2020. november 29. vasárnap Taksony

Titkolóznak: tízmilliókat nyelhet le minden évben a Sziget


Bár évek óta ígérik, továbbra sem lehet átvinni a fesztiválkártyákon maradt összegeket a legnagyobb hazai rendezvények között. A kártyán ragadt összegekről titkolóznak a szervezők, pedig a korábbi adatok alapján több tízmillió forintról lehet szó.


A legnagyobb magyar zenei fesztiválokon idén is csak kártyával lehetett fizetni, akinek pedig nincsen megfelelő bankkártyája, nem igazán marad más választása, minthogy kiváltson egy fesztiválkártyát. A Sziget Kft. rendezvényein használt kártyáról azonban tudni kell, hogy a felötlött pénzösszegeket csak az adott fesztivál utolsó napjáig tudjuk levásárolni, vagy visszaváltani készpénzre.

KATTINTS! Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted


Bizonylat a visszaváltott pénzről/ 2016 Sziget Fesztivál

Több tízmillió forint ragadhat a kártyákon

Augusztus óta próbáljuk elérni a Sziget Kft. sajtóirodáját és kideríteni, pontosan mekkora összeget "felejtenek" a látogatók a fesztiválkártyákon. Azonban különböző indokokra hivatkozva nem kaptunk tőlük választ, majd a kártyákat kibocsátó Festipay Zrt.-hez irányítottak, akiktől most az alábbi visszajelzés érkezett:

Jelen esetben a Festipay nem kapott felhatalmazást ezen adatok publikálására. Arról nem is beszélve, hogy egyre több fesztivál esetében - ilyen például az EFOTT - van mód arra, hogy a kártyán maradt összeget a Festipay visszautalja a megadott bankszámlaszámra. Egyre több fesztivál nyújtja ezt a lehetőséget és várhatóan ez a trend folytatódik majd

- válaszolta megkeresésünkre a Festipay Zrt.

Bár idén nem adják ki az adatokat, de 2014-ben lapunk megkeresésére még elárulták a szervezők, hogy csupán a 145 ezres látogatószámú Balaton Soundon 8,6 millió forintot hagytak összesen veszni a látogatók (átlagosan 204 forintot).

Idén pedig a VOLT, a Balaton Sound, és a Sziget Fesztivál is megdöntötte saját látogatottsági rekordját. Sporonban 148 ezren buliztak, a Balatonnál 157 ezren voltak, a Szigeten pedig 496 ezren szórakoztak idén.

Ezért nagyságrendileg szinte biztos, hogy több tízmilliós tételről lehet szó.

De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a Sziget Kft. a három nagy zenei fesztiválon kívül más rendezvényeknek, például a Gourmet Fesztiválnak is a főszervezője.

Ráadásul két évvel korábban a szervezők azt is elmondták lapunknak, hogy vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a Sziget rendezvényei között átvihetőek legyenek a megmaradt egyenlegek. Ebben azonban azóta sem történt változás, annak ellenére, hogy ma már vannak olyan rendezvények, ahol a kártyán maradt összegeket a szolgáltató visszautalja a megadott bankszámlaszámra.

Rendben van ez így?

A módszer egyébként  teljesen törvényes, hiszen a szervezők nyomatékosan felhívják a figyelmünket arra, hogy a fesztiválkártyákon maradt egyenlegeket csak a rendezvény utolsó napjáig tudjuk visszaváltani.

A kártya használat általános szerződési feltételei között is szerepel: a Festipay kártya a Sziget által kibocsátott elektronikus vásárlási utalvány, amelynek használatát a Sziget egyoldalúan jogosult a rendezvényen fizetési eszközként - kizárólagos vagy nem kizárólagos jelleggel - előírni. Több helyen is felhívják a figyelmet, hogy a kártya egyenlege csak az adott fesztiválon használható, ennek megfelelően az ügyfelek előzetes tájékoztatása maradéktalanul megvalósult

- válaszolta a témával kapcsolatban korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az azonban érdekes kérdés, ha megvan hozzá a technika, akkor a fesztiválok készpénzmentes fizetési technológiának úttörői miért nem tudják ezt bevezeti? Persze egy-egy látogatónak nem sok az az elfelejtett pár száz forint, de összességében rengeteg pénzről van szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Indul a karácsonyi roham: tömegek rohanták meg ezekért a Tescót, Lidlt, Spart
Mutatjuk a vásárlók kedvenc termékeit boltláncoként!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS