32 °C Budapest
Apa megcsókolja újszülött gyermekét, aki elaludt a karjaiban.

Rengeteg magyar család kaphat így pénzt vissza: könnyú igényelni, egyre többen élnek vele

2024. június 19. 17:35

A hazai egészségpénztári statisztikák alapján a férfiak jelentős összegeket költenek egészségügyi ellátásokra és szűrésekre, valamint az önsegélyező szolgáltatásokkal is segítik a családi költségvetést.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 2023-ban 80,1 év, míg a férfiaké mindössze 73,6 év volt. A férfiak élettartama más uniós országokban is általában rövidebb, amit a szakértők a rákbetegségeknek való nagyobb kitettséggel is magyaráznak: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2023-as Egészségügyi Országprofiljában megállapította, hogy hazánkban a férfiak esetében a vezető rákdiagnózis a prosztatarák (az új esetek 21 százaléka), amelyet a tüdő- és a vastagbélrák (18-18 százalék) követ.

A párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet úgy becsülte, hogy 62 ezer új megbetegedésből 32 ezer sújtja a férfiakat, 100 000 emberből pedig 786 férfi és 528 nő lehet rákbeteg – és mindkét szám meghaladja a vonatkozó uniós átlagot. Magyarországon 2020-ban a megelőzhető halálozás három vezető oka közül az egyik a tüdőrák (18 százalék), az összes halálozásnak pedig 19 százaléka rákbetegség miatt következett be. Ezért is fontos, hogy minél többen tudjanak igénybe venni minél széleskörűbb egészségügyi szolgáltatásokat.

Az OTP Egészségpénztár adatai szerint 2023-ban a férfiak 8,2 millió forintot költöttek a kifejezetten a férfiakat érintő betegségek kezelésére, vagyis az andrológiai eljárásokkal kapcsolatosan szolgáltatásokra. Bár nem kizárólag férfiak veszik igénybe, de az urológiai szűrésekre is több mint 56 millió forintot fordítottak az egészségpénztári tagok, ahogy az úgynevezett “menedzserbetegségeket” érintő szűrésekre is sokat költöttek az egészségtudatos pénztártagok: a tavalyi évben bő 25 millió forintot fizettek ki ilyen vizsgálatokra az OTP Egészségpénztár tagjai.

Az egészségügyi kiadásokon túl az OTP Egészségpénztárnál elérhető önsegélyező szolgáltatások révén is segíthetik az apák a családi kasszát: lakáshitel törlesztésekre 2023-ban több, mint 815 millió forintot, míg beiskolázási támogatásra 33 millió forintot használtak fel a tagok egyenlegükből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A születéstől az időskorig tudjuk támogatni a családokat az egészségpénztári termékkel és a széles szolgáltatási palettával, amelyhez jelenleg évi maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés is kapcsolódik.  A fentieken kívül akár gyermeknevelési, valamint gyermekgondozási támogatásra is költhetik a tagok az adó-visszatérítésüket és a legalább 180 napja elérhető egyenlegüket. Azt látjuk, hogy egyre nagyobb összegeket fordítanak férfi pénztártagjaink családi szolgáltatásokra is, az egészségügyi kiadásokon kívül. Ezt támasztja alá, hogy míg 2023 első negyedévében az önsegélyező szolgáltatásokra több mint 200 millió, addig 2024 azonos időszakában már több mint 266 millió forintot költöttek” - hangsúlyozta Budai József, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Fontos időben kapcsolni

Európa több országában is problémát jelent a túlsúlyosság. Magyarországon a lakosság több mint fele küzd tartósan a kilókkal, ami számos betegséghez vezethet. Szűrővizsgálatokkal, mozgásgazdag életmóddal, egészséges étrenddel azonban elkerülhető a betegség. Éppen ezért sokan örülnek annak, hogy egy törvénymódosítás értelmében akár szűrővizsgálatokra is kötelezően behívhatóak legyenek az emberek Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 12:46
A bíróság nem jogerős ítélete szerint Lánczi Tamás hivatalának ki kell adnia minden, másokkal idén t...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm