14 °C Budapest
Hazárdjáték, amit a magyar családok közel fele művel: mindenük oda lehet

Hazárdjáték, amit a magyar családok közel fele művel: mindenük oda lehet

2018. június 10. 17:30

Ezek voltak a 23. hét legfontosabb, legérdekesebb, legolvasottabb hírei a Pénzcentrumon. A teljes cikk elolvasásához kattints a címre.

Hazárdjáték, amit 10-ből 4 magyar család művel: mindenük oda lehet

"Magyarországon jelenleg körülbelül 3,1 millió ingatlan biztosított, ez 70-72 százalékos lefedettséget jelent; és (...) akár 10-15 százalék is lehet azoknak az aránya, akik nem frissítik lakásbiztosításuk értékét, bár kellene" - hívta fel a Pénzcentrumnak adott interjújában a figyelmet Kádár Péter. A Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatójával egy friss kutatás kapcsán beszélgettünk otthonaink alulbiztosítottságáról; a jelzáloghitelek mellé kötelezően megkötött lakásbiztosításokról; a szerződések évfordulós indexálásáról; az ún. "dobozos" lakásbiztosítások létjogosultságáról; illetve arról, hogy változott-e az elmúlt időszakban az közkeletű vélemény a magyarok fejében, hogy felesleges lakásbiztosítást kötni, hiszen úgysem fizet majd a biztosító. Interjú

Szétverte a házat a vihar: hiába voltak biztosítva, úszott a család vagyona

Május eleje óta egymást érik a viharok, nincs olyan hét, amikor ne attól lenne hangos a magyar sajtó, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki intenzív záporok, zivatarok vagy jégeső, esetleg szélvihar miatt. A szélsőséges időjárás nemcsak a hétköznapokat keserítheti meg, elrontva az estére szervezett szabadtéri programot, de jelentős anyagi kárt is okozhat a lakástulajdonosoknak: elázott falak, elúszott ingóságok, megbontott tetők. Akinek pedig nincs biztosítása, annak saját költségein kell megoldania a helyreállítást, ami nem egyszerű, mert vagyonokba kerülnek a munkálatok.

Ennyi pénzt adj esküvőre, ha nem akarsz szégyenben maradni

Folytatódik sorozatunk, amelyben népszerű, pénzzel kapcsolatos Google-keresési javaslatokat válaszolunk meg. Ezúttal azok a találati javaslatok kerültek sorra, melyeket a kereső akkor dobott fel, ha beírtuk, hogy "mennyi pénzt".

Értékes érme lapulhat a tárcádban: 250-szer többet érhet, mint ami rá van írva

A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan kiadja a forgalmi érmék emlékváltozatait. Ezek az utóbbi években jellemzően az 50 forintos érmét érintették hazánkban, de korábban jelent meg 10, 20, illetve 100 forintoson is különleges motívum. A különleges 10-es például annyira ritkaságszámba megy manapság, hogy még a forgalmat megjárt darabjai is érhetnek akár 2000-2500 forintot is, ami 250-szerese a névértékének. Emellett azonban a szokatlan ötvenesekért is adhatnak akár 200-300 forintot is. Mutatjuk, mit kell figyelni.

Minden, amit az újdonsült magyar lottómilliárdosról tudni lehet

Újabb magyar milliárdost avattak szombat este, egy szerencsés játékos 1 667 298 070 forintot kaszált az Ötöslottón. A főnyeremény ugyan egy csapásra a magyar társadalom csúcsára repítette a nyertest, ugyanakkor a leggazdagabb magyarok elit klubjába még ezzel az összeggel sem kerülhet be. Sőt, óvatosnak kell lennie, ha meg is akarja örizni a könnyen jött gazdagságot.

Gigabírság lehet 430 ezer magyar hobbijából: 25 ezerért próbálhatod ki

A múltheti nagy pontyrablás apropóján a hétvégén áttekintettük, hogy milyen engedélyekre és felszerelésre van szükség ahhoz, hogy valaki sporthorgásszá váljon. Amennyiben viszont valaki nem akar egész évben pecázni, a horgászvizsgát, a horgászegyesületi tagsági díjat és az éves területi jegyet is megspórolhatja, ha vesz egy turista állami horgászjegyet - hívta fel figyelmünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ez a jegy tájékoztatásuk szerint egyre népszerűbb, idén májusban közel hatszor annyit adtak el belőle, mint 2014 májusában, amikor elindult a rendszer.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lecserélnéd a családi verdát? Ezzel a módszerrel fillérekből sikerülhet

A hét folyamán többek között azzal is foglalkoztunk, hogy mennyi időbe telik egy átlagos jövedelemmel rendelkező magyarnak kigazdálkodnia egy új autó árát. Összehasonlításunkból kiderült, hogy már egy középkategóriás személygépkocsi vételára is 4-5 évnyi teljes jövedelmet emészt fel, így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy sokan még mindig inkább használt autót vásárolnak. Ahogyan azon sem lehet csodálkozni, hogy rengetegen vannak, akik nem teljesen önerőből, hanem hitelből vásárolnak autót, esetleg lízingeltetik azt. Mi most utóbbival fogunk foglalkozni: megnéztük, hogy milyen lízinglehetőségei vannak annak, aki használt autót szeretne vásárolni.

Egy frászt luxus: 64 ezerért belevághatsz 430 ezer magyar hobbijába

Több mint 400 ezer magyarnak van állami horgászjegye, ez az egyik előfeltétele annak, hogy valaki pecázhasson. Ezt ugyanakkor csak horgász egyesületi tagok válthatják ki, ráadásul előtte át kell menni egy horgászvizsgán is. Mutatjuk, mire van szükség és mennyi pénzt kell alaphangon beleölni ebbe a hobbiba, ha te is víz mellett várnád már a kapást.

Négy éve nem volt ilyen akció: ez most a sláger a Tescóban, Auchanban, Sparban

Hat nap és kezdetét veszi a 2018-as FIFA Labdarúgó-világbajnokság. A kezdőrúgásra június 14-én 17 órakor a moszkvai Luzsnyiki Stadionban kerül sor. És a korábbi vb statisztikáiból kiindulva idén is több millió magyar fogja a tévéképernyők elől nézni a meccseket. A fociünnepre azonban nem lehet elég korán felkészülni, ezért megnéztük, hogy a legnagyobb áruházak milyen akciókkal várják a szurkolásra készülőket.

Hiába van bebiztosítva az otthonod: ezért bukhatsz el baj esetén mindent

A magyarországi lakásállomány harmada még mindig nincsen biztosítva, de az érvényben lévő szerződések esetén is fennáll az a veszély, hogy az ingatlanok alulbiztosítottak. Az emberek jelentős része szeret szakemberekre hagyatkozni akkor, amikor pénzügyekben dönt, pedig egy lakásbiztosítás megkötésekor az ügyfél ismeri a legjobban a lakásával kapcsolatos, egy megfelelő biztosítás megkötéséhez szükséges információt. Az alábbiakban néhány olyan szempontra hívnánk fel a figyelmet, melyek figyelembevételével elkerülhetjük, hogy használhatatlan biztosításra szórjuk el a pénzünket.

Címlapkép: Todoroff Lázár

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?