Vir, Croatia - July 27, 2021: White Suzuki Vitara on the road at the island of Vir, Croatia.

Ezek a magyarok kedvenc autói 2022-ben: lenyomhatja a Vitarát egy új favorit?

2022. július 1. 16:05

Továbbra is a Suzuki S-Crossvezeti a modellek 2022-es toplistáját, viszont a Vitara második helye a rangsorban veszélybe került. Mutatjuk, hogy a szintén nagyon népszerű Kia Ceed, Toyota Corolla vagy Dacia Duster szoríthatja sarokba a Vitarát. Nagy meglepetés az első féléves adatokban az is, hogy a Volkswagen az élre tör: az egyik modelljük hirtelen nagyon népszerűvé vált júniusban.

Júniusban 9493 autó állt forgalomba Magyarországon, ezzel 6,4 százalékkal marad el a májusi forgalomhelyezésektől és 16,4 százalékos a visszaesés tavaly júniushoz képest. A Datahouse friss adatai szerint 2022-ben eddig 57 411 kocsinak adtak ki magyar rendszámot, ami 11,4 százalékkal kevesebb, mint 2021 első félévében volt.

Amint az alábbi grafikonon látható, a 2020-ban volt utoljára ilyen csekély a forgalombahelyezések száma, 2021-ben és a járványt megelőző években is jóval több autó gördült ki az utakra magyar rendszámmal. Nem is csoda a párhuzam: ahogy 2020 első félévében padlót fogott a magyar autópiac, 2022 első felét szintén gazdasági visszaesés jellemezte, és az autóipar még most is nyögi a válságok hatását. A benzinen sem lesz örökre ársapka, és a tomboló infláció sem teremt biztos anyagi helyzetet autóvásárláshoz.

Ami a gyártók versenyét illeti, az élre ugrott a Volswagen, és a korábban töretlen népszerűségnek örvendő Suzuki is csak a negyedik helyre tudott feljönni, ezüstérmes a Dacia és bronzérmes a Toyota. Úgy tűnik a két nagy rivális kedvenc komoly kihívóra akadt, és ismét a népautó lehet a hazai utak sztárja:

Hogyha az elmúlt fél éves periódust vizsgáljuk, még mindig a Toyota áll az élen, második helyen - tartva a követési távolságot - a Suzuki, és harmadik helyre feljött a Volkswagen, egy helyet javítva a jaunár-május időszakhoz képest. Negyedik, ötödik helyre besorolt a Ford és a Kia. Miközben a Ford visszacsúszott a negyedik helyre, a Kia is egyre inkább leszakad a mezőnytől, a Toyota előnye az élen pedig hónapról hónapra növekszik.

Ezek a magyarok kedvenc autói 2022-ben

A Datahouse adatai szerint töretlenül a Suzuki S-Cross áll az élen: 3758 ilyen modellt helyeztek forgalomban az év első félévében. Az alábbi grafikonon is látható, hogy toronymagasan vezet, ami azt is jelenti, hogy az összes idén forgalomba helyzett autó 6,5 százaléka Suzuki S-Cross volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Autót hitelből? Találd meg a legjobb ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

A második helyet szintén továbbra is a népszerű Suzuki modell, a Vitara bitorolja. A TOP5-ben sincs változás, harmadik a KIA Ceed, negyedik a Toyota Corolla, és ötödik a Dacia Duster. Ami számottevő változást jelent a listában: január-májushoz képest sok helyet javított a Volkswagen T-Roc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem