Ezekben a magyar városokban van könnyű dolga egy e-autósnak

Ezekben a magyar városokban van könnyű dolga egy e-autósnak

2021. március 26. 18:03

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint 183 településen működik nyilvános elektromos töltőállomás, a hazai töltőoszlopok száma 1 320 darab. 2020-ban 7,1 GWh áramot töltöttünk autóinkba nyilvános elektromos töltőállomásokon.

A MEKH folyamatosan nyomon követi az elektromobilitás fejlődését, mivel az elektromos autók használata a jövőben hatással lehet a villamosenergia-ellátás biztonságára. A Hivatal ezentúl minden évben közzéteszi a nyilvános és engedélyköteles elektromos töltőberendezés üzemeltetéssel kapcsolatos hazai e-mobilitás adatokat is.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2020-ban 15 új engedélyt adott ki nyilvános elektromos töltőberendezés üzemeltetésére; 2017 óta összesen 37 ilyen engedély született. A MEKH adataiból kiderül, hogy

a legtöbb elektromos töltőoszlop Budapesten üzemel, összesen 479 darab. A fővárost követi Győr 39, valamint Kecskemét és Székesfehérvár 37-37 darab töltővel.

A Hivatal adatbázisában az is szerepel, hogy mely településeken használták legtöbbet a töltőállomásokat. Budapesten 164 310 DC (egyenáramú) és 259 485 AC (váltóáramú) töltést végeztek a felhasználók 2020-ban. Az egész országban 259 96 DC és 448 583 AC töltés történt.

2020-ban 7,1 GWh energiát töltöttek fel az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon. Ez nem a teljes mennyiség, amelyet hazánkban elektromos járművek töltésére használnak, mivel a háztartási és egyéb nem nyilvános töltésnél elfogyasztott energiamennyiség nem szerepel a statisztikában.

A 2019-es adatokhoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt a töltések száma és 30 százalékkal a töltésekre fordított energia mennyisége. A töltőállomásokon lévő töltőoszlopok száma folyamatosan nő. Három éve 108 darab volt szerte az országban, 2019-ben 770 darab, tavaly pedig már 1320 nyilvános töltőoszlopnál tankolhattak villamos energiát az elektromos autót használók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elektromos autózás növeli a villamosenergia-keresletet, de ennél jelentősebb lehet a csúcsidei igényekre, ezen keresztül az ellátásbiztonságra gyakorolt hatása. Az elektromos autók a jövőben szignifikánsan növelhetik a villamosenergia-csúcsigényeket, ugyanakkor a villanyautók megfelelő technikai, infrastrukturális és szabályozási háttér mellett növelhetik is a rendszerbiztonságot. Az elektrifikáció egyre nagyobb teret hódít a közlekedésben, köszönhetően az akkumulátoros energiatárolás fejlődésének és költségcsökkenésének.

Az e-mobilitás jelentős potenciállal bír a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátásának a csökkentésében.

A közúti közlekedésről szóló törvény alapján nyilvános elektromos töltőberendezés üzemeltetését és elektromobilitás szolgáltatásokat csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyásának birtokában lehet végezni. Engedélyköteles minden közterületen, közintézmény épülete mellett és közintézmény ügyfélparkolóiban, a közforgalmú üzemanyagtöltő-állomásokon, a közforgalom számára nyitott magánterületen, vagy nyilvános parkolóban üzemeltetett elektromos töltőberendezés. A háztartásokban és egyéb nem nyilvános helyeken, például munkahelyeken, az elektromos jármű töltése nem engedélyköteles tevékenység.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?