró tájakon – sokan vártuk már, hogy leporolhassuk a bőröndünket és élvezzük a gondtalan vakáció minden pillanatát. A nyaralást azonban könnyen beárnyékolhatja a napégés, amely kortól és nemtől függetlenül bárkinél komoly problémát okozhat. „A legfontosabb cél: így vagy úgy, megelőzni a leégést!” – szögezte le Dr. Kelen Ákos, a Dr.Kelen kutatás-fejlesztője, aki szerint a leégés nem csak néhány napon át tartó bőrpírt okozhat.

„A leégés súlyosságától függően az egyszerű bőrpirosodástól a hólyagokig sokféle fokozat kialakulhat. A bőrtüneteket láz, fejfájás, súlyosabb esetben hidegrázás kísérheti. A többszörös leégés akár súlyos bőrbetegséghez is vezethet; a betegség pedig nem a leégést követően azonnal alakul ki, hanem évtizedekkel később” – fűzte hozzá.

A szakember arra is kitér, hogy a közhiedelmekkel ellentétben nem elég csak ruhával védenünk a bőrünket, mint mondja, a világos színű pamut viselet hasznos, de nem elégséges, ugyanis az nagyjából csak 10-es faktorú védelmet nyújt.

A veszélyek ismeretében már csak egy kérdés maradt: hogyan kerülhetjük el a bajt? „Ha nyáron a szabadba megyünk mindenképpen használjunk a bőrtípusunknak megfelelő napvédő készítményt! Krémet, spray-t, olajat, kinek mi a szimpatikus. A lényeg a megfelelő faktorszám választása és persze, hogy egyenletesen, megfelelő mennyiségben eloszlassuk a bőrünkön. A félárnyékba húzódva is barnulunk, igaz, lassabban, de ott is le lehet égni megfelelő bőrvédelem nélkül” – fogalmazott Dr.Kelen Ákos, aki a faktorszámokra is kitért.

„A faktorszám azt mutatja meg, hogy hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt. Az egyéni, alap védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr nagyjából tíz perc alatt leég védelem nélkül. Lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám, hiszen ekkor már rendelkezik a bőr bizonyos mértékű saját védelemmel, de ekkor sem szabad teljesen magára hagyni. Reggel, este elég lehet alacsonyabb faktor számú készítmény, de a kritikus 11-15 órás időszakban csak a magasabb faktorszám nyújt megfelelő védelmet” – magyarázta a kutató-fejlesztő, aki egyúttal az UVA- és az UVB-védelem fontosságáról is szólt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

„Az UVB-sugarak adják a tartós barnaságot, viszont ez felelős a napégés kialakulásáért is; az UVA-sugarak a mélyebb bőrrétegekbe jutva a bőr idő előtti öregedését okozhatják és barna foltok alakulhatnak ki miatta. A faktorszám csak az UVB-védelmet jelzi, bőrünk biztonsága érdekében fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyen az UVA védelemre utaló jelölés is szerepel” – húzta alá.

„A szülőknek azt javaslom, hogy a kicsik esetében kifejezetten a gyerekek számára fejlesztett napvédőket használjanak. Ezeknek más az összetételük, és pancsolás közben is védik a bőrt” – tanácsolta Dr. Kelen Ákos, aki azt is kiemelte: ezek az apró figyelmességek elegendőek ahhoz, hogy elkerüljük a komoly veszélyekkel járó napégést és évekkel később is élvezhessük az egészséges bőr adta szabadság örömét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm