21 °C Budapest

Szétverte a házat a vihar: hiába voltak biztosítva, úszott a család vagyona

2018. június 6. 05:32

Május eleje óta egymást érik a viharok, nincs olyan hét, amikor ne attól lenne hangos a magyar sajtó, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki intenzív záporok, zivatarok vagy jégeső, esetleg szélvihar miatt. A szélsőséges időjárás nemcsak a hétköznapokat keserítheti meg, elrontva az estére szervezett szabadtéri programot, de jelentős anyagi kárt is okozhat a lakástulajdonosoknak: elázott falak, elúszott ingóságok, megbontott tetők. Akinek pedig nincs biztosítása, annak saját költségein kell megoldania a helyreállítást, ami nem egyszerű, mert vagyonokba kerülnek a munkálatok.

Amióta beköszöntött a jó idő, egymást érik a viharok: nincs olyan hét, amikor ne attól lenne hangos a sajtó, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki a felhőszakadás, viharos szél vagy jégeső miatt . A tomboló vihar pedig korántsem csak az estére vagy hétvégére szervezett szabadtéri programot ronthatja el, de elképesztő károkat is okozhat.

Ha csak a tavalyi időszakot nézzük, a május és augusztus közötti időintervallumban hatmilliárd forintot fizettek ki a biztosítók a nyári viharkárok miatt - tudtuk meg a Magyar Biztosítók Szövetségétől, a MABISZ-tól. Ez óriási pénz, arról nem is beszélve, hogy akinek nincs biztosítása, annak bizony van oka aggodalomra: a kár rendezése nem olcsó mulatság, legyen szó akár megbontott tetőről, beázásról vagy kerítésre dőlt fáról. Nem elég, hogy anyagilag is nagyon megterhelheti a családi kasszát egy káresemény, a helyreállítási munkálatokra jobb esetben heteket, rosszabb esetben hónapokat kell várni.

A 2013-as mélyponthoz képest ugyan tavaly év végén 60 ezer emberrel többet foglalkoztattak az építőiparban, csakhogy ezek az emberek nem képzett szakmunkások. Folyamatban lévő munka mellett tanulnak bele általában a szakmába

- mondta megkeresésünkre Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, hozzátéve, komolyabb felújítási munkálatok esetén, Budapesten és az agglomerációban 4-5 hónapot is kell várni a szakemberekre.

Ha kisebb munkákról van szó, érdemesebb szétnézni az adott település vagy kerület közösségi oldalán a hirdetések között vagy fórumokat olvasgatni, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembert" - javasolja Koji. Ugyanakkor ő is elismerte, kapacitásszűkösség van a piacon és ilyenkor megjelennek a kóklerek is. "Ha felhívjuk, kérdezzünk rá, legutóbb kinél dolgozott és vegyük fel az illetővel a kapcsolatot. Ne elégedjünk meg az általa mondott referenciával, járjunk utána, hogy korábban valóban jól dolgozott-e a vállalkozó

 - javasolja a szakember.

Százezreket fizethetünk, ha nem vigyázunk

Vagyis akinek nincs biztosítása, az bizony nagyon rosszul járhat. Márpedig a MABISZ információi szerint a mintegy 4,4 millió hazai lakóingatlan körülbelül 73 százaléka rendelkezett tavaly biztosítással. Vagyis ez azt is jelenti, hogy a lakások közel 30 százalékának még mindig nincs biztosítása.

Pedig - noha nagy a szórás -

a nagyobb viharok idején az átlagos kárérték 90-120 ezer forint körül szokott mozogni.

Ez pedig nem kevés, jelentős anyagi terhet jelenthet a családoknak.

Évente legalább egyszer érdemes átnézni a lakásbiztosításunkat

Ha valakinek van lakásbiztosítása, az sem dőlhet hátra elégedetten, mondván, neki aztán nincs mitől tartania. Az építőipari munkadíjak és az építőanyagok drágulása miatt azért nem árt, ha átgondoljuk és átnézzük, hogy a lakásunk és az értékeink biztosítottsága megfelelő-e, ha ugyanis kiderül, hogy a válasz nemleges, máris mélyen a pénztárcánkba kell, hogy nyúljunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A biztosító évente küld indexértesítő levelet a szerződés évfordulója előtt, ilyenkor érdemes leülni, átnézni az iratokat és végigvenni, hogy mi szerepel azokban. Nem maradtak-e ki a melléképületek? Ha lett új melléképület időközben, azt is biztosítani kellene...

Arra is figyelni kell, hogy

ne csak az ingatlan, hanem az ingatlanon található építmények (például a kerítés, kerti járda, kút) értékét is fedezze a biztosítás

- figyelmeztet a MABISZ. Ha felújítási munkálatokat végeztünk, esetleg beépítettük a tetőteret, megint csak frissíteni kell a biztosítást, és ezt nekünk kell jelezni a biztosító felé, hiszen a biztosítónak nincs és nem is lehet információja korszerűsítéssel vagy bővítéssel kapcsolatos munkálatokról. Azonban ezek nyomán megnő az újjáépítési értéke az ingatlannak, márpedig

a biztosítási összegeket az épületek újjáépítési költsége és nem a forgalmi értéke szerint határozzák meg.

Az ingóságokra is kell gondolni. Ha vettünk valamilyen értékesebb tárgyat, máris érdemes foglalkozni a lakásbiztosítással. Vannak ugyanis olyan társaságok, ahol a 250-300 ezer forint feletti értékű vagyontárgyakat külön vagyoncsoportba kell belefoglalni, akár tételesen felsorolva.

Mit tegyünk, ha beüt a krach?

Ha egy brutálisan tomboló vihar után arra megyünk haza, hogy beáztunk, esetleg egy fa dőlt a kerítésre, mielőbb jelentsük a kárt a biztosítónknál. Ott majd megkapunk minden szükséges információt arról, mi a teendő, és hogy a kárszakértő megérkezése előtt hogyan láthatunk neki a kármentésnek.

A MABISZ azt javasolja, mielőtt bármit is teszünk, bármit elmozdítanánk, készítsünk képeket, hogy látható legyen, a vihar után közvetlenül milyen állapotok uralkodtak, ez még a későbbiekben jól jöhet.

Címlapkép: MTI Fotó / Donka Ferenc

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem