Mennyibe kerül az irányítószámod? - Semmi nincs ingyen...

Pénzcentrum
2007. november 14. 05:40

Mikor valaki ingatlan vásárlásra adja fejét, rengeteg szempontot számításba vesz: közel van-e a munkahelyhez, milyen az ingatlan elhelyezkedése, állapota, mennyire jó befektetés, stb...Azonban egy dolog általában elkerüli sokak figyelmét: mennyibe kerül majd a biztosítás? Pedig a társaságok már jó néhány évtizede szemmel követik a piacot és ha valahol csak jelentős felárral vagy egyáltalán nem hajlandóak egy ingatlant biztosítani, akkor bizony érdemes elgondolkoznunk a vásárláson...

Országon belül jelentős eltéréseket tapasztalhatunk ugyanazon ingatlantípus esetében nem csak az árak, hanem a biztosítási díjak tekintetében is. Sőt egy városon, illetve kerületen belül is mutatkozhatnak különbségek. Lássuk tehát, mire figyelnek a biztosítók!

A hazai társaságok árképzési politikája gyakorlatilag mindenben megegyezik (mivel lényegében ugyanazon statisztikákból dolgoznak). Aranyszabályként azt mindenképen érdemes szem előtt tartanunk: hullámtérben, illetve ártéren senki nem köt biztosítást, illetve, ha köt, akkor is kizárja az árvíz kockázatát. Tehát az árvíz okozta károkat nem térítik a társaságok!

Van még remény!
Az árvízi kockázatra jött létre: a Wesselényi Miklós Ár- és Belvízvédelmi Kártalanítási Alap, amelyhez olyan magánszemélyek is csatlakozhatnak, akik árvíz veszélyes területeken élnek, és velük a biztosítók biztosítási alapon nem, vagy csak árvíz kockázat nélküli szerződést kötnek.

A védett árterületeken vállalt kockázatoknál a kockázati körülményektől függően, gyakran 50-100% közötti pótdíj kerülhet alkalmazásra a biztosítási díj megállapításánál. Tehát mielőtt valaki "trendi" vízparti ingatlant vásárlásról dönt, tájékozódjon ezekről a feltételekről!

Azonban nem csak az ártér jelenthet kizárást, illetve magasabb díjat. Ugyanis, településtípusonként szignifikáns eltérés mutatkozik a károk bekövetkeztében és az ingatlanok újraépítési, helyreállítási értékében is. Éppen ezért a biztosító társaságok az ügyfelek számára kedvezőbb díj kalkulálása érdekében több biztosítási eseményből összeállított modulokat készítenek. Külön csomagok vonatkoznak, a fővárosi, a nagyvárosi és az egyéb vidéki települések ingatlantulajdonosaira. A területi elhelyezkedés esetleges kockázatnövelő hatását az árképzésben a díjtételekben egyenlítik ki a biztosítók.

Pl.: Egy 50 m2-es lakás havi biztosítási díja a hozzá tartozó ingóságokkal (ékszer + háztartási ingóságok), valamint felelősség-biztosítással, a kedvezmények levonása (max. 25%) nélkül:

Vidéken: 860 Ft
Nagyvárosban: 1.080 Ft
Budapesten: 1.560 Ft

A Budapestre és vonzáskörzetére jellemző magasabb díj az itt lévő épületek országos átlaghoz képest nagyobb kivitelezési költségével függ össze (magasabb a díjtétel vetítési alapja).

Az ajánlott biztosítási összegek esetében a területi megkülönböztetés az újraépítési, illetve az újrabeszerzési költségek számításba vételével történik, vagyis azt veszik figyelembe, hogy az adott területen mekkora összegből építhető újra vagy vásárolható meg a biztosítandó ingatlannal azonos ingatlan. Az ajánlott biztosítási összegtől csak felfelé térhetünk el, tehát magasabb összegre biztosíthatjuk az ingatlanjainkat, alacsonyabbra viszont nem.

A három féle településtípuson belül vizsgálják a lakottságot, és az OTÉK szerinti területi besorolást. Ahol állandóan lakott épületről van szó és ez pl. lakott területen fekszik, ott kedvezőbb díjjal tudnak szerződni, mintha lakatlan üdülőövezetben elhelyezkedő nyaralóról lenne szó.

Az állandóan lakott épületek díjai lakóterületen belül kb. 2/3-a a lakatlan épületeknek. A nyaralókat pedig kb. kétszer annyiért tudják bevállalni a táraságok, amennyiben csak az épületet kerül biztosításra. Ingóságok esetén ezek az arányok jelentősen magasabbak.

Általánosságban elmondható, hogy az elemi károk kárveszélyessége eltörpül a más jellegű sokkal veszélyesebb kockázatok mögött pl. betöréses-lopás vagy vezetékes vízkár. Mivel a kárráfordítások mintegy felét a betörés és a vezetékes vízkár viszi el, így elsősorban ezeknek a veszélyességét méri fel a biztosít, és ennek megfelelően differenciálják a biztosítás díját.

Az ár, vagyis a díjtételek a következőképp alakulnak. Az átlagos kockázatra határozzák meg a díjtételt, és az átlagostól eltérő kockázatú területeken többéves statisztikai adatok alapján térnek el ettől, az egyes területeken figyelembe vett kárveszélyességtől és kárgyakoriságtól függően.

Tehát miután végighallgatjuk az ingatlanközvetítők ajánlásait és hosszabb-rövidebb keresgélés után megtaláljuk álmaink lakását nem árt néhány pillantást vetni a biztosítás díjaira és feltételeire sem.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16