18 °C Budapest
Side shot of a range of used modern vehicles, at a public car dealership

Újra Európa sereghajtói közt vagyunk: a románok, horvátok is előznek, ezt nehéz kimagyarázni

2024. január 18. 16:05

Hazánkban az egyik legalacsonyabb az 1000 főre jutó személygépkocsik száma - ez derült ki az Eurostat adataiból. Ennek több oka is lehet egyszerre, és még nőtt is az autók száma ugyanebben a vizsgált szegmensben. Az viszont kétségtelen, hogy nem állunk jól: sem a benzin, de még kevésbé az autó megfizethető az átlagbérből élő magyaroknak. De vajon hol van Európában a legtöbb autó 1000 főre vetítve? A friss statisztikákból kiderült, hogy nem csak az új autók piaca vergődött 2023-ban, használtakból még azoknál is kevesebb állt forgalomba Magyarországon.

Elég komoly mértékben nőtt hazánkban a személygépjárművek száma, ez derül ki az Eurostat adataiból. Mint az EU statisztikai hivatala közölte, 2022-ben 1000 főre 424 jármű jutott, míg tíz évvel korábban ez a szám mindössze 301 volt. Mindkét eredménnyel az összehasonlító "tabella" alján helyezkedünk el, illeszkedve abba a trendbe, hogy Kelet-Európában jellemzően kevesebb kocsi jut 1000 emberre. Lássuk, hogy állnak más EU-s országok ebben az összevetésben.

2022-ben a személygépkocsik átlagos száma 560 volt 1000 főre vetítve. A 2012 és 2022 között eltelt tíz évben az átlagos szám 14,3%-kal nőtt (1000 lakosra 490-ről 560-ra nőtt a személygépkocsik száma átlagosan). Olaszországban volt a legmagasabb arány 2022-ben, ahol 1 000 lakosra 684 személygépkocsi jutott, majd Luxemburg (678), Finnország (661) és Ciprus (658) következett.

Kevesebb az autó, mint más országokban

Mint a lenti táblázatból is kiderül, a vizsgált évtizedben Lettországban volt a legalacsonyabb ugyanez az arány, ahol 1 000 lakosra 414 személygépkocsi jutott, majd Románia (417) és Magyarország (424) következett.

Vagyis bár hazánkban is jelentősen megnőtt a személygépkocsik száma 2012 és 2022 között, még mindig azon országok között vagyunk, ahol a legkevesebb autójuk van a lakosoknak.

Az adatok azt mutatják, hogy az EU középső és keleti országaiban 2012 és 2022 között magas volt a növekedési ráta. Az uniós országok közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben az 1 000 lakosra jutó személygépkocsik száma (+86,2%; +193), ezt követi Horvátország (+44,8%; +152), Magyarország (+40,9%; +123), Szlovákia (+40,1%; +135) és Észtország (+39,7%; +181).  

Brutál pénz manapság tankolni

Manapság az autósok élete nem könnyű, az elmúlt időszaklban például brutálisan megnőtt üzemanyagár. Mint korábban is írtunk róla, 2023-ban jelentősen visszaesett a benzinfogyasztás.

A Magyar Ásványolaj Szövetség tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a 95-ös benzinből 1,29 milliárd liter fogyott összességében a tavalyi évben, 16,5 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben, amikor 1,55 milliárd litert tankoltak ebből. Ugyanakkor a prémium motorbenzin forgalma bővült, 181,6 millió literről 245,5 millió literre, ami 35,2 százalékos ugrás - így látható, hogy a benzinárstop kivezetése után az autósok ismét nyitottak a prémium-üzemanyagok felé. A drágább üzemanyagok miatt összességében a benzinfogyasztás összességében "csak" nagyjából 200 millió literrel (11,5%-al) csökkent. A teljes cikket a lenti linkre kattintva olvashatod el:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Üzemanyag-körképünkből pedig kiderült, hogy a jövedéki adó megemelése után kevés országban drágább tankolni a régióban, mint Magyarországon. Konkrétan oszták árakkal találkozhatnak az autósok - persze, a fizetések között jókora különbség van. Azok jártak a legjobban, akik a román, vagy a szlovén határ közelében laknak, ugyanis ott jóval olcsóbb tankolni, mint itthon.

Nem csak újat, de használtat sem veszünk

De természetesen nem csak a benzin, hanem maguk az autók árainak drasztikus növekedése is hozzájárulhat ahhoz, hogy a magyarok majdnem a legkevesebb autót tulajdonolják 1000 főre vetítve. Mint nemrégiben kiderült, a legrosszabb keresetű magyaroknak gyakorlatilag egy élet munkája is kevés lenne ahhoz, hogy megvásárolhassák a legolcsóbb itthon kapható új autót.

Az átlagos magyar nettóból sem egyszerű az autóvásárlás, legalábbis már a legfapadosabb kisautóhoz is 1 évnyi fizetés kellene, egy átlag Skodához pedig 2 évnyi munkabér, ha másra nem költ az ember. Összességében a egy luxus sportautóért az átlagembernek kicsit több mint 45 évig kellene dolgoznia.

És nemhogy újat, de használt autót sem veszünk: hosszú idő óta 2023-ban fordult elő először, hogy több új autót (107 720 járművet) helyeztek forgalomba, mint használtat - amelyből csak kicsit több mint 105 ezer érkezett. Ez 16,2 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest. A behozott használt autók száma egész évben havi 9 ezres átlag körül mozgott, ami jelentős elmaradást mutat az egy évvel korábbi, 10-11 ezeres behozatali átlagtól. A JóAutók.hu várakozásai szerint az év első néhány hónapjában érdemi fordulat nem várható a használtautó-behozatalban. A folyamaton az segíthet, ha a nagy európai piacok (elsősorban a fő beszerzési forrást jelentő Németország) gazdasága ismét magára talál, külföldön ismét nagyobb választékból és kedvezőbb áron, kevesebb kompromisszum vállalásával lehet majd autóhoz jutni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem