21 °C Budapest
Close-up of man and younger woman examining car after accident.

Fény derült péntek 13. súlyos igazságára: jobb, ha tényleg óvatosabban lépsz ki otthonról

2023. október 12. 12:30

Január 13-a után októberben idén már másodjára esik péntekre a hónap 13. napja. Hogy ez a nap mennyire szerencsés vagy szerencsétlen, arról megoszlanak a vélemények, de egy korábbi felmérés szerint a magyar lakosság kétharmada babonás, és a balszerencsét hozó hiedelmek közül a péntek 13-ban hisznek a legtöbben. Ilyenkor sokan félnek attól, hogy valami szerencsétlenség éri őket, vagy éppen saját figyelmetlenségükből kifolyólag idéznek elő balesetet. Az Allianz Hungária Zrt. elmúlt 15 évének kárstatisztikáját megvizsgálva péntek 13-án valóban több kár ér minket, mint egy átlagos pénteki napon, ezért a biztosító mindenkit fokozott elővigyázatosságra int, főként az utakon.

A pénteki nap és a 13-as szám önmagukban is szerencsétlen szimbolikát hordoznak, együtt pedig még nagyobb hatással bírnak a babonások szerint. A 13-as számot több vallásban és kultúrában is a tökéletlenség szimbólumának tartják, a számtól való félelem egészen az ókorra vezethető vissza, a pénteki naptól való ijedelem pedig bibliai eredetű. A péntek 13-at övező jelenségnek külön neve is van: friggatriszkaidekafóbia, amelyben a „Frigga” a norvég istennő nevéből származó péntekre (angolul Friday), a triszkaidekafóbia pedig a 13-as számtól való félelemre utal. Utóbbinál ez a negatív társítás olyannyira befészkelte magát a köztudatba, hogy annak elhagyásában jelenik meg egyes helyeken. Az angolszász társadalmakban például sokszor a mai napig nincs 13-assal számozva házszám, hotelszoba, emelet vagy éppen kórterem.

Akár babonásak vagyunk, akár nem, a tapasztalatok szerint péntek 13-án valóban nem árt kicsit jobban odafigyelnünk magunkra és a környezetünkre, már csak azért is, hogy ne generáljuk akár magunk a baleseteket. Az Allianz Hungária Zrt. szakértői az elmúlt 15 év nem-élet ágazat lakossági kárstatisztikáit áttekintve megállapították, hogy mind a gépjárművek, mind a lakások esetében átlagosan több kár történt a 13-ára eső, mint az átlagos péntekeken, és az összes többi nappal összevetve is kiemelkedő a péntek 13-i károk száma. A vizsgált időszakban (2008.01.01 – 2023.09.09.) összesen 819 db péntek volt, amiből 27 db esett 13-ára. Ezeken a napokon a pénteki napok átlagához képest csaknem 10 százalékkal, a hét többi napjának átlagánál pedig több mint 15 százalékkal magasabb volt a kárbejelentések száma. A kötelező gépjármű és a casco-biztosításokat tekintve összesen csaknem 25 százalékkal, a lakások esetében pedig 10 százalékkal érkezett több kárbejelentés a társasághoz a 13-i péntekeken egy átlagos naphoz képest.

A gépjárművek esetében az átlagos péntekeken is kifejezetten magas a károk száma – csaknem 20 százalékkal magasabb az összes nap átlagánál –, mivel ilyenkor vélhetően többen kelnek útra, és a munkahét végén fáradtabbak is az emberek.

Az összes napot vizsgálva a pénteki kárbejelentések száma egyébként csak a második a rangsorban, a legtöbb kárt jellemzően hétfőnként jelentik be, az összes nap átlagához képest 25 százalékkal, a legnyugodtabb napnak számító vasárnap átlagánál pedig 70 százalékkal többet. Az Allianz szakértői szerint a hétfői kiugrásnak az is lehet az oka, hogy a hétvégén történt eseteket is hétfőn jelentik be az érintettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nemcsak péntek 13-án, a hét többi napján is érdemes tehát körültekintőnek lennünk és a megfelelő biztosításokkal felkészülnünk a váratlan és kellemetlen eseményekre, hogy ha még be is következik a baj, enyhítsük a minket ért anyagi kárt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 14:50
Elérhetetlenné vált az Eger Hírek is. Ez már a negyedik olyan portál, amelyet azután ér kibertámadás...
Bankmonitor  |  2024. április 29. 13:46
Megjelent az otthonfelújítási programhoz kapcsolódó pályázati kiírás tervezete, melyet május 6-ig le...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem