2020. július 4. szombat Ulrik

Okozhat még meglepetéseket a vírus: megszólalt az orvos, aki felismerte az első magyar fertőzöttet


Kitünették azt az orvost, aki diagnosztozálta az első magyar koronavírus-fertőzöttet: Dr. Palkó Judit elmondta, csak az nyugtalanította, hogy az elhúzódó köhögésre panaszkodó férfi február 22-én lépett be az országba Iránból - később kiderült, az orvostanhallgató és a barátnője is elkapta a vírust. A családorvos korai diagnózisának köszönhetően a SOTE és Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést.

Elhúzódó köhögésre panaszkodott, de csak enyhe hőemelkedése volt annak az iráni diáknak, aki végül az első magyarországi koronavírus-fertőzött lett. A férfival Dr. Palkó Judit a Semmelweis Egyetem külföldi hallgatók számára fenntartott rendelésén találkozott. A háziorvos a Borsnak felidézte, hogy csak az nyugtalanította, hogy a férfi február 22-én lépett be az országba Iránból, ahol az Egészségügyi Világszervezet már a koronavírusos esetek terjedésére figyelmeztetett.

Noha az akkori eljárási rendben az enyhe felső légúti tünetek nem szerepeltek gyanús eset kritériumaként, Palkó Judit a diákot és a vele együtt elő barátnőjét is arra kérte, hogy maradjanak az otthonukban. A diáknál megtörtént a COVID-19 PCR-vizsgálat, ami igazolta a doktornő gyanúját. Kiderült, hogy a barátnője is fertőzött.

A családorvost nemrég Pro Universitate érdemrenddel tüntették ki a Semmelweis Egyetemen, az indoklás szerint a korai diagnózisnak köszönhetően az egyetem és Magyarország is időben kezdhette meg a járvány elleni védekezést.

Dr. Palkó Judit a Borsnak arról beszélt, hogy számára a maszk viselése azt jelenti, hogy tiszteli a másikat, nem szeretné, hogy akaratlanul is átadja a vírust. Szerinte Magyarország szerencsés helyzetben van, és idejekorán megtörténtek azok a lépések is, amelyek megakadályozták a járvány robbanását. Szerinte ugyanakkor

mivel új vírusról van szó, még okozhat meglepetéseket, de hasonlóan viselkedik a világ minden részén, ezért ezeket az ismereteket is tudjuk használni.

Címlapkép: Semmelweis Egyetem

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk