6 °C Budapest

Rengeteg ügyfelet érint: eddig még nem látott változás állt be a magyar bankolásban

2020. február 18. 12:33

Négy hónapja léptek életbe az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének (PSD2) nyílt bankolással kapcsolatos rendelkezései, és a Számlázz.hu az egyike annak a négy fintech cégnek, amely megszerezte a Magyar Nemzeti Banktól az ún. AISP engedélyt, melynek értelmében - az ügyfelek hozzájárulása után - harmadik félként hozzáférhet az ügyfelek banki adataihoz. Most pedig hazánkban először élesben is elindul a nyílt bankolás.

Óriási változások a pénzforgalmi szolgáltatásokban

Az elkövetkező néhány év óriási változásokat hozhat a pénzforgalmi szolgáltatások terén. Az EU irányelveknek megfelelően a bankok kötelesek megfelelő környezetet biztosítani az engedélyekkel rendelkező szolgáltatók számára ahhoz, hogy - amennyiben az ügyfél engedélyt ad erre - az online folyószámláira vonatkozó számlainformációk elérhetők legyenek: a számlaegyenleg és pénzforgalmi tranzakciós adatok.

Végre Magyarországon is elindul élesben a nyílt bankolás

Ugyan tavaly mind a tizennégy hazai bank megnyitotta tesztkörnyezetét az Európai Unió PSD2 irányelvének érvényesítéséhez, az első négy hónapban mégsem indult el aktívan a nyílt bankolás az országban. Most azonban végre az egyik legnagyobb hazai bank ügyfelei beléphetnek a bankolás jövőjébe: a K&H Bank lehetővé teszi a nyílt bankolást számlatulajdonosai számára. A Számlázz.hu autokasszának nevezett szolgáltatásával összekapcsolt banki adatok ennek köszönhetően egyszerre leegyszerűsítik és pontosabbá teszik az adminisztrációs folyamatokat. A szolgáltatás az online számlázók piacán egyedülálló, és akár heti több órát is spórolhatnak az ügyfelek.

Már vártuk az autokasszát

A Számlázz.hu az autokasszának nevezett szolgáltatást három évvel ezelőtt indította el a MagNet Bankkal közösen. A nyílt bankolás lehetővé tette, hogy a legnagyobb hazai bankok egyikével, a K&H-val is létrejöjjön az együttműködés, így már több tízezer hazai vállalkozás szabadulhat meg napi/heti többórányi adminisztrációs tehertől. A Számlázz.hu tervei szerint a közeljövőben további bankok csatlakozhatnak majd a szolgáltatáshoz - feltéve, ha az adott pénzintézet interfésze ezt lehetővé teszi. A szolgáltatásra pedig van igény: a számlázóprogram korábbi felmérése szerint a megkérdezettek több mint 60 százaléka használná az autokasszát, ha lenne erre lehetőség a bankjánál.

Nyílt bankolás a gyakorlatban

Mostantól, ha beérkezik egy utalás a vállalkozás bankszámlájára, akkor az átutaláshoz tartozó számla az online számlázóprogramban automatikusan kifizetett állapotra vált. Tehát nem kell hosszú perceket tölteni egyetlen bizonylat kézzel történő adminisztrációjával, mert a rendszer ezt megteszi helyettünk, mivel a tranzakció adatai (összeg, kifizetés dátuma) automatikusan megjelennek a programban. Ha pedig a díjbekérő alapján érkezik utalás a bankszámlára, és még nem tartozik hozzá számla, akkor a rendszer azt automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek. Összességében így akár heti több munkaórát is megspórolhatnak azok a vállalkozók, akik a nyílt bankolás mellett döntenek, de a könyvelők számára is nagy segítség lesz az autokassza: amennyiben a könyvelőprogram online adatkapcsolattal rendelkezik a Számlázz.hu-val, akkor a kifizetettség adatai ott is automatikusan megjelennek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm