3 °C Budapest

Miért emelkednek a biztosítási díjak?

Pénzcentrum
2007. július 6. 12:00

Nemrégiben áttekintettük, hogy a globális felmelegedés hatására emelkedhetnek-e a hazai lakásbiztosítások díjai. Most azonban azt vizsgáljuk, hogy az évenkénti díjnövekedés fedezi-e az esetlegesen bekövetkezett károkat, illetve mekkora mértékben emelkedik a fizetendő díjunk.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a hazai társaságok is évente indexálják a lakásbiztosítások díjait. Ez azt jelenti, hogy a díjakat évente korrigálják annak megfelelően, hogy a szerződés által biztosított fedezet minél közelebb álljon a biztosítás tárgyának valós piaci értékéhez. A hangsúly itt a közelebb szón van, ugyanis ez még nem jelenti azt, hogy a lakásbiztosításunk valóban teljes körű védelmet nyújt.

A díjak éves korrekciójához alapvetően két indexet vesznek alapul a biztosító társaságok. Az egyik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árindexe, a másik pedig az építőipari index. Ettől függetlenül azonban, ahány társaság annyi százalék (lásd táblázat).

Tehát láthatjuk, hogy a biztosítási fedezetünk évről-évre nő az indexálás mértékével, azonban még sem fedezi teljes egészében az esetlegesen bekövetkezendő kárunkat. Ezt könnyen beláthatjuk, hogy a lakásunkban lévő ingóságok mértéke jóval a táblázatokban megadott értékek felett növekednek, már csak akkor is, ha lecserélünk néhány háztartási gépet, vagy beszerzünk egy nagyobb értékű szórakoztató elektronikát.

Éppen ezért ne csak a kötelező indexállásra hagyatkozzunk, hanem évente vizsgáljuk felül a meglévő fedezetünket és ingatlanunk, valamint ingóságunk aktuális értékét.

Miért nőnek a díjak- ha nem teljes a védelem?

A díjnövekedés egy részét magyarázza az indexálás mértéke. A másik részét az ügyfelek igényei, illetve a kapcsolódó biztosítások díjai magyarázzák.

Ugyanis, a piaci szereplők adatai alapján, az ügyfelek nem szeretik az olyan konstrukciókat, amelyek nem tartalmaznak kiegészítő fedezetet. Ezért a komplexebb biztosítási csomagok tartalmaznak többek között felelősségbiztosítást és néhol egy-egy alacsonyabb személybiztosítást is. Ezek díjai természetesen beépülnek az alapkonstrukció árába.

Ezen kívül van még néhány tényező ami hatással lehet az árra, ezek az alábbi cikkben olvashatók:

Mennyibe kerül NEKED a tikkasztó hőség?

Összefoglalva tehát, győződjünk meg arról, hogy lakásbiztosításunk fedezete megfelelő-e az ingatlanunk, illetve ingóságaink piaci értékéhez képest. Amennyiben ebben nem vagyunk biztosak korrigáljuk azt minél hamarabb. Valamint ne feledjük, amennyiben komplex csomaggal rendelkezünk, nem csak egy termék aktuális díját tartalmazza a konstrukciónk.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MEDIA1  |  2022. december 2. 20:51
Péntek este ténylegesen is lehullt a lepel, adásba került a DK online tévécsatornájának első adása....
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?