27 °C Budapest
European deers in the Gerecse forest in Hungary

Rettenetes zombikór terjed ezeknél az állatoknál: egy újabb kíméletlen járvány küszöbén állunk?

2024. április 21. 13:29

A "zombi szarvasbetegség", hivatalos nevén krónikus sorvadásos szarvasbetegség (CWD) terjedése vadon élő állatok között aggodalmat kelt a tudósokban. Abban sincsen egylőre még pontos konszenzus, hogy a betegség átterjedhet-e az emberre és okozhatja-e a Creutzfeldt-Jakob-kór egy formáját. Az Egyesült Államokban két vadász halála, akik CWD-vel fertőzött szarvasok húsát fogyasztották vetette fel a kérdést. A kutatók továbbra is vizsgálják a betegség állatról emberre történő átvitelének lehetőségét - írta a BBC.

A Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) és a vadon élő szarvasokban előforduló krónikus sorvadásos betegség (CWD) közötti lehetséges kapcsolat vizsgálata napjainkban fontos kutatási terület. A CWD, amelyet néha "zombi szarvasbetegségnek" neveznek, egy prion által okozott neurodegeneratív betegség, amely elsősorban szarvasokat és jávorszarvasokat fertőz. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjai szerint ez a betegség már több államban, köztük a Yellowstone Nemzeti Parkban is megjelent.

Eddig az emberi megbetegedéseket nem társították közvetlenül a CWD-vel, de Texasban két vadász halála, akik rendszeresen fogyasztották a fertőzött állományból származó húst és CJD-ben hunytak el, újra felvetette az emberi átvitel lehetőségét. Az orvosok azonban nem tudták egyértelműen igazolni a kapcsolatot a CWD és az emberi prionbetegségek között.

A betegség terjedése miatt növekszik az aggodalom az emberre való átvitel lehetséges kockázata miatt.

Jennifer Mullinax, a Marylandi Egyetem docense szerint eddig nem történt ilyen átvitel, de a CDC (Centers for Disease Control and Prevention; Betegségellenőrzési és -megelőzési központok) és más ügynökségek minden erőfeszítést megtesznek a megelőzés érdekében. A CWD-t egy rosszul összeállított prionfehérje okozza, ami agysejtek pusztulását és testi működési zavarokat eredményez. A betegség állatról állatra terjedhet testnedveken és ürüléken keresztül vagy szennyezett talajon és vízen át.

Jelenleg nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a CWD közvetlenül átterjedne az emberekre. A CDC korábbi kutatásaiban sem találtak ilyen eseteket, bár más prionbetegségek már fordultak elő emberekben. A Creutzfeldt-Jakob-kór variánsa például ugyanazon fertőző ágens miatt alakul ki, mint a szarvasmarhák kergemarhakórja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kísérleti tanulmányok vegyes eredményeket mutattak az állatról emberről történő átvitel lehetőségéről. Egyes kutatások azt sugallják, hogy bizonyos fajok ellenállhatnak a CWD-nek, míg más vizsgálatok potenciális átviteli utakat fedeztek fel.

A CIDRAP (Center for Infectious Disease Research and Policy; Fertőző Betegségek Kutatási és Politikai Központja) vészhelyzeti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha bebizonyosodna az emberre való átvitel. Emellett kutatók dolgoznak élő teszteken is annak érdekében, hogy jobban megértsék a betegség terjedését és potenciális hatásait az emberekre.

Összességében bár jelenleg nincsenek konkrét bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a CWD közvetlenül átterjedne emberekre, további kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy milyen kockázatot jelenthet ez a betegség az emberi egészségre nézve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm