15 °C Budapest

Családok tízezrei kapnak több pénzt jövőre: kiknek emelnek?

Pénzcentrum
2013. december 3. 11:13

Több ezer családot érint, hogy januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Tegnap jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, hogy emelkednek az úgynevezett ápolási díjak. Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló (súlyosan fogyatékos, tartósan beteg) személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

A díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel. Bevezetnek egy új kategóriát - januártól - a kiemelt ápolási díjat, ezt azok kaphatják, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

Az új, kiemelt ápolási díj jövőre 3600 személyt érinthet, akiknek többsége a jelenleg emelt összegű ápolási díjban részesülők köréből kerül ki. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. A bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez pedig azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Átvállalják a gondozási feladatokat egy időre

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az államtitkár a bejelentésen túl arról is beszélt, hogy a jelenlegi ellátási rendszerben a fogyatékos személyek nappali ellátási intézményeiben 6300 embert tudnak gondozni és ápolni, míg a bentlakásos intézményekben további 16 ezer embert. Emlékeztetett arra is, azok számára, akik otthon gondozzák súlyosan beteg vagy fogyatékos családtagjukat, már korábban elindították az úgynevezett "fecske-szolgáltatást", melynek lényege, hogy - havi 12-15 órányi - pihenést, ügyintézési szabadidőt biztosítanak a számukra, azzal, hogy erre az időre átvállalják a gondozási feladatokat.

A tárca egyébként azt tervezi, hogy a jelenleg Budapesten és öt megyében sikeresen működő szolgáltatást országossá bővítik a 2014-2020 közötti európai költségvetési forrásokból.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm