6 °C Budapest

Ezekben a megyékben csökkent az influenzások aránya: elmaradhat az idei járvány?

2020. december 25. 10:03

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közlése szerint 2020. december 14 - 20. között az országban 5 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslései alapján. Az 50. héten a számuk 6700 volt, tehát csökkenő tendenciát mutat. Ez bizonyos szempontból nem meglepő, hiszen az ünnepek előtti héten ez jellenzően így van, viszont idén még a tavalyi 51. heti adatoknál is kevesebb beteget jelentettek. Pedig az influenza tüneteit nem könnyű megkülönböztetni a koronavírustól.

Az NNK friss adatai alapján 51. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 19,1%-a 0-14 éves gyermek, 32,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 34,1%-uk a 35-59 évesek, 13,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Közölték továbbá, hogy az 51. héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ, Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába érkezett 2 mintából az elvégzett vizsgálatok influenza vírust nem mutattak ki.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés. Az 51. héten nem jelentettek influenzaszerű megbetegedések halmozódását.

Összevetettük az eddig közölt adatokat, amelyekből az olvasható ki: kezdetben jóval meghaladták az Influenza figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései a tavalyi értékeket, mostanra azonban a 2019-es görbe alatt vagyunk. Azért is van idén még nagyobb jelentősége az influenzafigyelő tevékenység, hiszen a koronavírustól nehéz megkülönböztetni a kialakult betegség tüneteit. Így részleges képet kaphatunk arról is, hogy áll jelenleg a covid-járvány.

Forrás: NNK

Látható, hogy a görbék a 49. héten metszették egymást. Az alábbi ábrán pedig az látható, hogyan változott a betegszámok megyei előfordulása:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt is összefoglaltuk, hogy az NNK adatai szerint hogyan változott az egyes hetekben a betegek kormegoszlása. Az 51. héten főként a 60 év felettiek és a 35-59 év közöttiek korosztályában nőtt a betegek számának aránya:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm