14 °C Budapest
Nyíregyháza, 2021. április 5.Gál János szülés-nõgyógyász fõorvos beolt egy nõt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 5-én.MTI/Balázs Attila

Operatív törzs: 276 ezer magyart oltottak be a hosszú hétvégén

2021. április 6. 11:57

A hosszú hétvégén több mint 276 ezer embert oltottak be Magyarországon. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte, hogy a 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta a vakcinát.

A hosszú hétvégén 3949 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert megszegték a maszkviselési szabályokat - mondta Kiss Róbert az Operatív Törzs tájékoztatóján. A rendőr alezredes kifejtette, a hosszú hétvégén 3249 személy szegte meg a kijárási tilalmat, illetve a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt. Több Airbnb-s lakásban is intézkedtek a rendőrök csendháborítás, illetve a védelmi szabályok megszegése miatt.

Müller Cecília elmondta, az ünnepek alatt is rengeteget segítettek a betegeken, a megelőzésben: dolgoztak az oltópontokon, a logisztikai szakemberek kiszállították a vakcinákat, és 276 ezer főt sikerült beoltani a húsvéti ünnepek alatt. Ezért pedig elértük azt, hogy 2 millió 432 ezren legalább az első oltást megkapták. 922 886 fő már a második oltást is megkapta.

A jelenleg használt 5 oltóanyagok kétdózisúak - mondta a tisztifőorvos. A lakosság 24,2 százaléka legalább egy oltást megkapott, ami jó adat, hiszen az egyéni védettség kialakulása nagyon fontos, mert ez a kisebb közösségeket, családoka is fogja védeni. A védett személy már nem fertőződik, de ha mégis előfordul, akkor is enyhébben zajlik a betegsé, így pedig a kórházi kezelésekre sem lesz olyan arányban szükség.

Az idősekről elmondta, a 65 év felettiek 85 százaléka megkapta a védőoltást, körülkben csökken is a fertőzések száma. 80 év felettieknél már több mint 90 százalékos az arány. Egyre több praxisban fogynak el a regisztrált idősebbek a sorból - tette hozzá a tisztifőorvos.

A pedagógusok, köznevelési dolgozók oltásának első köre lezajlott. Szerdán újabb Pfizer-szállítmány érkezik, ebből folytatják az érintettek oltását. A várandósok és a szoptatós anyák a Pfizer és a Moderna vakcinájával olthatók.

3,8 millió fölött van a regisztráltak száma, az utóbbi 5 hétben 1,5 millióan regisztráltak oltásra. A március végi felmérések szerint a lakosság több mint 55 százaléka beoltatná magát.

A járványügyi adatok szerint a koronavírus nem csitul a világban - mondta a számok ismertetése közben. A brit mutáns okozza a legtöbb megbetegedést, de Müller Cecília szerint a húsvéti fegyelmezettségnek meg lesz az eredménye, hamarosan tetőzhet a járvány. Ugyanakkor a fegyelem fontos, mert csökkenti a kórházak terhelését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret Magyarországon.

A napokban több hír is megjelent a poszt-COVID betegségekről, a tisztifőorvos ennek kapcsán elmondta, hogy akik tüneteket észlelnek magukon (fáradékonyság, ízületi fájdalom, alvászavar, szív-, tüdőproblémák), azok forduljanak a poszt-COVID ambulanciákhoz.

A járványügyi adatok változóak: hétvégenként kevesebben jelentkeznek orvosnál, úgyhogy a mai kevés fertőzöttet is óvatosan kell kezelni - hívta fel a figyelmet. A szennyvízadatok szerint országosan stagnál az örökítőanyag mennyisége, viszont magas szinten van - de már annak is örülhetünk, hogy nem emelkedik. Szegeden és Szolnokon enyhe emelkedést is rögzítettek, de csökkenést sehol sem.

Fotó: MTI/ Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem