2 °C Budapest
Back view of a young couple standing in an empty room in their new apartment, looking out the window. Moving House Concept.

Így derítik ki az élelmesek, mennyi lesz az albérlet rezsije: erről győződj meg, mielőtt szerződsz

2022. augusztus 30. 11:34

Augusztus hagyományosan az albérletkeresés hónapja. Sok ezer egyetemista szeretné megtalálni a számára leginkább megfelelő lakhatási lehetőséget a szeptemberi iskolakezdés előtt. Az igények idén jelentősen átalakultak a bérleti díjak és a rezsiköltségek további várható emelkedése miatt. Felértékelődtek a kisebb méretű ingatlanok és a bérleti díj mellett egyre nagyobb jelentősége lesz majd annak is, hogy mekkora a bérelt ingatlan összköltsége. 

Az OTP Csoport és a Groupama Biztosító szakértői összeszedték a legfontosabb szempontokat, amelyek segíthetnek megtalálni a megfelelő ingatlant.

A KSH legfrissebb adatai szerint a bérleti díjak mindenhol nőttek az országban. A 2020-as csúcshoz képest Budapesten 14, országosan pedig 10 százalékos emelkedésről lehet beszélni. Ehhez jön hozzá az emelkedő rezsiköltség, ami jelentősen befolyásolhatja az albérlet keresési preferenciákat is. A lokáció továbbra is egy kiemelt szempont lesz, de az ingatlan rezsiköltsége legalább olyan fontossá válik.

A szakértők azt javasolják, hogy a keresés megkezdése előtt alaposan gondoljuk át az anyagi keretünket, azt, hogy egyedül vagy többedmagunkkal költözünk-e, illetve, hogy milyen időtávra szeretnénk kibérelni az adott ingatlant. Ezeken kívül érdemes szerződéskötés előtt elkérni a korábbi számlákat is, hogy tisztában legyünk a havi rezsi költségekkel, valamint a tulajdoni lapot is célszerű megtekinteni, így biztosak lehetünk abban, hogy a tulajdonos adja ki az ingatlant.

Az albérlet kiválasztásánál a biztosítás megléte nem feltétlenül kerül szóba, pedig számos kellemetlenségtől kímélheti meg magát később mind az albérlő, mind a lakás tulajdonosa, ha már a bérleti szerződés megkötésekor tisztázzák az ezzel kapcsolatos részleteket.

Az egyetemisták sok személyes tárgyat is visznek az albérletbe, ezek között gyakran előfordul drága laptop, hangszer, komolyabb hifi berendezés, vagy saját tévé is. Az albérlők számára fontos, hogy személyes vagyontárgyaikat is biztonságban tudják, ugyanakkor sokszor nem figyelnek arra, hogy megfelelő biztosítás legyen ezekre az ingóságokra is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenkinek megéri, ha van a lakásra és az albérlő tulajdonaira is megfelelő biztosítási védelem, hiszen egy hétköznapi csőtörés vagy rövidzárlat esetén is hosszas vita kezdődhet a bérlő és a tulajdonos között, hogy ki állja a károkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megfelelő lakásbiztosítás megléte ugyanakkor a bérbeadók számára is elengedhetetlen, gyakran előfordul ugyanis, hogy a bérlők általában akaratlanul, de károkat okoznak a lakásban. Tipikus eset például, hogy figyelmetlenség miatt nyitva marad egy vízcsap, és a kiömlő víz eláztatja a padlót vagy netán az alattuk lévő ingatlant is. Az is megtörténhet, hogy véletlenül  betörik az erkélyajtó. Egy megfelelő lakásbiztosítás azonban ezen károk mellett akár a kiesett bérleti díjat is megtérítheti, ha a lakás biztosítási esemény miatt lakhatatlan lesz egy rövid időre

– hívta fel a figyelmet Gönczi Erika, a biztosítótársaság bankbiztosítási vezetője. A bank tapasztalatai szerint leggyakrabban a mindennapok során használt tárgyaikra kötnek biztosítást az albérletbe költöző ügyfelek. A bútorok, a háztartási gépek, a laptop és a TV mellett a kerékpárokra köthető vagyonbiztosítási elemek népszerűek. Fontos megjegyezni, hogy egyre többen választanak kiegészítő fedezeteket, mint például a háztartási asszisztencia vagy a balesetbiztosítás, amely a mindennapok során felmerülő nehézségek esetén nyújthat támogatást.

Időről-időre mindenképpen javasolt felülvizsgálni lakásbiztosítási szerződésünket, annak érdekében, hogy kár esetén a biztosító minden vagyontárgyra fedezetet nyújtson. Különösen igaz ez, ha a lakásunkat bérbe adjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem