7 °C Budapest

Miért emelkednek a biztosítási díjak?

Pénzcentrum
2007. július 6. 12:00

Nemrégiben áttekintettük, hogy a globális felmelegedés hatására emelkedhetnek-e a hazai lakásbiztosítások díjai. Most azonban azt vizsgáljuk, hogy az évenkénti díjnövekedés fedezi-e az esetlegesen bekövetkezett károkat, illetve mekkora mértékben emelkedik a fizetendő díjunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a hazai társaságok is évente indexálják a lakásbiztosítások díjait. Ez azt jelenti, hogy a díjakat évente korrigálják annak megfelelően, hogy a szerződés által biztosított fedezet minél közelebb álljon a biztosítás tárgyának valós piaci értékéhez. A hangsúly itt a közelebb szón van, ugyanis ez még nem jelenti azt, hogy a lakásbiztosításunk valóban teljes körű védelmet nyújt.

A díjak éves korrekciójához alapvetően két indexet vesznek alapul a biztosító társaságok. Az egyik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árindexe, a másik pedig az építőipari index. Ettől függetlenül azonban, ahány társaság annyi százalék (lásd táblázat).

Tehát láthatjuk, hogy a biztosítási fedezetünk évről-évre nő az indexálás mértékével, azonban még sem fedezi teljes egészében az esetlegesen bekövetkezendő kárunkat. Ezt könnyen beláthatjuk, hogy a lakásunkban lévő ingóságok mértéke jóval a táblázatokban megadott értékek felett növekednek, már csak akkor is, ha lecserélünk néhány háztartási gépet, vagy beszerzünk egy nagyobb értékű szórakoztató elektronikát.

Éppen ezért ne csak a kötelező indexállásra hagyatkozzunk, hanem évente vizsgáljuk felül a meglévő fedezetünket és ingatlanunk, valamint ingóságunk aktuális értékét.

Miért nőnek a díjak- ha nem teljes a védelem?

A díjnövekedés egy részét magyarázza az indexálás mértéke. A másik részét az ügyfelek igényei, illetve a kapcsolódó biztosítások díjai magyarázzák.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ugyanis, a piaci szereplők adatai alapján, az ügyfelek nem szeretik az olyan konstrukciókat, amelyek nem tartalmaznak kiegészítő fedezetet. Ezért a komplexebb biztosítási csomagok tartalmaznak többek között felelősségbiztosítást és néhol egy-egy alacsonyabb személybiztosítást is. Ezek díjai természetesen beépülnek az alapkonstrukció árába.

Ezen kívül van még néhány tényező ami hatással lehet az árra, ezek az alábbi cikkben olvashatók:

Mennyibe kerül NEKED a tikkasztó hőség?

Összefoglalva tehát, győződjünk meg arról, hogy lakásbiztosításunk fedezete megfelelő-e az ingatlanunk, illetve ingóságaink piaci értékéhez képest. Amennyiben ebben nem vagyunk biztosak korrigáljuk azt minél hamarabb. Valamint ne feledjük, amennyiben komplex csomaggal rendelkezünk, nem csak egy termék aktuális díját tartalmazza a konstrukciónk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06