Jobban teszed, ha nem utazol: itt a külügy figyelmeztetése

Jobban teszed, ha nem utazol: itt a külügy figyelmeztetése

2015. június 24. 11:05

A MERS-járvány miatt egyelőre "csak" óvatosságra intik a magyar turistákat, de hamarosan akár szigoríthatja is Dél-Korea biztonsági besorolását a Konzuli Szolgálat - értesült a Pénzcentrum a Külügyminisztériumtól.

Ugyan a Magyar Konzuli Szolgálat Dél-Koreát egyelőre az "aktuális biztonsági kockázatot nem rejtő országok és térségek" kategóriába sorolja, a Middle East Respiratory Syndrome (MERS) néven ismert betegség miatt mégis fokozott óvatosságra inti a Dél-Koreába utazó magyarokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Felhívjuk azok figyelmét, akik Dél-Koreában huzamosabb ideig közösségben tartózkodnak, jelentős tömeget vonzó helyen járnak, illetve gyakran és rendszeresen használják a tömegközlekedési eszközöket, hogy fokozottan ügyeljenek higiéniájukra és tisztaságukra. A cseppfertőzés útján terjedő, influenzaszerű tüneteket produkáló kór elsősorban az 50 év felettieket és a krónikus betegségekben szenvedőket veszélyezteti. A Dél-Koreát a MERS koronavírussal fertőzött országok irányából megközelítő utasoknak adott esetben alaposabb egészségügyi ellenőrzésre kell felkészülniük

- mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére a Külügyminisztérium.

A KKM kiemelte, "a helyzetet folyamatosan figyelemmel követjük, Szöuli nagykövetségünk a helyszínen tájékozódik, és amennyiben úgy ítéljük meg a helyzet súlyát, az ország biztonsági besorolását szigorítani fogjuk."

A MERS koronavírus

A MERS 2015 májusában ütötte fel a fejét Dél-Koreában; a nemzetközi hírek szerint egy 68 éves férfi hurcolta be a vírust - Szaúd-Arábiában járt, ahol a legelterjedtebb a betegség. Azóta 27 halálos áldozatot követelt a kór és jelenleg 169 fertőzöttet tart számon a szöuli egészségügyi és népjóléti minisztérium. A legfrissebb hírek szerint ráadásul a betegség az utóbbi időszakban Thaiföldön is megjelent, a szomszédos Malajziában pedig megszigorították az országba belépők egészségügyi ellenőrzését.

Nemrég felreppent a híre, hogy a MERS már Csehországban is felütötte a fejét; egy 25 éves férfi Dél-koreai utazását követően észlelte magán a fertőzésre jellemző tüneteket, maga jelentkezett az orvosoknál, és kérte kivizsgálását. A cseh egészségügyi miniszter beszámolója szerint azonban a prágai Na Bulovce kórházban elvégzett tesztek eredménye kizárta a fertőzést.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb kockázatértékelésében ugyanakkor felhívja a figyelmet a betegség behurcolásának lehetőségére, legfőképpen azon időszakokban, amikor az Arab -félszigeten emelkedik a megbetegedettek száma.

A MERS koronavírus tünetei

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes, a MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzést okoz, amely az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS) hasonlít, ám annál kevésbé agresszívan terjed. A betegek halálozási aránya magas, több mint 40 százalékos. A kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód.

Az Országos Epidemiológiai Központ lapunk számára küldött tájékoztatása szerint azoknál a betegeknél, akiknél az Európai Unió területén jelenleg súlyos akut légúti megbetegedés alakul ki és a megbetegedést megelőző 14 napban a Közel-Keleten illetve Dél-Koreában kapcsolatba kerültek a helyi egészségügyi ellátórendszerrel, illetve utaztak a Közel-Keleten, előfordulhat, hogy MERS-vírussal fertőzöttek.

Fontos azonban kiemelni, hogy a közel-keleti légúti koronavírus által okozott járvány jelenleg kórházi betegeket, azok látogatóit, az érintett egészségügyi intézményben dolgozókat és a betegek közeli rokonait érinti. Dél-Koreában a vírusnak a lakosság körében kontrollálatlan, folyamatos emberről-emberre történő terjedésére nincs bizonyíték.

Ennek megfelelően a WHO sem javasol egyelőre utazási és kereskedelmi megszorításokat Dél-Koreával szemben. A szervezet szerint azonban az utazóknak tisztában kell lenniük a fertőződés fennálló lehetőségével Dél-Koreában és a Közel-Keleten azokban az egészségügyi intézményekben, ahonnan a közelmúltban igazoltan a közel-keleti légúti koronavírus által okozott megbetegedéseket jelentettek illetve tudatában kell lenniük a vírusnak az Arab-félszigeten történő folyamatos jelenlétével.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25