2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Hivatalos: ők részesülhetnek ingyenes védőoltásban


Összesen 1,3 millió adag ingyenes influenza ellen védőoltás érkezett meg a háziorvosokhoz. Az influenza minden évben január körül éri el Magyarországot és a betegség elleni védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb elkezdődjön a kampányszerű oltás.

Minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza.  A védettség kialakulásához pedig körülbelül két hétre van szükség, ezért október végén kezdődik a kampányszerű oltás - mondta el Ónodi Szűcs László az egészségügyért felelős államtitkár, keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A múlt héten a Pénzcentrum is beszámolt az oltások háziorvosokhoz való megérkezéséről, most azonban újabb részeltek derültek ki a programmal kapcsolatban.

Az államtitkár elmondta, hogy

térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők.

A fent felsoroltak mellett ingyenes oltásra jogosultak a munkájukból fakadó magasabb kockázat miatt például az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók. 

Arra a felvetésre, hogy tavaly az ingyenesen rendelkezésre álló oltóanyagnak mindössze a fele fogyott el, azt államtitkár azt mondta, szeretné, ha ebben a szezonban az összes oltóanyagot felhasználnák, ezért fontos, hogy időben felhívják a figyelmet az ingyenes oltás lehetőségére. Az oltóanyag tartalmát egyébként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze a szezon kezdetéig.

Az államtitkár azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag,

körülbelül kétezer forintért.

Az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdte meg működését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori tájékoztatása szerint a 2017/2018-as influenzaszezonban 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaszerű megbetegedések előfordulását területenként és korcsoportonként. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok rendszeresen küldenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől, így a beérkezett minták eredménye alapján hétről hétre nyomon követhető az influenzavírusok megjelenése és terjedése.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked