3 nap kórházban, másfél milliós számla

2010. július 12. 16:02

Többmilliós költséggel is járhat, ha nyaraláskor megbetegszünk vagy baleset ér bennünket. Bizonyos kórházakban az egynapos kivizsgálás díja 1-3 millió forintra is rúghat, ha pedig mentőrepülővel kell a sérült nyaralót hazaszállítani, az Európa területéről 5-8 millió forintba, a kontinensen kívülről pedig akár 30 millió forintba is kerülhet. Érvényes utasbiztosítással mindezek a költségek elkerülhetők, sőt, szükség esetén akár orvosi kíséretet is kaphatunk, itthonról megszervezik a szállás és a repülőjegy átfoglalását, és segítenek a nyelvi akadályok leküzdésében is.

Talán nem mindenki tudja a nyaralás tervezésekor, mekkora költségekkel járhat, ha biztosítás nélkül utazik. Azonban nem árt tisztában lennünk azzal, hogy Európában már a kisebb ambuláns orvosi ellátásokért is elkérnek 100-400 eurót, míg ha súlyosabb balesetet szenvedünk, a mentés és a kórházba szállítás mentőautóval 100-500 ezer, mentőhelikopterrel pedig 2-3 millió forintba is kerülhet. A kórházi költségek jellemzően napi 100-800 ezer forint körül mozognak. Bizonyos országokban - például az USA-ban, Kanadában, Izraelben, Kínában, Oroszországban - az egynapos kórházi kivizsgálás költsége elérheti az 1-3 millió forintot is.

"A napokban Törökországban egy középkorú hölgy váratlan szívproblémájának kivizsgálása - 3 napos kórházi tartózkodással - több mint másfél millió forintnyi eurónak megfelelő összegbe került. A vizsgálat elvégzése nélkül nem vállalhatta volna hazafelé a repülőutat. Ez az árszint a török és a bolgár tengerparton is megszokottnak számít. Nem érdemes tehát a napi pár száz forintos biztosításon spórolni." - mondta Erdős Mihály, az Európai Utazási Biztosító (EUB) elnök-vezérigazgatója.

A biztosítóknál a leggyakoribb és legnagyobb összegű kifizetések éppen az orvosi ellátásból és a kórházi kezelésekből fakadnak. A jellemző betegségek közé tartozik a gyomorrontás, a vírusfertőzés, a megfázás és egyéb kisebb rosszullétek, míg a súlyosabb, kórházi ellátást igénylő esetek a vakbélgyulladás, az agyvérzés, szívinfarktus vagy akár egy ritka vírus által terjesztett kór.

Ha külföldön megbetegszünk, érdemes rögtön orvoshoz fordulnunk, nem kell megvárnunk, míg fekvőbeteggé válunk. Ilyenkor fontos mielőbb kapcsolatba lépni a biztosító 24 órás telefonos segélyszolgálatával, mely azonnal megfelelő orvos-elérhetőséget ad, és megszervezi az ellátást is. A biztosító szükség esetén akár milliós nagyságrendben is helytáll a bajbajutott utas helyett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?