7 °C Budapest

Hamarabb is jöhet a nyugdíj, egy összegben! - Éveket spórolhatnak az élelmesek...

Pénzcentrum
2007. július 11. 05:40

Több összeállításunk során kiderült már, hogy a fejlettebb pénzügyi piaccal rendelkező országokban szinte mindennek van másodpiaca, így tulajdonképpen nem érhet meglepetésként bennünket az sem, hogy az Egyesült Államokban a vártnál néhány évvel hamarabb is hozzájuthatnak nyugdíj-kiegészítésükhöz egy összegben azok, akik ezt szeretnék. Nincs szó másról, mint a járadékbiztosítások másodpiacáról, melybe maguk a biztosítók csak több éves késéssel, kényszerből kapcsolódtak be. Nézzük, mire lehet jó ez a napjainkban fellendülő piac, kik és hogyan profitálhatnak belőle!

A konstrukció és az újszerű megoldás

Az annuitásos járadékbiztosítás leegyszerűsítve arról szól, hogy egy meghatározott összeget befizetünk (egyben vagy részletekben), a másik fél pedig vállalja, hogy az előre rögzített kifizetési időszak alatt (mely jellemzően a nyugdíjas éveink kezdetén indul) minden hónapban ugyanannyi pénzt utal a számlánkra. (A kifizetésig az összeg természetesen befektetésre kerül, így a hozammal növelt pénzmennyiség kerül egyenletes felosztásra a kifizetési periódus hónapjaira.)

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a munkaviszony évei alatt az alkalmazottak minden hónapban (esetleg évente) befizetnek valamennyit, majd a biztosító a kifizetési periódus évei alatt havonta folyósítja a szerződés szerinti összeget.

A nyugdíj-kiegészítéssel kapcsolatban akkor merülhet fel probléma, ha valakinek a szerződéskötés után jut eszébe, hogy ezt mégsem akarja és reális áron szeretné értékesíteni az eddigi befizetéseit tartalmazó biztosítást. A biztosítóknál ugyan van egy ún. visszavásárlási érték, emellett azonban az ügyfél nem jár éppen a legjobban.

Mennyit ér egy életbiztosítás? - Az ördög a részletekben rejlik!

Az Egyesült Államokban a biztosítók akkor már nem is hajlandók visszavásárolni a biztosítást, ha megkezdődött a kifizetési periódus ( Hazánkban lehetőség van egyösszegű "járadék" kifizetésre is, de ez már inkább a hagyományos életbiztosítási kategóriába tartozik). Mielőtt rátérnénk mi vehet rá valakit, hogy meggondolja magát, lássuk, mekkora piacról is beszélünk!

Az USA járadékbiztosítási másodpiacán tevékenykedő J. G. Wentworth ügyvezető igazgatójának becslése szerint a tengerentúlon évente 50-100 milliárd dollárnyi annuitástól igyekeznek megszabadulni az ügyfelek. A piac ugyan már 15 éve működik, a magánszemélyek részéről azonban csak az utóbbi két évben kezdett kimagasló érdeklődés mutatkozni.

A visszaváltási arány kiemelkedően magas, ha a National Association of Variable Annuities adatait vesszük alapul, mely szerint évente 200 milliárd dollár értékben értékesítenek annuitásos termékeket az Egyesült Államokban. (Egy 2003-as felmérés szerint a 460 megkérdezett járadékbiztosítási ügyfél több mint negyede tart attól, hogy soha nem tudja eladni a konstrukcióját.)

Miért kellene eladni egy annuitást?

A járadékbiztosítás értékesítése azok számára lehet racionális alternatíva, akik adózási szempontok miatt, vagy a magasabb hozam reményében másba szeretnék fektetni pénzüket, ezért hozzá akarnak jutni az eddig felhalmozott befizetésekhez. Az is előfordulhat, hogy valaki örökölt egy ilyen cash-flowt, de sokkal inkább egy összegben lenne szüksége a pénzre, némi diszkont árán is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másodlagos piac azoknak is megfelelő megoldást nyújt, akik csak az annuitás egy részét szeretnék rögtön készpénzre váltani. Vegyünk alapul egy olyan embert, aki 66 éves korában rendelkezik egy olyan járadékbiztosítással, mely az elkövetkező 20 év során havonta 7865 dollárt fizet. Amennyiben a biztosított a kifizetési periódus vége előtt meghal, a cash-flowt az örökösei kapják, akik azonban nem élvezik az eredeti biztosított számára járó adóelőnyöket. Ebben az esetben érdemes lehet az annuitás egy részét pénzzé tenni és más formában örökíteni, hogy adózás szempontjából kedvezőbb megoldáshoz jussunk. Havi 4000 dollár 16 évig fennálló kifizetés (azaz összesen 768 ezer dollár) eladásával a biztosított rögtön kaphat nagyságrendileg 449 ezer dollárt, mely mellett a továbbiakban megmarad havi 3865 dolláros járadéka.

A járadékbiztosítások tőkegyűjtési periódusának lejárta előtti leszámítolása (eladás), mindenképpen egy hatékonyabb és nem mellesleg költségkímélőbb megoldás lehet azok számára akik még nyugdíjas koruk előtt élvezni szeretnék megtakarításuk gyümölcsét. Azonban azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a nyugdíjas évek is csak akkor telnek felhőtlenül, ha van elég pénz a családi kasszában.

Éppen ezért azok számára akik esetleg későn kezdtek el gyűjtögetni az "ezüstkorra", kiváló megoldás egy már futó konstrukció megvásárlása.

Vigyázat! Nagyot lehet bukni...

Az előző példából is kiderült, hogy a pénz időértékéből (és a profitorientáltságból) adódóan a másodlagos piac vevői diszkonttal vásárolják meg az eladók követeléseit. Az USA-ban az 5% feletti alapkamat mellett 7-8%-os diszkontra lehet számítani, vigyázni kell azonban, mert akadnak olyan cégek, melyek 17%-os rátával diszkontálva vásárolnak.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a másodlagos piacon az esetek többségében többet kaphatnak biztosításaikért az eladók, mint magánál a biztosítónál, mely emellett sokszor meglehetősen rugalmatlanul áll a problémához.

Mostanra a másodlagos piac felfutása kikényszerítette, hogy a biztosítótársaságok házon belül próbáljanak megoldást kínálni ügyfeleik részére, mely reális alternatívája lehet a jelenleg szabályozatlan, kockázatos és olykor túlkomplikált másodpiacnak, ahol az ügyfelek sokszor csak a másik fél jóindulatában bízhatnak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18