2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Kormányinfo: még bizonytalan ideig nem vásárolhatnak az idősek csak a saját sávjukban


Csütörtökön ismét Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hétfői és szerdai kormányülés, ahol a 2021-es költségvetés, illetve a parlamentnek benyújtott törvények voltak napirenden. Gulyás Gergely szerint sikerült a vírus terjedését kontroll alatt tartani.


A rendkívüli jogrend lehetőséget adott az alapvető jogok korlátozására, vagyis például arra, hogy megszabják, milyen idősávban vásárolhatnak az idősek. A járványügyi készültségről szóló most benyújtott törvény világosan lefektetett szabályokat tartalmaz - mondja a miniszter, és elmondása szerint ez a készültség még jó ideig velünk marad, egyelőre a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség.

Szeretnék, hogy ameddig indokolt a külön vásárlási idő az idősek számára, addig a kormánynak legyen lehetősége fenntartani azt. Azt is elmondta, hogy a tömegrendezvények megtartása várhatóan június 20-tól sem lesz lehetséges, zárt térben főleg.

Gulyás Gergely a gazdasági intézkedésekre áttérve elmondta, hogy ma senki nem tudja megmondani, milyen hatása lesz a járványnak az idei gazdasági teljesítményre, ez pedig meghatározza majd a jövő évi költségvetés kereteit. A vírus nem csak az egyes embereket, hanem a munkahelyeket is megtámadta - mondta.

Ezzel kapcsolatban megismételte, hogy a kormány munkahelyteremő programokat és képzéseket indított, illetve 100 ezer fővel megemelte a közmunkások létszámkeretét.

Döntöttek az egyszer használatos műanyagokról

Jövő évben, július 1-jétől lehetséges az egyszer használatos műanyagok betiltása. Bár az EU 50 mikrontól tiltaná be ezeket a termékeket, a magyar szabályozás szigorúbb lesz: 15 mikronos határt szabnak. Gulyás Gergely kiemelte, hogy fontos, hogy munkahelyek emiatt a szabályozás miatt ne sérüljenek, ezért egyeztettek az ágazati szereplőkkel. Az ITM pedig 10 milliárd forintos támogatást fog nyújtani az szektornak, ahol szükséges lesz.

Iskolaőrséget vezetnek be a problémás iskolákban

Volt rendőrök, polgárőrök, stb. láthatják el egyes intézményekben az iskolaőrségi teendőket. Az iskolaőrséget ellátó személye Gulyás Gergely elmondása szerint a tantestület tagjai lesznek, és főként azért felelnek majd, hogy a tanárok meg tudják tartani a fegyelmet a problémás intézményekben, és diák ne támadhasson a tanárára. 140-150 szakiskolát és 350 általános iskolát érinthet az iskolaőrság bevezetése.

Az őröknél nem lesz fegyver.

Jönnek az utazási utalványok

Szentkirályi Alexandra ismertette, hogy az utasái irodák a jövőben felajánlhatják, hogy az elmaradt utak esetén ne pénzben, hanem utalvány formájában kártalanítság az utasokat. A friss rendelet szerint augusztus 31-ig van az utazásszervezőknek lehetősége, hogyha a járvány miatt lemondják az utat, akkor a befizetett pénz helyett utalványban adja vissza az ügyfélnek a befizetett összeget.

Az ügyfeleknek 15 napja van lesz, hogy eldöntse, inkább az utalványt kéri, vagy a pénzt.

Egészségügy

Gulyás Gergely a sajtó kérdésére elmondta, semmilyen döntés nem született az egészségügy átalakításával kapcsolatban. Arra fognak egyelőre fókuszálni, hogy a járványhelyzetben felszínre került "árnyoldalakat" orvosolják, és ezzel is készüljenek az esetleges második hullámra.

Azt is elmondta, hogy a kiskunhalasi ideiglenes járványkórházat a jövőben börtönkórházzá alakítják.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk