2019. március 26. kedd Emánuel

Súlyos összeggel húzták le a szépségkirálynőt: pedig megelőzhette volna a bajt


Nem alakult jól a karácsony előtti időszak Bálint Antónia műsorvezetőnek, hiszen a karácsonyi forgatagban ellopták a pénztárcáját. A Pénzcentrum összeszedte, miért veszélyes sok készpénzt tartani magunknál.

December 21-én számolt be arról közösségi oldalán a volt szépségkirálynő, hogy az egyik budapesti bevásárlóközpontban ellopták a pénztárcáját, amiben benne volt a karácsonyi ajándékokra szánt pénze, nagyjából 60-70 ezer forint. Az eset végül örömteli fordulatot vett, hiszen Antónia egy rajongója miután olvasta a kiírást, elutalta neki az összeget, amivel megkárosították - olvasható a Bors.hu-n.

Miért nem érdemes sok készpénzt tartani magunknál?

Számos veszélye és hátránya lehet annak, ha sok készpénz van nálunk. Nemcsak rengeteget veszítünk így éves szinten, de a bűnözőknek is szívességet teszünk. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte, hogy miért lenne érdemes a készpénz használatát elfelejteni, és fizetéskor inkább a bankkártyánkat elővenni.

A készpénz nagyon sokba kerül - Neked is!

Az MNB adatai szerint évente 309 milliárd forintjába kerül a társadalomnak, hogy ennyi készpénzt használunk. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg 100 milliárddal is csökkenhetne. Ráadásul azzal is csak a saját számlánkat növeljük, amikor a sárga (és fehér) csekkjeinket a postán adjuk fel.

Egy bankjegy előállítási költsége 40-50 forint. Az MNB évente átlagosan 4,1 milliárd forintot költ ezek előállítására. Az MNB készpénzes műveletekhez kapcsolódó költségeinek legnagyobb részét (64%) a bankjegyek beszerzése teszi ki, utána az érmék beszerzése következik (31%). A pénztári műveletek, készpénz tárolása, feldolgozása és megsemmisítése 3,6 százalékát teszi ki a költségeknek. Aki készpénzben tartja a pénzét, az kamatbevételtől is elesik. 

A készpénz kényelmetlen

Nemcsak automatát kell keresni akkor, amikor készpénzre van szükségünk (ami azért a kisebb városokban elég nagy távolságokra való utazást is jelenthet), de a kasszánál az apró számolgatása, a visszajáró kivárása, elpakolása is sok kényelmetlenséggel és idővel járhat. A tárcánkat lehúzó sok apróról, és az eladó szúrós tekintetéről nem is beszélve, amikor ezeket kiborítjuk a pultra. Ráadásul egy-egy nagyobb értékű vásárláshoz szükséges több százezer forinttal sem éppen a legjobb érzés az utcán sétálgatni.

A készpénz piszkos

Meglepően piszkosak bankjegyeink, érméink, sőt, bankkártyáink is - derül ki egy felmérésből. A briteknél például 10-ből 1 bankkártyán, 7-ből 1 bankjegyen mutattak ki kórokozó baktériumokat, például fekális eredetűeket, vagy E.Coli baktériumot. 

A készpénz veszélyes

Amikor kirabolnak, akkor általában elég kevés az esély arra, hogy a pénzünket valaha még viszontlássuk. A kártyánkat viszont a szerencsétlenséget követően azonnal le is tilthatjuk, így biztos, hogy az azon lévő pénzhez már nem tudnak hozzáférni a bűnözők. Érdemes ugyanakkor a bankkártyánkat érintően néhány biztonsági tanácsot betartani (főleg a PIN kód kiválasztásával kapcsolatosan) erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Vigyázat, hamisítják!

Nemcsak a társadalomra ártalmas fekete-, és szürkegazdaságot támogatja a készpénz. Hozzánk is bármikor kerülhet hamisított pénz, mellyel mi magunk is komoly bajba kerülhetünk. Egyrészt, ha figyelmetlenek voltunk, és elfogadtuk a hamis pénzt, akkor annak az ellenértékét sosem látjuk viszont, ezeket az MNB nem cseréli vissza. Másrészt, ha megpróbálunk túladni a hamis bankjegyen, akkor akár több éves börtönbüntetést is kockáztathatunk.

Készpénzzel nem tudsz olcsón online vásárolni

Az online vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik. Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy a különböző termékek beszerzésének ez a módja nemcsak kényelmesebb és gyorsabb, hanem sokkal olcsóbb is. Külföldről akár a bolti ár feléért tudjuk megrendelni a kívánt árut, amit egyenesen az otthonunkba szállítanak ki. A legtöbb esetben ehhez mindenképpen előre kell fizetnünk a bankkártyánkkal vagy utalással.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos