2020. július 4. szombat Ulrik

Rossz hír az építkezőknek: idén is folytatódik az alapanyagok drágulása


Ugyan a tavalyinál kisebb mértékben, de idén is drágulhatnak az építőanyagok, egyes termékekből pedig továbbra is többhetes a várólista - írja a Világgazdaság.

A lakásépítések felpörgése miatt egyes termékekre - leginkább az égetett kerámiára, a szálas szigetelőanyagokra és a beton térburkolatokra - 1-3 hónaposra nőtt a várólista. A tavalyi, jelentősen megnövekedett forgalombővülés 5-10 százalékos áremelkedést okozott. A drágulás várhatóan idén is folytatódni fog, bár kisebb, 5 százalék körüli mértékben.

Az építőanyagosok rendkívül magas, 30-35 százalékos piacbővülést regisztráltak tavaly, emellett pedig a hazai gyártóknál sokat nőttek a gyártási költségek az alapanyagok nemzetközi ára miatt. Mindeközben az építőiparnak újabb kihívással kell szembenéznie, mivel a fuvarozói kapacitás terén kibontakozó hiány már a teljes ágazatot lassítja.

Jelentősen, mintegy 20 százalékkal kellett emelni a béreket is az ágazatban. Utóbbira az idei évben is szükség lesz a munkaerő elvándorlásának megakadályozása érdekében. Mindezek a folyamatok összességében az építkezések drágulását, illetve lassulását okozzák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk