13 °C Budapest

Életbiztosítások! Januártól megkamatadóztatják az eseti befizetéseket

Pénzcentrum
2010. november 26. 09:25

Bár idén már nem jár személyi jövedelemadó-kedvezmény az életbiztosítási díjbefizetések után, kamatadót továbbra sem kell fizetni a legalább tíz év után megszűnő életbiztosításokon elért hozamért. Egy fontos változás azonban történik: január 1-jétől megszűnik az eddig adómentes eseti befizetések kamatadó-mentessége.

A kormány a jövő évtől kezdve az árfolyamnyereség-adót azokra az új eseti díjakra is kiveti, ahol a szerződést a kamatadó bevezetése, vagyis 2006. szeptember 1-je előtt kötötték. Az ügyfeleknek ezért alig több mint egy hónapjuk maradt arra, hogy a régebbi szerződéseikre eseti befizetéseket tegyenek. A rendszeres díjak továbbra is kamatadó-mentességet élveznek, amennyiben a szerződést 2006. szeptember 1-je előtt kötötték, vagy a szerződés csak tíz év után szűnik meg.

Az öt év után kamatadó-mentességet biztosító tartós befektetési számlán elhelyezett megtakarítások mellett az életbiztosítások is alternatívát jelentenek azok számára, akik kamatadó-mentesen szeretnének megtakarítani. Az életbiztosítások idő előtti felmondása továbbra is óriási veszteséggel járhat, ezért ezt általában csak végszükség esetén ajánlott megtenni. A megfelelő életbiztosítás kiválasztásánál ugyanakkor érdemes több szempontot is mérlegelni: a biztosítási teljes költség mutatója (TKM) mellett a termék befektetési politikáját és kockázati elemének szolgáltatási tartalmát is ajánlott figyelembe venni.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06