2 °C Budapest

Családok tízezrei kapnak több pénzt jövőre: kiknek emelnek?

Pénzcentrum
2013. december 3. 11:13

Több ezer családot érint, hogy januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tegnap jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, hogy emelkednek az úgynevezett ápolási díjak. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló (súlyosan fogyatékos, tartósan beteg) személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel. Bevezetnek egy új kategóriát - januártól - a kiemelt ápolási díjat, ezt azok kaphatják, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

Az új, kiemelt ápolási díj jövőre 3600 személyt érinthet, akiknek többsége a jelenleg emelt összegű ápolási díjban részesülők köréből kerül ki. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez pedig azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Átvállalják a gondozási feladatokat egy időre

Az államtitkár a bejelentésen túl arról is beszélt, hogy a jelenlegi ellátási rendszerben a fogyatékos személyek nappali ellátási intézményeiben 6300 embert tudnak gondozni és ápolni, míg a bentlakásos intézményekben további 16 ezer embert. Emlékeztetett arra is, azok számára, akik otthon gondozzák súlyosan beteg vagy fogyatékos családtagjukat, már korábban elindították az úgynevezett "fecske-szolgáltatást", melynek lényege, hogy - havi 12-15 órányi - pihenést, ügyintézési szabadidőt biztosítanak a számukra, azzal, hogy erre az időre átvállalják a gondozási feladatokat.

A tárca egyébként azt tervezi, hogy a jelenleg Budapesten és öt megyében sikeresen működő szolgáltatást országossá bővítik a 2014-2020 közötti európai költségvetési forrásokból.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv
2. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?