Ezt rengeteg szülő rontja el húsvétkor: gyermekük még felnőttként is nyögni fogja

Ezt rengeteg szülő rontja el húsvétkor: gyermekük még felnőttként is nyögni fogja

2021. március 30. 14:01

A magyarok édességfogyasztását tekintve két főszezon van az évben: az egyik a karácsony, a másik pedig a közeledő húsvét. Ilyenkor is költ a legtöbbet az emberek nagy része édességre, csokoládéra, cukorkákra. Viszont idén már második éve kénytelenek a családok a megszokottól eltérő módon ünnepelni a húsvétot, ez pedig kihat az édességfogyasztásra is. Lehetséges, hogy a járvány hatására a jövőben kevesebb édesség, és több egészséges alternatíva jut majd az ünnepi asztalokra, ajándékcsomagokba? Egyáltalán nincs kizárva egy ilyen forgatókönyv.

A legtöbbet karácsonykor és húsvét tájékán költenek a magyar háztartások édességekre: viszotn amíg a karácsonyi időszak a teljes édességeladás 25 százalékát kiszakítja egy évben, addig a húsvétnál ez csupán 5 százalék körül mozog. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a háztartásokon belül az egy főre jutó éves édességkiadás évről évre emelkedik. Amíg 2010-ben még 10552 forint jutott egy magyarra, addig 2019-ben már 18368 forint, vagyis 74 százalékkal emelkedett egy évtized alatt.

Viszont érdemes azt is megnézni, hogy más élelmiszerkategóriákban milyen növekedés történt: zöldségek (és burgonya) esetében 48 százalékos, gyümölcsök esetében pedig 127 százalékos volt a bővülés! Tehát ha együttesen nézzünk, akkor duplájára nőtt a zöldségre és gyümölcsre fordított összeg, az édességek esetében kisebb növekedést láthatunk csak, (ebből a szempontból a változás előnyös).

Ebben természetesen benne van az infláció is, illetve hogy általánosságban elmondható erről az évtizedről, hogy ütemesen nő az élelmiszerekre fordított kiadás a magyar háztartásokban. A 2020-as fogyasztásáról még nincs adata a hivatalnak, viszont az sejthető, hogy édességekből messze nem vásároltak annyit a magyarok tavaly, mint az elmúlt években.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének idei sajtótájékoztatóján arról számoltak be, hogy brutálisan visszaesett a húsvéti üreges csokinyuszik és -tojások értékesítése 2020-ban. A gyártók szerint a tavalyi horror-év volt, viszont a keresletcsökkenésért nem csak a pandémia felelős, más is áll a háttérben. A húsvéti ünnep jelentőségének szép fokozatos elvesztéséről beszélt a sajtóeseményen Némethné Szabó Aliz, a Metro édesség és cukrászati kategória menedzsere, aki szerint húsvétkor évről évre

egyre kevésbé vannak jelen a tradíciók, a családok sok esetben elutaznak, inkább kirándulnak, nincsen annyi locsolkodás, így nincs annyi csokitojás sem.

Pláne egy olyan évben, amikor még kifejezetten fertőzésveszélyes is lenne a rokonlátogatás, így a csokinyulak, csokitojás jelentős része ott marad a polcokon. Bár már ezeknek az édességeknek nagy része is kevésbé káros az egészségre, jobb minőségű, mint mondjuk a korábbi évtizedek csokitojásai - az ITM idei csokinyúl tesztjén például az összes tapsifüles jól vizsgázott - attól viszont nem előnyös, ha a gyermek összekapcsolja az ünnepeket a mértéktelen édességfogyasztással.

A nehezen leküzdhető elhízás gyermekkorban kezdődik

Rengeteget tehetnek azért a családok, hogy gyermekkorban ne alakuljanak ki rossz táplálkozási minták, inkább jó étkezési szokásokat sajátítsanak el a kicsik. Kezdve a változatos táplálkozással, vagy azzal, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget fogyasszanak élvezettel, az egészségre káros, hizlaló ételek kerülésén át odáig, hogy önmagunk jutalmazása vagy a stresszlevezetés ne egy tábla csoki elmajszolása legyen.

A gyermekek a genetikai tényezők és környezeti hatások mellett a rögzült családi szokások miatt is fokozottan veszélyeztetté válhatnak bizonyos szív-érrendszeri, illetve cukoranyagcsere betegségekre. Ezek már nagyon fiatal korban kifejthetik hatásukat, éppen ezért a krónikus betegségek megelőzése gyakorlatilag már gyermekkorban kezdődik, és hatékonyságában meghatározó a szülők szerepe.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A rossz mintázok ugyanis túlsúlyhoz, elhízáshoz vezetnek, amely pedig krónikus betegségek kialakulását idézheti elő felnőtt korban.

Talán egy évben sem hallottunk annyit a szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség következményeiről, kockázatairól - és az is tudható, hogy nem csak a koronavírus lefolyása lehet az ilyen betegségekkel küzdők esetében súlyosabb, hanem más fertőzések is. Ezeknek a betegségeknek az előszobája pedig az elhízás, ami gyerekkorban kezdődik.

A túlsúlyos gyerekek száma pedig egyre nő: 2014-ben még a 15-19 éves korosztálynak 16,9 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, ma viszont már Magyarországon minden harmadik felső tagozatos gyerek túlsúlyos. Az egyre növekvő tendenciát csak súlyosbítja, hogy a járvány miatt a gyermekek élete is stresszesebb, és mozgásszegényebb. Ilyen helyzetben kulcsfontosságú, hogy odafigyeljenek a szülők az egészséges táplálkozásra, és a rossz étkezési minták elkerülésére.

Vannak olyan családok, ahol generációk óta az étkezés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, így persze az egész család túlsúlyos. Ha a gyermek egy ilyen családban nő fel, jó eséllyel hízik el ő is. Ebben az esetben a szülők részéről a legfontosabb lépés a változtatás szükségességének felismerése, hiszen csakis ezzel kerülhető el, hogy a családtagok következő generációja is veszélyeztetett legyen, és ne küzdjön a túlsúlyból adódó betegségekkel

- mondta el Dr. Almássy Zsuzsanna, a Czeizel Intézet diabetológus szakorvosa. A szakember szerint ha bármilyen, az átlagtól nagyobb eltérés tapasztalható - akár a gyerek hízékony, nem megfelelőképpen növekszik, vagy félünk a családra jellemző krónikus betegség öröklődésétől, érdemes a gyermeket mielőbb kivizsgáltatni. Amennyiben - akár már 3-4 éves korban - tünetek is jelentkeznek, haladéktalanul kezdődjön meg az életmódváltás.

Tehát a legjobb, - ha már az idei húsvét is ilyen rosszul alakult, és a családok nem tudnak a megszokott módon ünnepelni -, hogyha változtatunk az ünnepi étkezési szokásokon is: idén egészségesebb menüt tervezzünk, használjunk kevesebb cukrot a desszertekhez, vagy édesítőt, kevesebb édességet vásároljunk és inkább minőségit. Az alkoholfogyasztásra szintén érdemes tudatosan figyelni: a gyermekeknek nem csak evési, hanem a felnőtt kori alkoholproblémái is származhatnak a fiatalon látott rossz mintákból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?