Mi garantálja a jövő nyugdíjasainak biztonságát? - a szakértő válaszol

2011. január 30. 11:02

Bár hazánkban örvendetesen emelkedik a születéskor várható élettartam, sajnos évről-évre egyre kevesebb gyermek születik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előrejelzései szerint 40 év múlva 9 millióra csökkenhet Magyarország lakossága, így a következő évtizedekben egyre több időskorút kell eltartania egyre kevesebb aktív dolgozónak. A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) véleménye szerint ezért nagyon fontos, hogy a most aktív munkavállalók személyre szabott öngondoskodási programmal rendelkezzenek, amelynek egyik fontos pillérét épp az élet- és nyugdíjbiztosítások alkotják.

Számos európai országot - beleértve Magyarországot is - olyan kedvezőtlen demográfiai folyamatok sújtják, amelyek következtében a lakosság átlagéletkora növekszik, létszáma pedig folymatosan csökken. Negyven év múlva kilencmillióra zuhanhat hazánk lakossága, a nyugdíjasok számához képest pedig folyamatosan csökken az aktív korú lakosok aránya. Fogy a nyugdíjjárulékot fizetők száma, növekszik viszont a nyugellátásban részesülők tömege.


Molnos Dániel

"A fejlett országokban elképzelhetelen, hogy az aktív dolgozók csak az államra számítsanak időskorukban; legalább olyan fontos szerepet játszanak a saját megtakarítások. Éppen ezért szükséges, hogy mindenki rendelkezzen személyre szabott öngondoskodási programmal, ha nem szeretné, hogy kellemetlen meglepetések érjék a jövőben. Az öngondoskodás hiányának súlyos következményei lehetnek az elkövetkező évtizedekben" - hívja fel a figyelmet Molnos Dániel, MABISZ főtitkára.

A biztosítók kínálatában számos olyan megoldás érhető el, amely nagyban segíti azokat, akik maguk kívánnak gondoskodni jövőjük biztonságáról. Ilyenek például a biztosítók által kínált különböző időtávú és befektetési hátterű élet- és nyugdíjbiztosítások, amelyek lehetővé teszik a fogyasztók számára, hogy céljaiknak és kockázati profiljuknak megfelelő befektetési eszközt válasszanak a kívánt összegű tőke összegyűjtéséhez. 

 

Jön az egyéni nyugdíjszámla
Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) 2012-től tartja nyilván az egyéni nyugdíjszámlákat, addig ezt a munkát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) végzi - írja a Napi Gazdaság.

A menetrenddel kapcsolatban elmondták: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő átlépésre vonatkozó eljárásról szóló kormányrendelet rendelkezéseinek megfelelően a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a Külügyminisztériumon keresztül a Magyar Köztársaság külképviseletei a határidőre megtett nyilatkozatokat megküldik az ONYF-nek.

Az ONYF a nyilatkozatokat összesíti és megküldi az érintett magánnyugdíjpénztáraknak, legkésőbb 2011. március 1-jéig. A pénztár a beérkezett nyilatkozatokat feldolgozza, majd ezt követően a beérkezést követő 45 napon belül megállapítja a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagjainak számát, a visszaléptetés végrehajtására ütemtervet készít.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tag a tagi kifizetés összegéről nem rendelkezik, a magánnyugdíjpénztár 2011. március 1-31. között felkéri, hogy rendelkezzék róla. Ha a volt tag a felhívás kézhezvételét követő 30 napon belül nem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a visszalépő tagi kifizetések összegét a lakcímére utalja ki. Az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a pénztár - a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében - a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át.


Molnos szerint ezen a területen is egyre tudatosabbakká kell válniuk az embereknek. 2010 I-III. negyedévében a MABISZ-tagok teljes díjbevétele 622,3 milliárd forint volt, ebből 308,2 milliárd forint (a teljes díjbevétel 49,5%-a) életbiztosítási szerződésekre folyt be a társaságokhoz. Egy évvel korábban a teljes bevétel 604,3, míg az életbiztosításoké 280,5 milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy az életbiztosítási bevételek bővülése 2010-ben jócskán meghaladta a teljes piaci átlagot. Az ideális azonban az lenne, ha a növekedés nemcsak az egyszeri, hanem a folyamatos díjas szerződések esetében is beindulna, mivel elsősorban ezek a termékek szolgálják a hosszú távú öngondoskodást.

Nyugdíjdöntés! Ezért is csúszik a reálhozamok kiszámítása + szavazás

Molnos Dániel szerint a 2010. január 1-jétől megvont adókedvezmény visszaállítása erőteljes lökést adhatna ennek a területnek, amely hosszú távon jelentős terheket vehet le az állam válláról és biztonságot garantálna a jövő nyugdíjasainak.


NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?