18 °C Budapest
Detail closeup shot of a residential housing flat rental apartment building, blue sky pink wall windows balconies housing crisis Budapest, Hungary

Pénzhozó március ez százezernyi magyar számára: rengeteget spóroltak meg most ezen a lakásszámlán

2024. március 12. 10:01

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) sajtótájékoztatón ismertette az első hazai lakásbiztosítási kampány első harmadának tapasztalatait. Az eseményen a Pénzcentrum is részt vett.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) sajtótájékoztatón ismertette az első hazai lakásbiztosítási kampány első harmadának tapasztalatait. Az eseményen Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke, Molnár László, a FBAMSZ alelnöke és Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja ismertették a szövetség eddigi benyomásait, adatait.

Papp Lajos elnök elmondta, hogy ez az első ilyen kampány, ebből következőleg jelenleg nincsen viszonyítási alapunk, így nehéz megmondani, hogy a kampány sikeresnek tekinthető-e vagy sem. Ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a kampány fő célja nem a szerződések lecserélése, hanem azok áttekintése, illetve az ezt követő döntés az aktualizálásról vagy váltásról.

Papp Lajos szerint a kampány végére mintegy 100 ezer lakásbiztosítást cserélnek majd le. A korábbi, akár 500 ezres számot ők túlzónak találják. Az alkuszszövetség elnöke néhány tényezőt is felsorolt, melyek gyengítehtik a szerződésváltási hajlandóságot:

  • a tarifálás és a személyre szabás a KGFB-nél jóval összetettebb folyamat,
  • a biztosítók gyakran elébe mentek a folyamatnak, és közvetlenül keresték vagy keresik meg az ügyfeleket a meglévő biztosítások aktualizálása érdekében,
  • az alkuszi állományt az MNB tavalyi ajánlása nyomán már egy éve folyamatosan aktualizálják a brókercégek.

Baksa Melinda, az alkuszszövetség elnökségi tagja elmondta, hogy az újonnan kötött szerződések éves átlagdíja 33-40 ezer forint, ami a tavalyi kötésekhez képest 20-30 százalékkal alacsonyabb szintet jelent. A kampányba a piacvezető cégek is ringbe szálltak - a négy legnagyobb lakásbiztosító közül három biztosító (Alfa, Generali, Groupama) is a legtöbb új szerződéssel rendelkezők listájának az elején állnak.

Baksa Melinda azt is elárulta, hogy a kampány első másfél hetében előtérbe kerültek a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) is. Ezek előnye, hogy a jegybanki standard minimum követelmények következtében ezek a biztosítási termékek könnyedén összehasonlíthatóak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyancsak fontos tudatában lenni annak, hogy felmondás esetén mindenképpen rendezni kell a meglévő biztosítás díját - az előzményszerződés a felmondás utáni 30. napon követően szűnik meg. Érdemes az új szerződést is ennek megfelelően megkötni, hogy ne legyen olyan nap, amikor az ingatlan fedezet nélkül marad.

Utóbbival kapcsolatban Papp Lajos elnök külön hangsúlyozta, hogy a fedezet nélküli napokon keletkezett károk 100 százaléka a lakástulajdonost terhelik, így ezeket mindenképpen érdemes elkerülni az ügyfél szempontjából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 21:18
A Mindenki Magyarországa Néppárt meghívót küld minden párt részére, hogy üljenek le egy asztalhoz és...
Kiszámoló  |  2024. május 22. 19:31
Írtam nemrég a gazdagokról (meg úgy általában a kapzsiságról), azokról, akik annyi pénzt felhalmozna...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 13:07
Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója: a papír május 26-án fizeti ki a negyedéves kamat...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 22. 20:53
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem