13 °C Budapest

Brutál károkat okozott a vihar: százmilliós kárigények az egyik biztosítónál

2020. június 15. 21:04

Vasárnap több megyét is intenzív esőzés, heves vihar és felhőszakadás sújtott. Rengeteg fa dőlt utakra, házakra, és van, ahol a vasúti közlekedés is szünetelt emiatt. A víz lakóházakat és kereskedelmi egységeket egyaránt elöntött. A Groupama Biztosítóhoz a vasárnapi viharok kapcsán eddig több mint 600 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, melynek kárértéke már most megközelíti a 100 millió forintot.

A második legtöbb lakásbiztosítási szerződést kezelő biztosítótársasághoz már vasárnap elkezdtek özönleni bejelentések az online kárbejelentő felületre. Budapestről és Pest megyéből érkezett eddig a legtöbb ügyfélbejelentés. A viharok, felhőszakadások, jégverések, illetve villámcsapások következtében bejelentett lakásbiztosítási károk száma már meghaladja a 600 darabot, ezek kárösszege már most eléri 100 millió forintot. A felhőszakadás okozta kár 60 millió forintot tesz ki, minden második bejelentés beázás miatt érkezik a Groupama Biztosítóhoz.

A következő napokban várhatóan tovább érkeznek a kárbejelentések a biztosítótársasághoz, így a fenti számok még jelentős mértékben emelkedhetnek, elérhetik akár a 500 millió forintot is. A biztosítótársaság hétfőre felkészült a megnövekedett ügyszám gyors kezelésére. A szerencsétlenül járt ügyfelek gyakran már a helyszíni szemle alkalmával, vagy az azt követő napon hozzájuthatnak a teljes kárösszeghez, vagy nagyobb károk esetén a kárelőleghez. A társaság videós kárszemle lehetőségével is gyorsítja a kárrendezés menetét.

Ugyanakkor a tulajdonosok maguk is sokat tehetnek azért, hogy az ingatlanjuk ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Berentés László, a Groupama Biztosító szolgáltatási igazgatója szerint a kulcs a tetőszerkezet állapota.

Főleg vidéken található például még sok 1960-1980 között épült szabvány palafedésű épület, amelynek a tetőzete erősen leromlott azóta. Porlanak, repedeznek, jellemzően a sarkokban el is törnek a palaelemek, így könnyen kimozdulnak a helyükről. De ugyanígy a cserép fedésű épületekben is jelentkezhetnek beázások heves szélviharban, akkor is, ha a cserép ép állagú. A cserepek alatt lévő lécezés ugyanis idővel meghajlik, így az elemek nem ülnek tökéletesen a tetőn, szélviharban pedig aláver az eső. Ha legalább a látható, megbontódott, elmozdult tetőelemeket kijavíttatja, visszarakatja a tulajdonos, már sokat tett a saját biztonsága érdekében. A biztosítottság feltétele egyébként is a rendszeres, gondos karbantartás, de így akár maga a kár is elkerülhető

- hívja fel a figyelmet a szolgáltatási igazgató egy fontos szempontra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A karbantartást nem érdemes halogatniuk a háztulajdonosoknak, mivel az időjárás okozta megpróbáltatásoknak még nincs vége: az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat, és heves esőzésekre egész héten, sőt a nyár bármely időszakában lehet számítani.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem