2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Na ezért rendel mindenki külföldről táblagépet


Alaposan visszavetheti a magyar tabletpiacot, hogy január óta a táblagépek után is fizetni kell az üres hordozói jogdíjat - írja a Népszabadság.


A szerzői jogvédő ilyen "különadóval" eddig is terhelte a memóriakártyákat, a mobiltelefonokat és a CD-lemezeket amiatt, mert ezekre az eszközökre jogdíjas anyagok (például zenék, filmek) kerülhetnek. A tabletek után csak január óta kell plusz pénzt fizetni, de a forgalmazók szerint a táblagépeket sújtó intézkedés máris érezteti hatását a piacon.

Az Artisjus és a többi szerzői jogkezelő ugyanakkor nem osztja ezt az álláspontot, szerintük az eddig megrendelt matricák - amelyek alapján a díjat megfizetik - darabszáma alapján nincs ok aggodalomra. Az üres hordozói jogdíj nem nagy összeg: egy alap-, nyolc gigabyte-os táblagép esetében 2240 forint. De ez az összeg azért mondható magasnak, mert egy 20-25 ezer forintos tabletnél nyolc-tíz százalékos drágulást jelent. Ez pedig olyan mérték, amely esetében az árérzékeny vásárló már alternatív beszerzési forrás után néz.

Különösen, hogy Szlovákiában jóval alacsonyabb ez a jogdíj, valamint az ottani webshopok hét százalékkal alacsonyabb áfát alkalmaznak, így ugyanaz a gép a szlovák internetes kereskedőknél akár 3000 forinttal is kevesebbe kerülhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.