Beautiful young couple choosing a new or used car at car showroom.

Mi folyik az autópiacon? Elképesztő adatok érkeztek, ebből még Magyarországon is baj lehet

2024. április 18. 17:46

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint a korai húsvét miatt az EU-ban márciusban 5,2%-kal csökkentek az új autók eladásai az előző év azonos időszakához képest, ami a legnagyobb visszaesés 2022 júliusa óta.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) által közzétett adatok szerint az Európai Unióban 2023 márciusában az új autók eladásai 5,2%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest. Ez a csökkenés jelenti az idei év első jelentős visszaesését, és a 2022 júliusa óta tapasztalt legnagyobb mértékűt. Az ACEA ezt a korai húsvéti ünnepekkel és a piaci visszaeséssel magyarázza mindezt - írja a Reuters.

A Volkswagen és a Stellantis, mint vezető európai autógyártók, kihívásokkal teli évre számítanak 2024-ben. Ezek között említik az elektromos járművek iránti gyenge globális keresletet, a kínai verseny erősödését, a tartós költségnyomást és a geopolitikai feszültségeket.

Németországban a gépkocsi-regisztrációk 6,2%-kal, Spanyolországban 4,7%-kal, Olaszországban 3,7%-kal, míg Franciaországban csak 1,5%-kal csökkentek. Az akkumulátoros elektromos autók eladásai EU-szerte 11,3%-kal estek vissza az előző évhez képest. Ezzel szemben a hibrid-elektromos járművek regisztrációi 12,6%-kal nőttek, amit főleg a franciaországi és olaszországi erős eladásoknak köszönhetnek.

Az elektromos autók piacának növekedése lassult. A kapacitás- és technológiafejlesztési beruházások meghaladták a keresletet, sok potenciális vevőt tántorítanak el a magas költségek és az infrastruktúrával kapcsolatos aggodalmak.

A hibrid elektromos autók értékesítése viszont növekedett az EU-ban az elmúlt hónapokban. Márciusban ezek piaci részesedése elérte a 29%-ot az egy évvel korábbi 24,4%-hoz képest. Az elektromos járművek - beleértve a teljesen elektromos modelleket, plug-in hibrideket és teljes hibrideket - összes új személygépkocsi-regisztráción belüli aránya márciusban 49,1% volt az egy évvel korábbi 45,5% után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Volkswagen, Stellantis és Renault márciusi autóbejegyzései mind csökkentek: rendre 9,0%, 12,6% és 2,1%. Ezzel szemben a Toyota eladásai az EU-ban 18,4%-kal nőttek ugyanebben a hónapban. A Tesla viszont egy jelentős, 30,4%-os csökkenést regisztrált.

Az EU-ban valamint Nagy-Britanniában és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás országaiban márciusban regisztrált új járművek száma összesen 2,8%-kal csökkent annak ellenére is, hogy Nagy-Britanniában egyedülálló módon 10,4%-os növekedést tapasztaltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm