European deers in the Gerecse forest in Hungary

Rettenetes zombikór terjed ezeknél az állatoknál: egy újabb kíméletlen járvány küszöbén állunk?

2024. április 21. 13:29

A "zombi szarvasbetegség", hivatalos nevén krónikus sorvadásos szarvasbetegség (CWD) terjedése vadon élő állatok között aggodalmat kelt a tudósokban. Abban sincsen egylőre még pontos konszenzus, hogy a betegség átterjedhet-e az emberre és okozhatja-e a Creutzfeldt-Jakob-kór egy formáját. Az Egyesült Államokban két vadász halála, akik CWD-vel fertőzött szarvasok húsát fogyasztották vetette fel a kérdést. A kutatók továbbra is vizsgálják a betegség állatról emberre történő átvitelének lehetőségét - írta a BBC.

A Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) és a vadon élő szarvasokban előforduló krónikus sorvadásos betegség (CWD) közötti lehetséges kapcsolat vizsgálata napjainkban fontos kutatási terület. A CWD, amelyet néha "zombi szarvasbetegségnek" neveznek, egy prion által okozott neurodegeneratív betegség, amely elsősorban szarvasokat és jávorszarvasokat fertőz. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjai szerint ez a betegség már több államban, köztük a Yellowstone Nemzeti Parkban is megjelent.

Eddig az emberi megbetegedéseket nem társították közvetlenül a CWD-vel, de Texasban két vadász halála, akik rendszeresen fogyasztották a fertőzött állományból származó húst és CJD-ben hunytak el, újra felvetette az emberi átvitel lehetőségét. Az orvosok azonban nem tudták egyértelműen igazolni a kapcsolatot a CWD és az emberi prionbetegségek között.

A betegség terjedése miatt növekszik az aggodalom az emberre való átvitel lehetséges kockázata miatt.

Jennifer Mullinax, a Marylandi Egyetem docense szerint eddig nem történt ilyen átvitel, de a CDC (Centers for Disease Control and Prevention; Betegségellenőrzési és -megelőzési központok) és más ügynökségek minden erőfeszítést megtesznek a megelőzés érdekében. A CWD-t egy rosszul összeállított prionfehérje okozza, ami agysejtek pusztulását és testi működési zavarokat eredményez. A betegség állatról állatra terjedhet testnedveken és ürüléken keresztül vagy szennyezett talajon és vízen át.

Jelenleg nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a CWD közvetlenül átterjedne az emberekre. A CDC korábbi kutatásaiban sem találtak ilyen eseteket, bár más prionbetegségek már fordultak elő emberekben. A Creutzfeldt-Jakob-kór variánsa például ugyanazon fertőző ágens miatt alakul ki, mint a szarvasmarhák kergemarhakórja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kísérleti tanulmányok vegyes eredményeket mutattak az állatról emberről történő átvitel lehetőségéről. Egyes kutatások azt sugallják, hogy bizonyos fajok ellenállhatnak a CWD-nek, míg más vizsgálatok potenciális átviteli utakat fedeztek fel.

A CIDRAP (Center for Infectious Disease Research and Policy; Fertőző Betegségek Kutatási és Politikai Központja) vészhelyzeti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha bebizonyosodna az emberre való átvitel. Emellett kutatók dolgoznak élő teszteken is annak érdekében, hogy jobban megértsék a betegség terjedését és potenciális hatásait az emberekre.

Összességében bár jelenleg nincsenek konkrét bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a CWD közvetlenül átterjedne emberekre, további kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy milyen kockázatot jelenthet ez a betegség az emberi egészségre nézve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem