22 °C Budapest
Esőzés és árvizek: most vajon fizet a biztosító?

Esőzés és árvizek: most vajon fizet a biztosító?

MTI
2014. szeptember 16. 12:30

A korábbi évek gyakorlata szerint az árvíz és belvíz károknál a biztosítók nem vették szó szerint a szerződési feltételeket és szinte kivétel nélkül megtérítették a károkat, ez minden valószínűség szerint most is így lesz - közölte a biztositas.hu online alkusz.

Azok a biztosított lakástulajdonosok, akiket a mostani árvíz miatt kitelepítettek, a kártérítésen felül további juttatásban is részesülnek. Mint az Aegon Biztosító közölte, a kitelepítésben érintett ügyfeleinek 50 ezer forintos gyorssegélyt utal ki. Ez az összeg nem kárelőleg, így az ügyfelek ezen felül megkapják a teljes kártérítést is.

Az Allianz Hungária Biztosító szintén 50 ezer forintos költségtérítésben részesíti azokat az - árvíz miatti kitelepítésben érintett - ügyfeleit, akik a szerződéseik alapján erre jogosultak. Mint a biztositas.hu közleménye utal rá, a felhőszakadás, az árvíz, illetve a belvíz okozta károk nem szerepelnek minden lakásbiztosításban. Így nagy katasztrófák esetén a biztosítók eltekintenek a kizárásoktól, azzal előnyben részesítik az ügyfeleiket.

Jelenleg Magyarországon a mintegy 4,3 milliós lakásállományból 3 millió biztosított. A nem biztosított lakásokban mintegy 3 milliónyian élnek. A biztosítás.hu szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy a nem biztosított lakóingatlanok az árvizeknek, belvizeknek leginkább kitett és a legszegényebb magyarországi területeken fekszenek. A tulajdonosaik általában az államtól várják ilyen esetekben a milliós káraik megtérítését.

Magyarország - földrajzi fekvéséből adódóan - a legnagyobb árvíz és vízkár kitettséggel rendelkezik Európában. Az ország veszélyeztetettségét jól mutatja, hogy területének csaknem 23 százaléka folyóinak árterületén fekszik, amely több, mint Hollandia 19 százalékos hasonló mutatója. Az elmúlt években több program is készült a lakások teljes biztosítottságának az elérésére, de ezek idáig nem valósultak meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?